Kedilerde Ateş Belirtisi ve Tedavisi

Kedilerde Ateş Belirtisi ve Tedavisi

Kedilerde normal vücut ısısının 38.1 ile 39.2 dereceler arasında olması gerekiyor. Yavru kedilerde vücut ısısı bu değerlerin bir miktar üzerinde olabilir. Kedilerde bu vücut ısısı, genel sağlık durumuna, alınan ilaçlara ve mevsim koşullarına bağlı olarak yükselme veya düşme gösterebilir.

Ancak insanlarda olduğu vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkması, her zaman önemlidir. Kedilerde vücut ısısının 41.7 derecenin üzerine çıkması, genelde yüksek ateş olarak değil sıcak çarpması (hipertermi) olarak kabul edilir. Bu yüzden ateş ile hipertermi durumu mutlaka birbirinden ayırdedilmelidir.

kedilerde ateş
Kedilerin ateşinin yükselmesinde etkili olan faktörler şunlardır:

  • Virüsler, bakteriler, parazitler ve sistemik mantarlar gibi bulaşıcı ajanlar
  • Kedinin vücudunda ortaya çıkan hormonel ve metabolik nedenler
  • Sistemik enfeksiyonlar
  • Kullanılan ilaçlar
  • Zehirlenmeler

Kedilerin ateşinin yükselmesi şu belirtilerle kendini belli eder:

  • Kedide iştahsızlık görülmesi
  • Kusma olması
  • Hareketlerinin yavaşlaması ve halsizlik görülmesi
  • Burunda kuruluk olması
  • Kuyruğunun ve kulaklarının arkaya doğru düşmesi
  • Kedinin serin bir yer araması

Kedilerin ateşinin yükseldiği, tüy yoğunluğunun fazla olmadığı kulaklardan, patilerin altından, koltuk altından ve karnından çıplak elle hissedilebilir. Ancak durumun ciddi olduğu hissedilirse vücut ısısının termometre ile oral veya rektal yoldan ölçülmesi gerekir (kedinin ağzından veya makatından). Veterinerler kediler için kulak termometrelerini uygun görmemektedir.
Kedilerin sağlığını tehdit eden en büyük faktör viral enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar kedileri ölüme kadar bile götürebilir. Ancak kedilerin yaşamlarına mal olabilen bu tür hastalıkların birçoğunun aşısı vardır. Bu yüzden kedilerin aşılarını zamanında yaptırmak çok önemlidir.

kedilerde ateş
Bu viral enfeksiyonların birçoğunda kedilerin ateşi yükselir. Bu nedenle herhangi bir ateş yükselmesi durumunda kedinin veterinere görürülmesi gerekmekir. Üstelik bir de yukarıda sayılan belirtilerden bir veya birkaçının ortaya çıkması durumunda kediyi veteriniere götürmek için ecele edilmelidir. Kedilerin normal ateşi insanlardan yaklaşık üç derece yüksek olduğu için, elle ateşin kontrol edilmesi yanıltıcı olabilir. Bu nedenle ateş, mutaka termometre ile ölçülmelidir.

kedilerde ateş
Kedilerde ateşin yükselmesine havanın çok sıcak olması etkili olabileceği gibi, yukarıda açıklandığı şekilde bir enfeksiyon da neden olabilir. Veterinerin yapacağı muayene sonrasında kedinin ateşinin neden çıktığı ve ne yapılması gerektiği daha net olacaktır.


Kedilerin ateşini düşürmek için evdeki ilaçlardan birini vermek çok yanlıştır. Bunun yerine öncelikle ateşi düşürmeye yönelik olarak patilerine ve koltuk altı bölgesinde ıslak bezler koyulabilir. Ancak bu geçici bir çözümdür. Kedinin sağlığını riske atmamak ve bir veterinere götürmek en doğru davranış şeklidir.





Pinterest'de Paylaş