Tuğgeneral’liğe Yükselip Norveç Kraliyet Muhafızları’nı Denetleyen Paşa Penguen

Tuğgeneral’liğe Yükselip Norveç Kraliyet Muhafızları’nı Denetleyen Paşa Penguen

Başlığı okuduğunuzda “ne okudum acaba ben?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama bu Norveç için sıradan bir haber. Bizim gündemimize göre hayli sürreal.

Norveç’te 1972 yılından beri süregelen bir gelenek bu. Geçtiğimiz günlerde de Tuğgeneral rütbesine terfi ettirilen penguen Nils Olav, İskoçya’nın Edinburgh Hayvanat Bahçesi’nde düzenlenen törende kralı korumakla görevli Norveç Kraliyet Muhafızları’nı denetledi.

Paytak paytak yürüdü. Keskin bakışlar attı. Rütbesini de aldı.

O artık bir Paşa. Ve penguen.

Aslında gelenek 1972 yılından beri sürüyor…

Nils Olav the Penguin inspects the Kings Guard of Norway after being bestowed with a knighthood at Edinburgh Zoo in Scotland. The King's Guard adopted the penguin as their mascot in 1972 during a visit to Edinburgh for the annual Military Tattoo. The tradition has stuck and each time the Guards visit the city, Nils Olav is promoted and invited to inspect the troops once more.

Norveç Kraliyet Ailesi’ni korumakla görevli olan Kraliyet Muhafızları’nın, Edingburgh Hayvanat Bahçesi’ndeki penguenlere olan ilgisi 1972 yılında, alayın Edinburgh Askeri Bando Gösterisi’ne katılmak üzere Edinburgh’a gelmesine dayanıyor. O tarihlerde muhafız birliğinin başında bulunan Teğmen Nils, hayvanat bahçesindeki bir pengueni çok sevmiş ve onu kendi birliklerinin maskotu ilan etmiş.

İlk penguen 1980 yılında Norveç Kraliyet Muhafızları’nın fahri üyesi yapıldı

tuggeneral penguen
Gösteri için Edinburgh’a her gelişlerinde birlikten özel ilgi gören o penguen, daha sonra 1980 yılında Norveç Kraliyet Muhafızları’nın fahri üyesi yapılmış. Birliğin maskotu olan ve törenle fahri üye yapılan ilk penguen 1987’de ölmüş. Ancak ilk penguenin soyundan gelen ikinci ve üçüncü pengueni de Kraliyet Muhafızları’nın fahri üyesi yapan Norveç ordusu, bu geleneği sürdürmeye devam ediyor.

2008 yılında ‘şövalye’ unvanıyla taçlandırılan ve geçtiğimiz gün tuğgeneral olan penguen aslında Nils Olav adını taşıyan üçüncü nesil penguen

tuggeneral-penguen-patiliyo-4

Penguenlerin yaşamları sona erdikçe yerine yeni penguen geçiyor ve hepsi de Norveç Kralı Nils Olav’ın adını alıyor.

Penguen Olav 2005 yılında Norveç ordu mensuplarından madalya alarak albay oldu ve Norveç Kraliyet Muhafız Alayı’nın onursal komutanlığına atandı

tuggeneral-penguen-patiliyo-3
Albaylığa terfi ettiği gün de tören kıtasını teftiş eden penguen Olav, gerçek boyunda yapılan heykelini de ziyaret etmişti. Hatta bir Norveçli subay “Ülkenin en seçkin birliğinin komutanlığına en uygun pengueni seçtiğimizden eminiz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yaşa be Paşa Penguen! Keşke biz de gündemimizden biraz sıyrılıp, böyle güzel haberlerimizle yüzlerimizi güldürebilsek…

tuggeneral-penguen-patiliyo-5
Değil ama Paşa Penguenciğimiz?





Pinterest'de Paylaş