Kedileri Soğuktan Korumanın 13 Yolu

Kedileri Soğuktan Korumanın 13 Yolu

Kedileri soğuktan korumanın 13 yolunu sizler için hazırladık.

Kış aylarına girilmesi ve havanın soğuması ile birlikte ortam sıcaklığındaki değişiklikler, bizi olduğu kadar tüylü dostlarımızı da etkilemektedir. Özellikle sıcağı seven kedilerimiz, eğer birde yavru ise bu daha fazla özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Bu gibi durumlarda hem evimizde beslediğimiz hem de sokaklarda daha zor şartlarda yaşayan kediler için bazı önlemler alabilir ve onların bu durumdan olumsuz etkilenmelerini engelleyebiliriz.

Ev ortamında onları koruyun.

Ev içerisinde beslediğimiz kediler dışarıdaki kedilere oranla çok daha korunaklı bir ortama sahip olsalar da, alışkın oldukları dışındaki sıcaklık değişimleri, onların hasta olmasına sebep olabilir. Bu nedenle havalar soğumaya başladığında, yaz aylarında açık tuttuğumuz pencerelerin ve balkon kapılarının kapalı olmasına özen gösterilmelidir.

Ev içerisindeki sıcaklığın her odada aynı olması sağlanmalıdır, eğer oda sıcaklıkları eşit değilse kedinizin soğuk olan kısma geçmesine izin verilmemelidir. Bilhassa sürekli yaşanan ısı değişimleri kedinizi kötü yönde etkiler ve soğuk algınlığı,  ishal, kusma gibi istenmeyen sonuçlara sebep olabilir.

Kedileri soğuktan korumanın dikkat edilmesi gerekenlerden: Tüy dökümü

Mevsim değişikliklerinde tüy döken kedilerimiz, özellikle kış aylarına girerken yazlık kısa tüylerini dökerek sık ve uzun kış tüylerini çıkartacaklardır. Bu aşamada kedinizin düzenli olarak uygun tarak ve fırçalarla tımar edilmesi gereklidir. Bu sayede hem ölmüş olan tüyleri temizlemiş hem de kedinize düzenli masaj yapmış olursunuz. Masajın kan dolaşımına olumlu etkileri olacağı gibi yeni tüylerinde sağlıklı bir şekilde çıkmasına yardımcı olacaktır. Bu sık ve uzun tüyler ise kedilerinizin soğuk havadan korunmasını ve olumsuz etkilenmemesini sağlayacaktır.

Kedileri soğuktan korumanın önemi:

Kedilerimizin yattığı yataklarının veya yuvalarının evin en korunaklı bölümünde tutulması ve yerlerinin değiştirilmemesi doğru olacaktır. Yatakları aynı yerde olduğunda ısı değişimlerine maruz kalmaz ve bu sayede daha sağlıklı bir kış geçirebilirler.

Soğuk havalarda kedilerimizin bağışıklık sistemi de zayıflamaktadır. Vitamin ve bağışıklık güçlendirici ilaç takviyelerinin yapılması gerekli olabilir. Bu konuda veteriner hekiminize danışmalı ve onay veriyor ise uygun vitaminler kullanılmalıdır. Bu dönemde aşılarının zamanında yapılması ve eksik olmaması da dikkat edilecek bir diğer önemli konudur.

Mevsim değişikliği…

Mevsim geçişlerinde havaların dengesizliği de kedilerimizin soğuktan korunmasını zorlaştırmaktadır. Özellikle sonbahar aylarında evimizi ısıtmaya başlamadığımız ancak soğuk günler olabilmekte. Böyle zamanlarda kedinize giydirebileceğiniz bir giysi onu soğuk havalarda korumanıza yardımcı olacaktır.

Ev dışarısında baktığınız kedileriniz için ise soğuktan korunabilecekleri yerler hazırlamalısınız. Bu üzeri muşamba ile sarılmış ve içine bir şilte konulmuş karton kutu bile olabilir. Mümkünse rüzgar almayan ve nispeten daha korunaklı yerlere koyabileceğiniz bu yuvalar onların soğuk havalarda sığınabilecekleri alanlar oluşturacaktır.

Soğuk havalarda kediler, sıcaklıklarını dengeleyebilmek adına daha çok enerjiye ihtiyaç duyarlar. Eğer aç kalırlarsa bu enerjiyi sağlayamaz ve özellikle sokakta olanlar ölüm riski ile karşı karşıya kalabilirler. Bu sebeple düzenli olarak mama ve su takviyesi yapılmalıdır.

Özellikle bahçenizde ve sokakta yaşayan kedilerin yemek ya da sularına vitamin takviyesi yapmak onların soğuk havalara karşı dirençlerini arttıracaktır.

Kedileri soğuktan korumanın yollarından biri beslenme:

Protein ve yağ yönünden zengin gıdalar vermeye özen göstermek. Kuru mama alıyorsanız kış aylarında, yağ oranının ve protein miktarının yüksek olanını seçebilirsiniz.

Tüylerinin daha sağlıklı olması için ve soğuktan korunmalarında daha etkili olabilmesi için haftada bir ya da iki kez sarımsak mayası hapları kullanmanız, büyük fark yaratacaktır.

İç parazitler kedinizin sağlığı açısından büyük risk oluşturur. Özellikle soğuk havalarda kedinizi güçsüz bırakacak ve hasta edebilecek bu durumu engellemek adına mutlaka her üç ayda bir parazit aşısı yaptırılmalı.

Işık ve temiz hava her zaman olduğu gibi kışında çok önemlidir. Güneş ışınlarının daha az olduğu kış aylarında, kedilerinizin güneş gören ve havadar ortamlarda olmasına dikkat etmek doğru olacaktır.





Pinterest'de Paylaş