Hamsterlar Neden Çok Uyur?

Hamsterlar Neden Çok Uyur?

Hamster’ların aslında bir çöl hayvanı olduğunu biliyor musunuz? Çok yüsek sıcaklarda hamster’lar uyumayı tercih ederler. Uyudukları sürece vücut fonksiyonları yavaşlar. Bu şekilde çöldeki yüksek sıcaklık ile başa çıkmış olurlar. Bugün evlerde beslelen hamster’lar da farklı değil. Genetik özellikleri gereği hamster’lar bugün de hava sıcaklığı 27 derece üzerine çıkarsa uyumayı tercih ederler. Ancak bu uykuları öylesine derin olur ki, onların öldükleri bile sanılabilir.

Hamster’ler bu doğaları gereği gündüzleri genellikle uyurlar, ancak hava karardıktan sonra hareketlenmeye başlarlar. Hamster’ler güneş ışığından pek hoşlanmazlar. Aslında yapay ışıktan da pek hoşlanmazlar.
Doğadaki hamster’ların kışları çok soğuk geçen bölgelerde iki ay kadar kış uykusuna yattıkları biliniyor. Ancak evlerde bakılan hamster’lar bu imkanı bulamazlar elbette.

Hamster’lar son yıllarda giderek daha fazla evlerde bakılır oldu. Özellikle çocuklu ailelerde bu minik hayvanlar çocukların çok fazla ilgisini çekiyor. Ancak kedi ve köpkeler kadar yaygın olmadıkları için hamster’lar hakkında çok fazla birşey bilinmiyor. Uyku süresi de öyle. Bu bilgi eksikliği yüzünden hamster’ların uykuları insanları şaşırtıyor. Oysa hamster’lar kendi doğaları gereğince uyumaları gerektiği kadar uyurlar. Ancak insanlar onların uykusunu kendi uyku süreleri ile karşılaştırınca bu yanılgıya düşüyorlar. Yoksa hamster’lar çok fazla uyku uyumazlar.

Doğada yaşayan hamster’lar da gündüzleri uyuyarak geçirir ve gece olunca yiyecek aramaya başlar. Yani hamster’lar geceleri hareketli olan bir hayvandır. Onları gündüz sürekli uyur görünce de çok ister istemez çok uyudukları düşünülür.
Ama özellikle çocuklar bu şirin canlılar ile oynamak istedikleri için gündüz uyanık olmalarını ister. İşte o zaman hamster’ı uyandırmak gerekir. Ama onu sert hareketler ile uyandırmak çok yanlıştır. Aksi halde korkarlar. Bu nedenle hamster yavaş hareketler ile uyandırılmalıdır.

Uykuları ağır olduğu için onu uyandırmak biraz zaman alabilir. Yine de sabırlı olmak ve uykusunu açmasını beklemek gerek. Bu arada odada çok fazla ışık olmamasında yarar var. Bir de uyanır uyanmaz ele almamak gerekiyor. Onun ışığa alışması zaman alır. Uykuları Ayrıca uğır olduğu için uyandırılmak onu sinirli yapabilir. Eğer kulaklarını geriye doğru yatırmışsa çok sinirlenmiş demektir.

Normal olarak hamster’lar akşam üzeri uyanırlar. Gece 1 ile 3 arası tekrar uyurlar. Yani günün yaklaşık olarak sadece 8 saatini uyanık geçirirler. Başka bir deyişle günün 16 saatini uykuda geçirirler. Bu nedenle hamster çok fazla uyumaz, sadece gerektiği kadar uyur. Endişelenmeye hiç gerek yok.





Pinterest'de Paylaş