Cevaplıyoruz: Hamsterlar Ne Yer?

Cevaplıyoruz: Hamsterlar Ne Yer?

Hamsterlar ne yer sorusunu içeriğimizde bulabilirsiniz. Hamster’lar ırk özellikleri esas alınarak genelde üç grupta toplanırlar:

Suriye Hamster’ları ilk olarak 1930 yılında Suriye yakınlarında bir kasabada, yavruları ile birlikte bir dişi hamster bulununca farkedilmiştir. Bu yavrular çiftleştirilerek yeni yavrular elde edilmiştir. Bugün dünyadaki evcil hamster’ların atası Suriye Hamster’larıdır. Bu türleri ortalama 2-3 yıl yaşar ve genelde yalnız yaşamayı sever. Renk körü olan Suriye Hamster’ları iyi göremezler ancak koku alma ve duyma duyuları güçlüdür.

Roborovski Hamster türünün anavatanı Moğolistan ve Kuzey Çin’dir. Bu hamster’lar türlerinin en küçüğüdür. Evlerde beslenen Roborovski Hamster’ların boyları 4-5 cm kadardır. Ortalama 3-4 yıl yaşar. Çok hızlı koşarlar ve hareketlidirler. Bu nedenle elde tutmak zordur.

Campbell Hamster’lar ilk olarak 1905 yılında Rusya’da bulunmuştur. Bunlar cüce hamster olarak da bilinir. Sadece kendi türleri ile toplu halde yaşarlar ve ömürleri 1-2 yıldır. Oldukça hareketlidir. Bunların da görme duyuları zayıf, koku alma ve duyma duyuları güçlüdür.

Bu temel ırkların hepsinde de beslenme alışkanlıkları benzerlikler gösterir. Ancak hamster’lar, hangi gıdaları ne zaman yiyeceklerine genellikle kendileri karar verir. Hamsterlar ne yer? Anatomik özelliklerine göre ağızlarına aldıkları yiyecekleri yanaklarının içinde bulunan keseciklerde biriktirirler.

Daha sonra bunları yaşadıkları ortamda güven duydukları bir köşeye istifleyip üzerini talaşla örterler. Bu bakımdan hamster’ları beslerken dikkatli olmak gerekir.

Çabuk bozulacak türden gıdaları, örneğin peynir veya elma gibi gıda maddelerini çok fazla vermemek gerekir. Aksi halde bekleme süresinde bunlar bozularak sağlık problemlerine neden olabilir. Hamster’larda görülen zehirlenme durumları genelde bu yüzden olmaktadır.

Aşağıda genel olarak hamster’lara verilebilecek gıda maddeleri sıralanmıştır:

  • Makarna, mercimek ve pirinç, haşlanmış olarak veya çiğ olarak verilebilir.
  • Fasulye, bakla ve nohut, sadece haşlanmış olarak verebilebilir.
  • Tuzsuz ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve karpuz çekirdeği hamster’ların en sevdikleri yiyeceklerdir. Bunlar kabukları soyulmadan da verilebilir.
  • Hamster’lar fındık, fıstık, leblebi ve iç cevizi de severek yerler.
  • Sebze olarak ıspanak, salatalık, havuç, mısır, taze fasulye ve brokoli verilebilir.
  • Ayrıca haşlanmış olmak koşulu ile bezelye ve patates de verilebilir.
  • Hamster’lar muz, çilek, erik, elma, armut, ayva, üzüm ve karpuza hiçbir zaman hayır demezler.
  • Haftada bir kere olmak üzere hamster’lara süt ve su karışımı verilebilir.
  • Yumurta ve yağsız yoğurt veya peynir de sağlıklı beslenmeleri için yararlıdır.
  • Ancak hamster’ların susuz kalmalarına asla izin verilmemelidir.
  • Son bir nokta: özellikle hamster’lar için hazırlanmış yemler de takviye olarak verilebilir.




Pinterest'de Paylaş