Rehber Köpekler Hakkında 7 Bilgi
Evcil hayvanlar sayesinde bir sürü güzel deneyim yaşıyoruz fakat onların bazı insanların görmelerini ve duymalarını sağladığını, hayatlarını kurtardığını biliyor muydunuz?
Hadi gelin birlikte bu sevimli kahramanları tanıyalım!
1. İlk rehber köpek okulu, 1916 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında kör olan Alman askerlerine bakmak için kuruldu.
Stalling, köpeklere kör bir kişiyi yönetmek için bilmeleri gereken becerileri öğretmeye başladı. İlk rehber köpek okulunu 1916'da Almanya'nın Oldenburg kentinde açtı ve 600 civarında köpek eğitimi aldı.
Programının başarısı, Almanya'da kurduğu diğer şubelerde de tekrarlandı.
2. Amerika’daki ilk rehber köpekten yararlanan Morris Frank ‘’Buddy, bana özgürlüğün kutsal hediyesini verdi. ‘’ demiştir.
Ayrıca Morris Frank, Amerika’daki ilk rehber köpek okulu The Seeing Eye’ın kurucularından biriydi.
3. Farklı birçok hastalıkta sahiplerine yardım edebiliyorlar.
Bazı zihinsel bozukluklar, duyma engeli, alerji, diyabet, anksiyete bozukluğu gibi birçok hastalıkta kullanılıyorlar.
4. Bir rehber köpek, bir kişiye bir çift göz verir.
Rehber köpekler her gün çok çalışıyorlar ancak çok fazla ilgi ve uyarımla son derece mutlu bir hayat sürüyorlar. Sahipleri tarafından çok fazla sevgi görüyorlar. Sadece işi gerçekten seviyorlarsa rehber köpek olarak çalışıyorlar.
5. Genellikle Golden Retriever ve Labrador ırklarından seçiliyorlar.
Eğer rehber köpek olmaya uygun bulunduysa köpek, 2. aydan itibaren gönüllü aileye veriliyor. Ana eğitimi bu şekilde başlıyor ve bu eğitim yaklaşık 5 ay sürüyor.
6. Sahibinin epilepsi nöbeti geçireceğini önceden hissedebiliyorlar.
Beyindeki farklılığı hissedebildikleri için sahibinin hangi tür epilepsi nöbeti geçireceğini bile anlayabiliyorlar. Hemen sahibini uyarıyorlar.
7. Biliyoruz, zor ama rehber köpekleri sevmemeniz gerekiyor.
Köpekler, dikkatleri kediler gibi etkenlere karşı dağılmaması için özel olarak eğitim görüyorlar. Siz onları sevdiğinizde onların dikkatleri dağılabiliyor. Yani bu hem köpek için zor bir durum hem de sahibi açısından tehlike oluşturabilir.
0 Yorum