Puma Hayvanı Özellikleri, Davranışları ve Yaşam Alanları İle İlgili 14 Bilgi


Dağ aslanı adı ile de bilinen puma, kedigiller familyasına ait bir etçildir. Ana vatanı kuzey ve güney Amerika olan pumalar, bilinen en çekingen büyük kedilerden biridir. İnsanlardan uzak durmaya özen gösteren bu ürkek kedi, daha çok yüksek dağlar ya da sık ormanlarda yaşamayı tercih ederler.

Genellikle sarıya çalan kahverengi olan pumaların değişik renkleri de bulunmaktadır.

Kahverenginden sonra en çok rastlanılan rengi gümüş grisidir. Doğduklarında benekli kürklere sahip olan pumaların bir yaşından sonra benekleri kaybolur.

Pumaların erkekleri dişilerine oranla oldukça büyüktür ortalama bir erkek pumanın ağırlığı 100kg civarında iken dişileri ancak 50-55kg ağırlığında olmaktadır.

Boyları ise erkeklerde 120cm dişilerde 105cm civarındadır.

Genellikle yalnız avlanan ve yaşayan pumalar, sadece çiftleşme dönemlerinde bir hafta kadar bir arada olur ve sonra ayrılırlar.

Yavruları büyütmek ise tamamen annenin sorumluluğundadır. Yavrular 1,5-2 yaşlarına kadar anne ile olabilirler ve daha sonra ayrılırlar.

Pumaların menüleri oldukça geniştir. Tavşan, sincap ve fare gibi küçük hayvanları da ceylan, antilop gibi büyük hayvanları da avlayabilmektedirler.

Bazı bölgelerde balık ve kuş avlayan pumaların varlığı da bilinmektedir ancak, asla leş yemezler.

Hamilelikleri 3 ay süren pumaların, yavruları ilk doğduklarında 250-400gr ağırlığında olup, tamamen gözleri kapalı olarak Dünya’ya gelirler.

6 hafta boyunca sadece anne sütü ile beslenen puma yavruları 7 haftalıktan sonra yavaş yavaş katı gıdaları yemeye başlayabilirler.

Pumalar avlanırken saatte 80km hız yapabilirler. Hız almadan 4m uzaklığa atlayabilen bu yırtıcılar 2,5 m yüksekliğe de sıçrayabilirler.

Bir dişi puma 2 ya da 3 yılda bir yavru Dünya’ya getirebilmektedir.

Ortalama 12-14 yıl ömrü olan pumaların dişileri, hayatları boyunca 4 ya da 5 doğum yapabilirler.

Pumaların kaslı ve güçlü vücut yapıları onların kendilerinden büyük hayvanları kolaylıkla avlamasını sağlar.

Büyük avlarının boynuna saldırarak ve kırarak avlanan pumalar, üç saldırıdan birini ava çevirebilmektedir.

Pumalar diğer büyük kediler gibi kükreyemezler.

Daha çok çığlığa benzer değişik sesler çıkartırlar.

Bu kedilerin arka bacakları ön bacaklarına oranla bariz çekilde büyük ve kaslıdır.

Bu özellikleri ise onlara yıkıcı bir atlama gücü sağlamaktadır.

Pumaların tek doğal düşmanı insanlardır.

Ancak bazen hasta ve yavru pumaların çakallar ve ayılar tarafından öldürüldüğü de bilinmektedir.

Amerika’da her yıl insanlara karşı ortalama 4 puma saldırısı kayıtlara geçirilmektedir ve saldırıya uğrayanların.