Japon balığı en çok sahiplenilen ve tercih edilen balıklar arasında yer almaktadır.
Evlerimizde oldukça sık olarak beslemeye çalıştığımız ve bizlere zaman zaman görsel bir şölen yaşatan canlılardır balıklar. Sessiz, sakin ve huzur dolu bir akvaryum, yorucu bir günün tüm yorgunluğunu atmamıza yardımcı olur. Bir balık sahiplenmek isteyenlerin öncelikli olarak almayı düşündükleri japon balıkları, akvaryumda bakım için en ideal balık türlerindendir. Ancak bir balık bile sahiplenirken, edinilmesi gereken önemli bilgiler vardır.
Sahipleneceğiniz hayvan hakkında ne kadar çok detaylı bilgi sahibi olursanız, hayvanınız bir o kadar sağlıklı ve mutlu olarak yaşamını sürdürür.
Bir japon balığı sahiplenmeye karar verdiyseniz, Japon Balığı Bakımı ve Özellikleri İle İlgili Bilmeniz Gereken 16 Bilgi vardır. Bu bilgiler, bakım sürecinizin en kolay şekilde geçmesine yardımcı olacaktır.
Japon balıkları, sanıldığı gibi japonlarla bir ilgisi yoktur.:) Genleriyle oynanmış bir balık türüdür. Atası sazan balığı olan japon balıkları, bu balıkların çaprazlamasıyla meydana gelmiştir.
Farklı tür ve büyüklükte bir çok çeşidi vardır. Akvaryumunuza ekleyeceğiniz japon balıklarının aynı türden olmasını tavsiye ederiz.
Japon balıkları oldukça uysaldır. Bu karakteristik özelliğini sazan balıklarından almışlardır.
Japon balıkları; bilinenin aksine,oldukça akıllı ve zeki yaratıklardır. Hafızaları çok kuvvetlidir ve gördüğü herhangi bir şeyi yaklaşık 6 ay boyunca unutmazlar.
Japon balıklarının beslenme sürelerini de düzenli bir şekilde oluşturmalı, rastgele beslememelisiniz. Hafızalarının gelişmiş olması nedeniyle, beslenme zamanlarına oldukça sağdık hayvanlardır.
Japon balıkları, ufak bir fanus içerisinde uzun süre yaşayamazlar. Fanusta bulunan az su seviyesi, bu balıklar için oldukça sakıncalıdır. Fanus ortamı ve az su seviyesi, bu balıkların gözlerinin, zamanla şaşılaşmasına sebep olur ve bu durum devam ederse sonucu, körlüğe kadar gidebilir.
Japon balıkların uysal bir yapıya sahip olduklarını bir kaç madde önce belirtmiştik. Ancak bazı durumlarda uysal yapılarına güvenmemek gerekir. Özellikle japon balıkları, farklı tür balıklarla aynı ortamda yaşamayı sevmezler. Kendinden ufak türdeki balıkları yemeye bile çalışabilirler. Bu sebepten, japon balıkları sadece kendi türü balıklarla birlikte beslenmelidir.
Japon balıklarının farklı türdeki balıkları yemeye çalışması, kendisi için de oldukça zararlıdır. Japon balıklarının boğaz yapıları oldukça dardır. Kendinden küçük olan farklı türdeki bir balığı yutmaya çalışırken, boğulabilirler.
Japon balıklarının değişik bir türü olan göz japon balıkları da daha önce bahsettiğimiz gibi genleriyle oynanmış bir balık türüdür. Yanak kısımlarındaki baloncukları, bu balıklara oldukça albeni kazandırmış olsada, yemek yeme mekanizmalarını olumsuz etkileyen bir özelliktir. Ayrıca, Göz japon balığı beslemeye karar verdiyseniz, akaryum içerisinde kesinlikle sivri bir aparat bulundurmamalısınız. Çünkü; bu balıkların yanaklarındaki baloncuklar oldukça hassas yapıdadır ve sivri bir yere çarptığı zaman patlayabilirler. Bu da çoğunlukla ölümle sonuçlanır.
Japon balığı hergün, aynı çeşit kuru yemle beslenmekten sıkılabilir. Bu sebepten dolayı yemleriniz arasında en az 4-5 çeşit yem bulundurmanızı öneririz. Ayrıca, haftada 1 veya 2 sefer, ıspanak brokoli gibi sebzeleri haşladıktan sonra ufalayarak balığınıza verebilirsiniz.
Japon balıkları oyunu çok severler. Zekalarının da oldukça yüksek olduğunu göz önünde bulundurursak, zamanla balığınıza bazı oyunları öğretebilirsiniz.
Sevgiyi ve sevginin ne anlama geldiğini bilen hayvanlardır. Balığınız size alışıp, tanımaya başladıktan sonra balığınızı, elleyebilir, sevebilir ve bir kediymiş gibi okşayabiliriniz.
Japon balığının üzerinde oldukça yoğun bulunan pulları vardır. Balığı,ellemek gerektiğinde süreyi uzun tutmamak yerinde bir karar olacaktır. Uzun süreli dokunuşlarda pullar dökülebilir.
İyi bir şekilde bakıldıkları zaman uzun yıllar yaşayabilirler. Şuan yaşayan en yaşlı japon balığı yaklaşık 35 yaşlarındadır.
Japon balıklarının dünyadaki isimleri sadece ülkemizde farklıdır. Orjinal ismi, ‘’Çinli altın balık’’ tır.
Son olarak; bulundukları akvaryum mutlaka geniş olmalıdır. Ayrıca, haftada en az 1 sefer akvaryumun temizlenmesi, balıkların sağlığı açısından oldukça önemlidir.
0 Yorum