Türkçe Balık İsimleri ve Anlamları

Türkçe Balık İsimleri ve Anlamları

Üç tarafı denizler ile çevrili muhteşem bir coğrafyaya sahip ülkemizde, balıkçılık ve balık sevdalılığı her geçen gün azalıyor. Yanlış avlanma, aç gözlülük ve eğitimsizlik başta olmak üzere, balık habitatlarının büyük zarar gördüğü sektörel sorunlar ile Türk Denizciliği ve Balıkçılığı, gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında oldukça geriden seyretmekte.

Balık sevdalılığıyla ilgili bir diğer konu ise akvaryum balıkçığıdır. Yıllar içerisinde farklı tür ve renklerin sevdasına takılan balık severlik, denizcilik ve balıkçılık ile kıyaslandığında da etkin şekilde gelişmekte. Evcil hayvan olarak balık besleyenlerin ise rengârenk, cıvıl cıvıl süslü balıklarına olan aşkları, bir kedi bir köpek besleyenler kadar derindir. Bu sebepten balıklara isimler verildiği görülür. Denizcilikte bazı efsane balıkların ve evlerdeki akvaryum balıklarının adları literatürde tüm Dünya’da bilinirken, yerli balık severlerin bu balıklara Türkçe isimler verdiği de bilinir. İşte bazı deniz ve akvaryum balıklarına verilen Türkçe isimler ve anlamları;

Deniz Türleri

Kefal

Orijinal adı Dubar olan balığa yunanca Kefalos adı verilmesindeki sebep, bol bulunduğu adalardaki kefalos koyundan gelir.

Palamut

Kefal gibi Palamut adı da yunanca kökenlidir ve ton balığının küçüğü anlamına gelir. Türkçede ise anlamı aynen kabul görerek kullanılmaktadır.

İstavrit

En bilindik deniz balığı olan İstavrit, köken bakımından Yunancadan gelir ve anlamı, karagözgillerin en bilineni, tanıdık balık anlamını almakta. Ülkemizde de istavrit adı aynen kullanılmaktadır.

Karagöz Balığı

Diplodus Vulgaris orijinal adına rağmen, ülkemizde görünüşü sebebiyle Karagöz Balığı olarak adlandırılan deniz canlısı, ülkemiz denizlerinde farklı çeşitleriyle yaşam ortamı bulsa bile, tümüne Karagöz adı verilmiştir.

Akvaryum Türleri

Japon Balığı

İsrail kökenli bu balıklar, renk ve farklı görünüşleriyle samurayları andırır. Bu sebepten tüm türleri ülkemizde Japon Balığı adıyla anılır.

Lepistes Balığı

Orijinal adı Guppies olan akvaryumların neşesi, Güney Amerika kökenli bir türdür. Canlı doğuran anlamını taşıyan Lepistes adı Guppies’ten daha yaygın olarak bilinir ve ülkemizde de bu isimle anılır.

Çiklet Balığı

Perciformes familyasından Labroidei türündeki Cichlidae adıyla tüm Dünya’da bilinen bir akvaryum balığı ailesidir. Karmaşık mı geldi? Akvaryum severlerin telaffuz kolaylığı sebebiyle tür Çiklet adını almıştır.

Cam Kedi Balığı

Akvaryum ortamında oldukça zor yetiştirilen, kıymetli bir balık familyasının alt türüdür ve ana vatanı Güneydoğu Asya’dır. Denizlerdeki kedi balığına benzeyen kaya ve diğer organ yapısına ek olarak, şeffafa yakın gövdesi sebebiyle bu adı almıştır.

Discus/Diskus Balığı

Köken bakımından çikletgiller ile en yakın akraba olan Diskus balığı, Symphysodon orijinal adıyla tanınır. Ülkemizde Fransızcadan türeyen “Yassı Daire” anlamına gelen Diskus adı layık görülmüştür.

Beta/Betta Balığı

Tayland kökenli Beta/Betta balıkları, ülkemizde bu isimle anılsa da, aslında “Kavgacı Siyam Balığı” olarak bilinirler. Tülsü kuyruk ve diğer organlarındaki renk cümbüşüyle çok beğenilen bir türdür, ancak iki erkek beta aynı akvaryumda sürekli kavga ederler. Bu sebepten Kavgacı yakıştırmasını almışlardır.






Pinterest'de Paylaş