Kaplanlar: Yaşam Alanları, Özellikleri ve Davranışları Hakkında 16 Bilgi


Kedigiller olarak anılan dev pisicikler içerisindeki en büyük tür kaplanlardır. Farklı görünüşleri ve yaşam alanlarıyla yakın akrabalarından kolayca ayırt edilebilen dev kediler, keşfe ihtiyaç duyulan özel yaşamları ve sosyal tavırlarıyla birçok zoolog tarafından yakından izlenmeye devam eder.

Türdeşleri arasından en iri tür olan kaplanlar, 2,5-3 metre boy ve 250 kg ağırlığa ulaşabilmektedirler.

Yaşam alanları ise kurak ve sıcak akrabalarının yaşadıkları yerlere hiç benzemez.

Asya kıtasının nemli ve sık ormanlık alanlarında hayatlarını sürdürürler.

Nadir olarak insanları beslenme zinciri içerisine sokarlarken köylerdeki kolay hedefler; besi hayvanları ve ahır hayvanları, hedefleri arasında yer alır.

Doğal avlar ise beslenmede her zaman ilk sıradadır.

Farklı coğrafyalarda; Sibirya, Sumatra, Bali, Bengal, Sunda, Çin ve Hazar bölgelerinde yaşadıkları bilinse de en popüler olanları, Bengal Kaplanlarıdır.

Sarı-kahverengi ana gövde renklerine siyah ve bazı bölgelerdeki beyaz ince çizgiler eşlik eder.

Tüm türleri arasında sadece Sibirya ve benzer iklime sahip coğrafyalarda yaşayan akrabaları, beyaz renktedir.

Fiziksel olarak aslan ve diğer kedi türlerine benzeseler de renkleri sayesinde kolay ayırt edilirler.

Tek başlarına sakin bir hayat yaşayan asosyal kapanlar, ortalama olarak 25 yıl kadar yaşar.

Renkli yapıları nemli ve yemyeşil sık ormanlarda kolay görül gibi bir yanılgıya sahiptir ancak, doğanın yaşam dengesi içerisinde gerçek birer kamuflaj ustalarıdırlar ve insanlara bile görünmeden hayatlarını devam ettirirler.

Evcil pisiciklerimizin su ile ilişkisi göz önüne alındığında keplanlar, suyu sever, dinlendiriciliği ve temizleyiciliği gibi özelliklerinden her fırsatta yaralanırlar.

Yapılan araştırma verilerine göre çiftleşme mevsimleri olmadığı kanısı yaygındır ve yılda 2-4 yavruya sahip olurlar.

Hamilelikleri 98-109 gün arasındadır.

Dört yıla kadar süren yavruluk dönemleri, kendi kendine avlanmayı başardıklarında sona erer.

Bu süreçte hem anne hem de babaları tarafından dikkatle yetiştirilirler.

Yavruları ilk günlerde 1,5 kg ağırlığında hayata başlarlar ve erişkinliklerinde 180 kg’lık dev pisiciklere dönüşürler.

Dev cüsselerindeki minik kulakları, orta boydaki kuyrukları ve renkleriyle meraklılarından büyük ilgi gören kedicikler, birçok ülke tarafından ciddi takip altında olan türlerdir ve avlanmaları yasaktır.

Asosyal yapıları gereği meraklı gözlerden uzak duruşları, onları izleyenleri oldukça zorlar.

Bu duruma çare ise gizli gizli çekimler yapmaktan geçer. Bu çekimlerden elde edilen bilgiler; doğada günlük 20-25 kg et ile beslendikleri, güvenilir su kaynaklarından istifade ettikleri, çalı ve benzer alanlarda gizlendikleri, geceleri avlandıkları gibi eşsiz bilgilerin elde edilmesini sağlamıştır.

Soğuk ortamlarda yaşayan akrabaları ise kamuflaj özellikleri sayesinde gündüz avlanabilmektedirler ve kürkleri Asyalı akrabalarınınkine göre 4 kat daha kalın ve dayanıklıdır.

Doğadaki düşmanları arasında insanlar ilk sırada yer alsa da insanlardan sonra gelenler yine kendi türleridir.