Yavru Kedinize “Parazit Banyosu” Yaptırmak İçin İzlemeniz Gereken 14 Önemli Adım
Yavru kedilerde de bit pire ya da sinek larvası gibi parazitler derisine yerleşip zamanla onu zayıf düşürerek ölümüne sebep olabilir. Özellikle annesini kaybeden yavru kedilerde böyle durumlara daha sık rastlanır. Bu içerikte nasıl yavru kedinize parazit banyosu yaptırabileceğinizden bahsettik. Parazit tedavisi normalde veteriner müdahalesi gerektiren bir durumdur. Lütfen imkanınız varsa evcil hayvanınızı veterinere götürün. Eğer imkanınız yoksa belediyelerin veterinerlerinde sokak hayvanlarını ücretsiz sahipli olanları ise düşük ücretli olarak tedavi ve aşı uygulaması yaptırabilirsiniz, bağlı olduğunuz belediyenin ne gibi imkanları olduğunu arayarak ya da internetten araştırarak mutlaka öğrenin.
Ama sırf vücudunda parazit var diye de bir cana sırtınızı dönmeyin, parazit aşılmayacak bir sorun değil. Kediyi taşırken bir kutudan faydalanarak, onu giysilerinize tems ettirmeyerek, ettiyse de bu giysilerinizi yıkayarak ve onu eldivenle tutarak önlemini aldığınız sürece size de bulaşmaz. Öte yandan siz zor durumdaki bir cana böyle bir sebepten sırt çevirdiğinizde belki gerekli bakımı alamayacağı için ölebileceğini aklınızda bulundurun. Bu içerik gerçekten veteriner hizmetine erişimi olmayıp da zor durumdaki bir hayvana kendi imkanları ile yardım etmek isteyen kişileri hayvan sahiplerinin deneyimlerinden faydalanarak bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır, veteriner tavsiyesi değildir. Özellikle yavru kedileri bu şekilde çok gereken durumlar haricinde yıkamamanız gerektiğini unutmayın.
Malzemeler:
- Ilık su
- Bebek ya da kedi şampuanı
- Sığ bir leğen
- Lateks eldiven
- Havlu
- Tarak ve fırça
- Diş fırçası
1. Yavru kedinize parazit banyosu yaptırmadan önce ellerinize lateks eldiven geçirin
Bulaşık eldivenleri de aynı işi görür. Kendi sağlığınız açısından bu önlemi almanız gereklidir, çıplak elle bu işe girişmenizi önermiyoruz.
2. Sığ bir kabın içine ılık şampuanlı su hazırlayın, içine çıplak elinizi soktuğunuzda sizi ısıtıyor ama canınızı yakmıyor olmalı
Ufak sığ bir leğen bulun, bir bulaşık teknesini bu amaçla kullanabilirsiniz. İçini yarısına kadar dolduracak miktarda ılık su hazırlayın, kendi teninizi rahatsız etmeyecek sıcaklıkta olmasına dikkat edin. Bu suyun içine az bir miktar bebek şampuanı ya da kediler için özel formüle edilen şampuanlardan ekleyin.
3. Kediyi başı suyun üzerinde kalacak şekilde destekleyerek leğene yerleştirin
Özellikle ağzı burnu ve kulakları kesinlikle su değmeyecek şekilde tutarak hazırladığınız ılık su dolu leğene oturtun. Bir elinizle kedinin başını tutmaya devam ederken öteki elinizle tercihen yumuşak bir bezden yardım alarak kedinin vücudunu nazikçe ovalayın. Gerektiğinde bir miktar daha bebek şampuanı uygulayın.
4. Daha sonra tüylerini üzerindeki tüm parazitlerden kurtulana kadar nazikçe çıkış yönlerinin aksine fırçalayın
Gerektiğinde bit ve pireleri tüylerin arasından tutup çekerek elinizle toplayın. Özellikle kuyruk bölgesi ve koltuk altlarına müdahale edin, parazitler bu bölgelerde yoğunkukta bulunuyor olabilir. Bacak ve patileri de unutmayın, oraları da temizleyin.
5. Kulak arkası ve baş bölümü için bir diş fırçasından faydalanabilirsiniz
Fırçayı şampuanlı su ile nemlendirerek kesinlikle çok ıslatmadan kedinin başının ve kulaklarının arkasını da temizlemeye çalışın. Buralarda yine tüylerin çıkış yönünün aksine fırçalama yapın. Yavru kedinize parazit banyosu yaptırırken en hassas davranmanız gereken bölüm baş bölümüdür.
