Veteriner Ziyaretlerinde Kedinizin Stresini Azaltmanız İçin Yapabileceğiniz 5 Şey
Kimse veteriner ziyaretlerini dört gözle beklemez. Çünkü genelde kedilerle çıkılan bu yolculuk pek de keyifli değildir. Yolculuk öncesi bile bir hayli stresli bir süreç olabilir. Örneğin taşıma kabının çıktığını görüp saklanan kediler ya da inatla kaba girmeyenler vardır. Yol boyunca miyavlamaları, hıslamaları saymıyoruz bile…
Veterinerlerin çoğunun kollarında derin kedi çizikleri doludur. Eğer kediniz veteriner ziyaretlerinde sakin kalıyorsa çok şanslısınız. Bazen sakin kalan kedinin farklı bir veterinerde yaşadığı bir deneyim ya da aldığı bir koku bile veterinere olan tutumlarını bile değiştirebilir.
Ne kadar stresli bir süreç olsa da veteriner ziyaretleri aynı zamanda bir o kadar gereklidir. Bu süreçte kedinizin daha az strese girmesini sağlamak için yapabileceğiniz şeyler mevcut. İşte birkaç yararlı bilgi:
1. Kedinize taşıma kabını alıştırın
Kedinizin taşıma kabına duyduğu negatif hisleri pozitif hislerle değiştirmesini sağlayın. Bir çok kedi taşıma kaplarını gördüklerinde ortadan kaybolur bunun nedeni de geçmişte yaşadığı deneyimlere bağlıdır. Bu noktada sadece veterinere giderken kabı ortaya çıkarmak yerine sürekli ortada durması çok önemli. Evin devamlı bir eşyası gibi olmalı bu kaplar. Sadece veteriner ziyaretleri öncesinde evde beliren bir eşya değil.
Böylece kediniz kabıyla zaman geçirebilir ama onu gördüğünde korkmamaya alışır. Hatta bazı kedilerin favori takılma noktası bile olabiliyor.
Sonraki adım ise kedinizin onunla ilgili negatif anılarına pozitif anılar eklemek. Mesela kabına sevdiği oyuncakları koyun, orada oyunlar oynatın. Kabın içini bir yatak alanına dönüştürün. Sevdiği eşyaları orada bulundurun böylece kabıyla ilgili negatif duyguları değiştirin.
2. Kedinize yolculuğu sevdirin
Bazı kediler yolculuklarda stressiz olsa da çoğu yüksek sesle yolculuğu protesto etmekten geri durmaz. Bu protestocu kaygılı kediler için en iyi yöntem araba yolculuklarını stressiz bir deneyime dönüştürmektir.
Arabaların titreşimlerini sevmez kediler. Bundan dolayı onu kucağınızda titreşimi hissetmeyeceği şekilde tutmaya özen gösterin. Ya da kabın içini bunu en az hissedebileceği şekilde rahat ayarlamaya çalışın. Havlu, battaniye gibi yumuşak eşyalar bunda yardımcı olacaktır.
Bir diğer öneri ise araba yolculukları sırasında onunla oyun oynamak olabilir. Favori oyuncağını ya da ilgisini çekebilecek bir şeyi yanınıza alın ve araba yolculuğu sırasında onunla oyun oynayın.
Başka bir öneri ise sakin ve yatıştırıcı bir ses tonuyla kedinizle konuşmak. Toplu taşıma aracı kullanıyorsanız kabın kapısını hafifçe açarak onu sevebilirsiniz de. Böylece kediniz rahatlayacak ve titreşimden kaynaklı hissettiği bulantı ve endişe de en aza inecektir.
3. Randevuya saatinde gidin
Veterinerde bekleme salonları kabusa dönüşebilir özellikle de salonda sizin kediniz kadar endişeli ve mutsuz hayvanlar varsa. Bazen stresli değilse bile çevredeki diğer hayvanların ruh hali kedinizi de etkileyebilir. Bu noktada veterinere randevu saatinde giderek bekleme sürenizi kısaltmanız çok önemli.
