Hamster görenler, önce bunun fare olduğunu düşünürler. Gerçekten de şaşırtıcı derecede farelere benzer Hamster’lar. Aslında fareler, belki de yaşadıkları ortamlar yüzünden insanlara tiksindirici gelirler ama Hamster’lar sevimli yaratıklardır. Üstelik fare de değildirler. İlk olarak 1839 yılında Almanya’da bir ormanda farkedilmişlerdir.
Karakteristik özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
1.Hamster’ların kuyrukları kısadır. Fareler uzun kuyrukludur.
2.Görme yetenekleri kuvvetli değildir, buna karşılık koku alma ve işitme duyuları çok gelişmiştir. Kendilerini korumak için ısırabilirler ve kanatabilirler. Ancak bu durum riskli değildir.
3.Doğal ortamlarında genellikle koştururlar ve tırmanırlar. Evde bu gereksinimlerini karşılamak amacı ile kafeslerine genelde bir çark konulur.
4.Hamster’ların yanaklarının altı kısmında keseleri vardır. Burada sevdikleri yiyecekleri saklayabilirler. Daha sonra depoladıkları yiyecekleri çıkararak yerler veya başka yere saklarlar.
5.Soğuk havaya alışık değildir. Genelde gündüzleri uykuda geçer, akşam olunca hareketlenirler.
6.Sudan pek hoşlanmazlar. Bir zorunluluk yoksa yıkamamak gerekiyor. Yıkanması riskli bir iştir. Suya sokmak onu ürkek yapar. Çabuk üşürler ve nemden etkilenebilirler.
7.Dillerinde, kedilerde olduğu gibi antiseptik bir madde vardır. Tüylerini kediler gibi temizler.
8.Genelde beraber yaşamaya alışık değillerdir. Birbirlerini tırmalayabilir ve zarar verebilir. Sadece çiftleşme sırasında birlikte beslenebilirler. Dişi Hamster’lar dört günde bir çiftleşir. Hamilelik süresi ortalama 20 gündür. Bir defada 5 ile 10 arasında yavru doğurur.
9.Hamster’lar fazla konuşmazlar. Canları yanmadığı sürece sessizdirler.
10.Sevilmekten pek hoşlanmazlar ve genelde kendi halinde olmayı severler. Sadece hastalandıkları zaman ele alınabilir. Ancak bu durumda da ellerin çok temiz olması gerekir. Hamster’lar çok hassas canlılardır ve çok kolay mikrop kapabilirler.
11.Hamster’ların en sevdikleri yiyecekler, genel olarak çekirdek ve buna benzer tohumlardır. Buğday, mısır, arpa, yulaf ve keçi boynuzu gibi kuru gıdalardan hoşlanır.
12.Hazır olarak satılan yemler de genelde bu maddelerden oluşur. Daha ekonomik davranmak isteyenler, yulaf ezmesi içinde papağan çekirdeği ve bir miktar hazır yem ilave ederek, ucuz ama besleyici bir yem hazırlayabilirler.
13.Ayrıca haftada 2-3 defa, iyi beslenmesi için haşlanmış yumurta veya peynir verilebilir. Ancak yemediği kısmını kesesinde saklayacağı için ve saklama süresince bozulacağı için bu gıdaları fazla miktarda vermemek gerekir.
14. Hamster’ lar muz, elma, havuç, brokoli ve çok az portakal verilebilir. Bu gıdalar zeytinyağı ile haşlanırsa, tüylerin parlak olmasında da etkilidir.
15. Hamster ’lar et de yiyebilirler. Üstelik ölen yavrularını da yiyebilirler. Ancak bu durumu doğanın bir gereği olarak kabul etmek gerekir.
16.Aslında en doğrusu Hamster ’ları gözlemlemek ve onların en çok neyi sevdiğini anlamaktır.
0 Yorum