Sevimli dostlarımız arasında yer alan ve evcil olarak beslenebilen Hamster dünyasına baktığınızda hastalıkları hakkında da fikir sahibi olmanız gerekmektedir.
İnsanlardan nezle ve grip kapabilirler. Bunu anlamanız için hapşırıklarını görmeniz yeterlidir. Bu hastalıktan koruyabilmek için vitamin içerikli yemler ve roka ile besleyebilirsiniz.
1.Her hapşırması bir hastalık belirtisi değildir. Bazen tozlara karşı veya doğal olarak bu tepkiyi verebilirler.
2.Yaşlı hamsterlarda tümör veya kanser gibi hastalıklar görülebilir. Dişilerde daha yaygın görülmektedir.
3.Dış tümörlerin temizlenmesi için veterinerlerin kontrolünde tedavilerinin gerçekleştirilmesi mümkündür. Ancak iç tümörler için aynı şeyi söylemek mümkün olmayacaktır.
4.Hamsterlarda kanserin belirtisi vücutlarında çıkacak olan şişliklerdir. Bunlar hızla büyüyeceklerdir ve uyuşukluğa veya zayıflamaya neden olacaklardır.
5.Diğer bir hastalık ise stres olarak belirtilebilir. Bunun nedenleri ise kafesini yakın aralıklarla temizlemeniz veya oyuncaklarından uzak tutmanız olacaktır.
6.Bazen nedensiz bir şekilde veya yüksekten düşmeleri neticesinde şoka girebilmektedirler. Bu durumda topallama görülebilir veya sessizliğe bürünebilirler.
7.Şoka girmesi halinde kan dolaşımını hızlandırmak amacıyla vücuduna elinizi sürtmeniz yeterli olacaktır. Bununla birlikte sıcak ortamlara almanız ve karanlık bir mekanda tutmanız gerekmektedir.
8.Hamsterlarda en sık görülen böbrek rahatsızlığı CPN’dir. Kronik nefrozis olarak adlandırılan bu hastalıkta böbreklerin büyümesiyle birlikte idrarda çok sayıda protein meydana gelecektir.
9.CPN tedavisi için diyetleri uygulamanız ve protein bakımından düşük olan yiyecekleri tercih etmeniz mümkün olacaktır.
10.Diğer bir böbrek hastalığı ise amyloidosis olarak bilinir ve bu da proteinin birikmesine bağlı olarak böbreğin fonksiyonlarını yitirmeye başlaması şeklinde açıklanabilmektedir.
11.Eğer depresyona girdiğini görüyorsanız, halsizlik ve iştahsızlık varsa, aşırı su içiyorsa ve yoğun bir şekilde idrar yapıyorsa ve kilo kaybı da yine gözle görülür bir şekil almışsa, bu durumda böbrek rahatsızlığından şüphelenebilirsiniz.
12.Bu rahatsızlıkların teşhis edilmesi için mutlaka uzman bir veterinere götürmeniz gerekmektedir. Fiziksel muayene, kan ve idrar analizi, röntgen, endoskopi veya ultrason gibi yöntemlerle rahatsızlıklarını teşhis edebilecektir.
13.Çok sıvı yiyecekleri tüketmesine neden olacak bir beslenme programınız varsa, bu ishal hastalığına yakalanmasına neden olacaktır.
14.Kedi veya köpek beslenen ortamlarda bulunması halinde bit ve pire de hamsterların dünyasında bulunan rahatsızlıklar arasında yer alacaktır.
15.Ayrıca bu narin dostlarımızın dişlerinde aşırı büyümeler meydana gelebilir. Bu da dişlerinin kırılmasına neden olacağından, beslenmesinde aşırı sert yiyecekleri tüketmemesine özen göstermeniz gerekmektedir.
16.Beslenmesinin düzenli olmadığı durumlarda, stres yaşadığında veya sütten erken kesilme durumlarında meydana gelebilecek en ciddi rahatsızlık ise ıslak kuyruk olarak adlandırılan wet tail hastalığı olacaktır.
17.Bu tür ciddi rahatsızlıklarda ve beklemediğiniz bir durumu gördüğünüzde veteriner hekimlere başvuru yaparak gerekli tedavi yöntemlerini uygulamanız yeterli olacaktır.
0 Yorum