Hamster Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hamster Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hamsterlar gittikçe daha fazla tanınıyor ve bu sevimli minik hayvanlar evlerde daha çok besleniyor. Minik oluşları ve sevimlilikleri ile bundan sonra çok daha fazla eve konuk olacaklar gibi. Ancak hamster’lar, evlerde beslenen diğer hayvanlar gibi fazla uzun ömürlü değiller.

Ortalama iki, iki buçuk yıl ömürleri olan hamsterlar, çok iyi bakılsalar da ne yazık ki en fazla üç yıl yaşayabiliyorlar. Yani hamster sahipleri maalesef onlarla fazla vakit geçiremiyor. Bu nedenle çok kolay bakılan bu küçük kemirgenlere mümkün olduğunca iyi yaşam koşullarının sağlanması gerekiyor.



Aslında boyları minik olsa da hamsterlar çok dayanıklı hayvanlardır. Yine de iyi bakılmazlarsa bazı problemler yaşanabilir. Aşağıda sağlıklı bir hamster’ın sahip olduğu özellikler sıralanmıştır. Bu özellikleri yakından takip etmek ve herhangi bir şüphe duyulursa, vakit geçirmeden bir veterinere götürmek gerekiyor.

Sağlıklı bir hamster önce tüyleri ile kendini belli eder. Tüylerinin parlak olması ve ışıldaması gerekiyor.



Ayrıca sağlıklı hamsterların tüyleri karışık değildir. Taranmış gibi düzgündür.
Sağlıklı bir hamster’ın gözleri de canlı ve ışıltılıdır.


Sağlıklı hamsterların vücut yapıları tombulca değil ama yuvarlaktır. Türüne göre boyları ve ağırlıkları değişir. Örneğin Gonzales Hamsterları (cüce hamsterlar) en fazla 7-8 cm boyunda ve 50-75 gr ağırlığındadır.  



Suriye Hamsterları ise 12-13 cm boyunca ve ortalama 150 gr ağırlığındadır.
Hamsterlar renk körüdür ve görme duyuları zayıftır. Ancak sağlıklı iseler işitme ve koku alma duyuları çok yüksektir.


Sağlıklı hamsterlar ağızlarına aldıkları yiyecekleri önce yanaklarının içindeki keselerde biriktirir, bunları daha sonra çıkararak ya tüketirler ya da başka bir yere saklarlar.
Sağlık bir hamster’ın yerinde duramaması gerekir. Sürekli tırmanması, koşması ve hareket etmesi gerekir.



Aynı şekilde çevresindeki hareketleri sürekli izlemesi ve tepki vermesi gerekir.
Nihayet sağlıklı bir hamster’ın burnunda akıntı olmamalıdır.


Bu sayılanlar açısından herhangi bir olumsuz durum gözleniyorsa, o zaman hamster’ın bir sağlık problemi olabileceğinden şüphe etmek gerekir. Belki sorun basittir. Örneğin hamsterlar fazla sıcaktan hoşlanmazlar. Ortamın ısısı onları rahatsız etmiş olabilir. Böyle anlarda derin uykuya daldıkları ve kendilerini sıcaktan korudukları olmaktadır.



Bu yüzden onun sıkıntısının küçük veya büyük olduğunu anlamak mümkün değildir. Yapılacak en doğru hareket hemen bir veterinere götürmek olmalıdır.

Hamsterların sağlıklı olmasında en önemli faktör, sağlıklı ve dengeli beslemektir. Hamsterlar için zararlı olabilecek besinlerin onlara kesinlikle verilmemesi gerekir. Zaten uzun ömürlü olmayan bu sevimli hayvanlarla daha uzun birlikte olabilmek için onları bilinçli beslemek gerekiyor.
 




Pinterest'de Paylaş