Yasalara Göre Hayvan Hakları ve Bilinmesi Gerekenler

Yasalara Göre Hayvan Hakları ve Bilinmesi Gerekenler

Hayvan hakları, yasalara göre hayvan hakları korunması ve bilinmesi gerekenler.

Bir hayvan türü olan insan olarak böyle bir bildirgenin varlığından bile habersizizdir. Küçükken pazarlarda gördüğümüz rengarenk boyanmış civcivlerden, karne hediyesi olarak alınan ve ömür boyu evde hapis edilen kedi köpeklere kadar bütün hayvanların tıpkı insanlar gibi hakları vardır.

Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi hisli canlılardır. Onlara yapılan eziyetler onlarda sadece fiziksel etki bırakmaz. Bu yüzden hayvan sahiplenmeden önce psikolojisini iyi bilmek gerekir.

Hayvan Haklar Bildirgesi

Hayvan hakları bildirgesi 15 Ekim 1978 yılında Paris UNESCO evinde ilan edilmiştir. Bütün hayvanlar eşit doğar ve yaşama hakkına sahiptirler. Bakılma ve korunma hakları vardır. Yabani hayvanlar, sebep ne olursa olsun kendi doğal ortamından kopartılmamalıdır.

Her vahşi hayvanın kendi doğal ortamında yaşama ve üreme hakkı vardır. Marjinal olmak için alınan yılan, iguana türü hayvanlar memleket hasretiyle yanıp tutuşurken cam bir fanusa kapatılıp şov malzemesi olarak kullanılmamalıdır.

Tüm çalışan hayvanlar yeme, içme, dinlenme hakkına sahiptir. Hayvanların kapasitesinden fazla iş yaptırtmak canice bir harekettir. Günümüzde hala turistik bir öge olarak kullanılan fayton, çalıştırılan atların ömrünü kısaltmaktadır.

Hiç bir hayvan deney için fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalmamalıdır. Filmlere dahi çokça konu olan deney hayvanlar insanlık ayıbıdır ve günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

hayvan hakları ve bilinmesi gerekenler

Hayvanların insanlar için eğlenme malzemesi olması hayvan onuruna aykırı bir davranıştır. Eski yıllarda mahallede dolaştırılan, dans etmeye zorlanan ayılar, sirklerde insanları eğlendirmesi için kırbaç zoruyla ve işkenceyle eğitilen aslanlar, kaplanlar, yunuslar… Ve tüm bu hayvan hakları tıpkı insan hakları gibi savunulmalı ve korunmalıdır.

Ne Kadar Farkındayız?

Günümüzde hayvan haklarını savunan birçok kuruluş olmasına rağmen çoğu kişi bildirgeden habersizdir. Hala hayvanlar bazıları için süs eşya, karne hediyesi olarak, bazıları için ise sokakta dolaşan yaratıklar olarak görülüyor ya da yemek verilirse musallat olacakları gerekçesiyle beslemekten kaçınılıyor.

hayvan hakları ve bilinmesi gerekenler

İnsanlar kullandıkları kozmetik ürünlerinin çoğunun hayvanlardan yapıldığını, yedikleri hayvansal besinlerin uygun olmayan yerlerde, işkence ile öldürülen hayvanlardan temin edildiğini, giydikleri kürkler için binlerce hayvanın katledildiğini bilmiyorlar. Daha da korkunç olanı ise insanların bunu bilinçli olarak alması. Nasıl ki insan derisinden yapılan bir cüzdan kulağa tüyler ürpertici geliyorsa, timsah derisinden yapılan bir kemer de aynı derecede korkunç gelmelidir. Hayvanlar bir kumaş ya da dudak renklendiricisi değildir. Hayvanlar bizler gibi yaşama hakları olan canlılardır.





Pinterest'de Paylaş