6. Bit ve pire gibi parazitler suyla temasta vücudun kuru yerlerine ilerlerler
Yavruyu suya oturttuğunuz esnada bit ve pire gibi parazitler onun vücudunda en kuru kalan yere yani suratına doğru ilerleyip burada toplanabilirler, onları elinizle toplayın. Bu esnada parmak uçlarınızı hafif nemlendirebilirsiniz. Ama elinizin sabunlu olmamasına dikkat edin. Kedinin ağız burun ve gözleri sabun ile temas etmemeli
7. Kulak içleri ve suratın temizliği
Sabunlu olmayan ılık nemli bir bez ya da pamukla kedinin suratını ve kulak içlerini de nazikçe temizleyin, kulaklar çok hassastır ekstra dikkat gösterin. Kediin özellikle kulak içlerinde uzun tüyler varsa bunların parazitten arındırılması gerekmekte. Eğer kedinizin kulakları henüz açılmamışsa ki bu henüz gelişimini tamamlamadığını gösteriri kulakları açmaya zorlamayın, onun sağır kalmasına sebep olabilirsiniz. Göz ve göz çevresine ekstra hassasiyet gösterin.
8. Yara kurtlanması ya da deride kurtlanma
Yara kurtlanması denen oluşum aslında deri altına yerleşen sinek larvalarıdır. Bunlar hayvan yaralandığında açık yaralar içerisinde oluşabileceği gibi dışkı ve idrar ile temas eden ama temizlenmeyen tüylerde de oluşabilir. Kurtlanma deri üzerinde kabartı şeklinde elle hissedilebilir, gözle bakıldığında ise eğer içerideki kurt yeterince gelişmişse sivilce benzeri bir yapıda görülebilir.
9. Kurtlanma durumunda temizlik
Aynı sivilce sıkar gibi, kurdun olduğu bölümdeki deri iki elin baş parmakları arasında sıkıştırılarak temizleni. Kurt bu esnada dışarı çıkar, elinizle alarak tüylerden uzaklaştırın. Eğer parazit oluşumu fazlaysa bu işlem vakit alabilir ve kanamaya sebep verebilir. Patiler, kuyruk, koltukaltları, anüs çevresi gibi bölümlerin kontrolünü yaparak, varsa bu bölgelerdekileri de temizleyerek ilerşeyin. Özellikle böyle bir temizlik yaparken elinizde eldiven olması çok önemlidir.
10. Kurtlanma giderildikten sonra yıkama
Derisini kurtlardan arındırdıktan sonra kediyi 2. ve 3. adımları takip ederek yıkayabilirsiniz.
11. Yıkama esnasında gerektiğinde kirlenen suyu tazeleyin
Tazeleme işlemini su kirlendiği için yapabilirsiniz. Su kahverengine bürünebilir, bu durumda leğeni tamamen boşaltıp durulayın ve tekrar temiz su hazırlayın. Aynı zamanda temizlik esnasında uzayan süre içerisinde su soğuduğu takdirde yine ılık su ile tazeleme yapmanız gerekmektedir.
12. Yavru kediyi ilk hazırladığınız suyla aynı ılıklıktaki akan suyun altında durulayın
Yıkama esnasında kullandığınız leğenin içindeki kirli suyu boşaltıp leğeni yıkadıktan sonra yine aynı leğene sabunsuz ılık su hazırlayıp bunu durulama için kullanabilirsiniz. Ya da suyun sıcaklığına dikkat ederek kedinizi akan su altında da tüylerini şampuandan arındırabilirsiniz. Kediniz kendisini yalayacağı için tüylerin tamamen arınması önemlidir.
13. Duruladıktan sonra derhal kedinizi kurulayın
Hiç vakit kaybetmeden yavru kediyi yumuşak bir bez ya da havlu ile kurulayın, bu esnada onu sarıp nazikçe havlunun içinde vücudunu ovalayailirsiniz. Tüylerinin tamamen kuruduğundan emin olun. Sonrasında onu sıcak tutmanız gerekmekte, onu bir battaniyeye sararak bakım ünitesine yerleştirebilirsiniz. Eğer kediniz artık bakım kutusuna ihtiyaç duymayacak kadar büyükse onu kalorifer peteğinin yanında kurulayabilirsiniz, camları açmamaya onu üşütmemeye dikkat etmelisiniz.
14. Kediniz aşılarını olabilecek olgunluğa eriştiğinde, imkanınız olan en kısa zamanda ona parazit aşılarını yaptırın
Parazit aşıları sadece onları değil sizi de korur unutmayın, düzenli olarak yaptırın.
0 Yorum