8 Adımda Yavru Kedilerde Göz İltihabını Gidermenin ve Bakım Yapmanın Yolları

8 Adımda Yavru Kedilerde Göz İltihabını Gidermenin ve Bakım Yapmanın Yolları

Yavru kedilerde göz iltihabı sık rastlanan bir durumdur. Buna sebep üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir, kediye annesinden geçebilir ya da kedi yeterince temiz olmayan ortamlardan enfeksiyon kapmış ve bağışıklığı olmadığı için bunu atlatamamış olabilir. Bu tarz göz iltihaplanmaları farklı evrelerde çeşitli belirtiler gösterir. İlk başlarda gözlerden gelen akıntı şeklinde başlar, daha sonralarda temizlenmeyen bu akıntı git gide göz kapaklarının birbirine yapışmasına ve zamanla gözlerin tamamen kapanmasına ve şişmesine sebep olabilir. Eğer ileri aşamalara kadar tedavi edilmezse körlüğe yol açar hatta enfekte olan göz ameliyatla alınmadığı takdirde kedinin ölümüne yol açabilir. Yavru kedilerde göz iltihabını gidermek bu sebeple öenmlidir.

Sokakta bu şekilde bulduğunuz yavru kedilere basit bir bakım uygulayarak yardımcı olabilirsiniz.

Malzemeler:

  1.  %3lük borik asit çözeltisi (Bunu bir eczacıya hazırlatın ve yavru kedi için olduğunu belirtin.) veya veterinerden alınabilecek evcil hayvanlar için üretilmiş bir antiseptik solüsyon
  2. Antibiyotik özellikli çocuklarda kullanıma uygun bir göz damlası veya antibiyotik özellikli krem (Yine eczaneden temin ederken kedi için olduğunu belirtin.) Bunun yerine  veterinerden temin edeceğiniz evcil hayvanlar için olan antibiyotikli damlalardan da olabilir.
  3. Çocuklar için kullanılan herhangi bir antibiyotik şurup. (Prospektüste yazan kullanım şekli ve dozuna göre kullanmalısınız, eczacıya da bu konuda danışın.) Yine evcil hayvanlar için üretilen bir antibiyotiği de veterinerden temin edebilirsiniz.
  4. Pamuk
  5. Enjektör

1. Eczaneden yavru kedilerde göz iltihabını gidermek için gerekli malzemeleri alın

18

Bu malzemeleri imkanınız varsa veterinerden temin edin. Eğer imkanınız yoksa eczaneden makul fiyatlara da bulabilirsiniz.

2. Kedi eğer sizden uzaklaşabilecek kadar büyükse ve kaçıyorsa, ödül maması ile size yanaşmasını sağlayın

Eğer kedi sizden kaçıyorsa onu ödül maması veya cezbedecek herhangi bir şeyle kendinize çekmeye çalışın. Sokak kedilerinde bu çok daha zor olacak ve zaman alacaktır. Sabırlı olun ve pes etmeyin, yanınıza gelmiyor diye ondan vazgeçmeyin, tekrar tekrar deneyin.

3. Gerekiyorsa onu sabit tutmak için bir başkasından yardım alın, uygun pozisyona getirin

1

Bakım uygularken kedinin düz bir zemin üzerinde karın üstü durması sizin açınızdan kolaylık sağlayacaktır. Bu esnada bakıma başlamadan ellerinizin de temiz olduğundan emin olun, gerek duyduğunuz takdirde lateks eldiven de giyebilirsiniz.

4. Kedinin gözlerini borik asit solüsyonuna batırdığınız pamuk ile nazikçe silin

veterinary surgeon wipes eyes to a cat. isolated on white

Pamuğu fazla ıslatmadan solüsyona batırın ve nazikçe kedinin göz kapaklarını silin. Kuruyan iltihabın iyice yumuşadığından emin olun, gerekirse temiz bir pamukla işlemi tekrarlayın. Kediyi sildiğiniz pamuğu tekrar solüsyona batırmayın ve hiçbir şekilde tekrar kullanmayın. Eğer birden fazla kedi varsa hepsini ayrı ayrı pamuklarla temizleyin. Günlük tüm damla/krem uygulamalarından önce silme işlemini tekrarlayın.

5. Borik asit yok ise

Antiseptik özelliği olan çay ile de aynı şekilde gözleri silerek yumuşatabilirsiniz.

6. Göz kapaklarını silerek nemlendirdikten sonra damla ya da kremi uygulayın

23

Damla ve kremin miktarı konusunda eczacıya ya da veterinere danışın. Yine de ideal olarak damlalarda günde üç kez iki damla, krem için ise yine günde 3 kez bir pamuklu çubuğun ucu kadar krem kullanabilirsiniz.

7. Eğer kedide üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri varsa

15

Üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri, öksürük, burun ve gözlerden akıntı şeklinde olabilir. Bu durumda çocuklar için olan bir antibiyotik şurubu 5 gün boyunca verebilirsiniz, 5 günü geçirmeyin.

8. Antibiyotiği bir iğnesiz bir enjektör yardımı ile kediye ağızdan verin

14

Antibiyotiği verirken iğnesiz bir enjektörden ölçüm ve uygulama için faydalanın. Enjektöre çekeceğiniz antibiyotik miktarı tam 1,5ml olmalı. Enjektörün üzerinde 1,2,3 şeklinde miktarlar numaralandırılmıştır, 1,5’a denk gelecek şekilde ilacı çekin ve kediye ağızdan her gün aynı saatte denk getirecek şekilde verin.





Pinterest'de Paylaş