İlla beklemek durumunda kaldığınız zamanlarda ise onu diğer hayvanları göremeyeceği şekilde pozisyonlayın. Bu sırada da onunla oyun oynayabilirsiniz.
4. Muayenenin stresini azaltın
Veterinere muayeneye başlamadan önce ona kedinizin özelliklerini anlatın. Böylece veterinerin ona herkese davrandığı gibi davranmasının önüne geçebilirsiniz. Bu sayede hem veteriner için hem kediniz hem de sizin için daha az stresli bir muayeneye dönüşebilir. Maalesef bazı veterinerler hemen bitsin diye iyice kedinizi strese sokacak şeyler yapabiliyor. Örneğin kabından silkeleyerek çıkarmaya çalışmak, sert hareketler gibi…
Yapabileceğiniz bir diğer şey ise kabın kapağını açarak onun çıkmasını beklemek olabilir. Veterinerin zamanını çok çalmak istemeyebilirsiniz ama özellikle ıslak mama gibi teşvik edici şeyler koyduğunuzda önüne kediniz kendi rızasıyla dışarı çıkabilir. Bu da en fazla stresli anın önüne geçmiş olur. Bazı veterinerler zaten bu yöntemi kullanmakta. Kedi yemek yerken onu severek onunla bağ kurmayı tercih edebiliyorlar. Bu sayede kediniz bir yabancı tarafından ne olduğunu anlamadığı değişik bir zaman aralığı gerçirmekten kurtulabiliyor.
Bir diğer yöntem ise üstü çıkabilir taşıma kabınız varsa öncelikle onu çıkarmak ve kedinizin üstüne kokusunu bilip tanıdığı bir havlu vb. koymak olabilir. Bu sayede korunmasız hissetmez.
Bu noktada size yardımcı olabilecek diğer bir bilgi ise muayenenin yapıldığı soğuk ve sert olan muayene masasını tanıdık hale getirmek. Mesela yine aynı şekilde kedinizin kokusunu bildiği ya da kullandığı bir yumuşak eşyayı muayene masasına sermek gibi. Böylece kendini tamamen bulunduğu ortamda yabancı gibi hissetmez.
5. Veteriner ziyaretleri sonrasını keyifli hale getirin
Kedinizin gözünden yaşananları görmeye çalışın: Birden bir kap çıkıyor ortaya, insan dostunuz gergin ve sizi oraya hapsetmeye çalışıyor. Direnseniz de kapana kısılıyorsunuz ve çaresizsiniz. En son bunlar yaşandığında canınız acımıştı zaten. Kabın içinde çok rahatsızsınız. Bir oraya bir buraya sallanıyorsunuz. Bir de sahibiniz oturuyor gibi gözükse de titreşimli bir şey yaşanıyor. Mideniz bulanıyor. Ama kimse sizin oradan çıkmanıza izin vermiyor.
Sonunda yolculuk bitiyor. Tam sevinecekken bir yere gidiyorsunuz ki bir sürü tanımadığınız hayvan kokusu sizi karşılıyor. Siz ise çaresiz ve savunmasınız bir şekilde kafestesiniz. Korkuyorsunuz. Tanımadığınız biri bir hayli kokulu ortamda size dokunuyor, canınızı acıtıyor.
Bu şekilde düşününce ne kadar stresli değil mi? İşte bu yüzden kedinizin veteriner ziyaretleri sonrası size olan güvenini kaybetmemesi ve stresinin azalması için eve döndüğünüzde onun sevdiği aktiviteleri yapmak yararlı olacaktır. Yine ödül mamaları ve oyun oynayabilecek bir işlem geçirdiyse oyun oynamak buna yardımcı olabilir. Bu sayede kötü bir güne olumlu anlamlar da yüklemiş olursunuz.
Ek: Mobil veterinerler kullanabilirsiniz
İmkanınız ve maddi gücünüz varsa mobil veterinerler ile kedinizi evinizde ya da yakınına gelecek araçta muayene ettirebilirsiniz.
Sizin veteriner ziyaretleri sırasında kedinizin stresini azaltmak için başvurduğunuz yöntemler var mı? Yorumlarda yazmayı unutmayın.
0 Yorum