Bayat Ekmeklerle Hayvan Yemi Yapan Hasan Kardaş’ın İnsanlara Örnek Olması Gereken Davranışı

Bayat Ekmeklerle Hayvan Yemi Yapan Hasan Kardaş’ın İnsanlara Örnek Olması Gereken Davranışı

Tüketim kültürü bizi etrafımızdaki çoğu şeyi israf etmeye zorluyor. Bunlardan biri de ekmek. Evet yanlış duymadınız. Belirtilene göre Türkiye’de israf edilen ekmeklerin fiyatı 1 milyarı geçiyor. Bu tablo özellikle durumu olmayan insanları ve yiyecek bir şey bulmayan hayvanları düşününce daha içler acısı bir hale geliyor. Bayatlayan, yenmeden atılan ekmeklerin aslında sokaklardaki canları doyurabilir… Ankara’da yaşayan Hasan Kardaş da böyle düşünerek kollarını sıvamış…

Hasan Kardaş isimli bir kişinin geliştirdiği makine, bayatlayınca çöpe atılan poşetli ekmeklerden hayvan yemi yapıyor.

Kardaş, özellikle son yıllarda hijyenik ve uzun ömürlü olmasını sağlaması dolayısıyla poşetli imal edilen ekmek ve diğer unlu mamullerin, bayatladıklarında çöpe gittiğini belirtiyor.

Türkiye’de 4 milyon ekmeğin israf olduğunu da ekliyor.

Bunun üzerine harekete geçtiklerini anlatan Kardaş, araştırmalar ve çalışmalar sonucunda bu israfa dur diyor.

Makineyi önce bisküvi, kek, çikolata üzerinde denediklerini, müşterilerden olumlu dönüşler aldıklarını dile getiren Kardaş, bunun üzerinde birkaç değişiklik yaparak “poşetli ekmek geri dönüşüm makinesi”ni tasarladıklarını ifade ediyor.

Makine ile ilk olarak poşetinden ayrıştırılan ekmekler ufalanıyor, daha sonra da ikinci bir elek işleminden geçirilip içerisinde kalabilecek poşet parçalarından temizleniyor.

Tasarladıkları makinenin, ekmekleri ufalayıp hayvan yemi yapan piyasadaki makinelerden farklı olduğuna da belirtiyor Kardaş: “Genelde piyasadaki ekmek imha ve parçalama makine çeşitleri, ekmekleri poşetsiz, ham ve temiz haliyle doğrayıp kullanıma veriyor. Biz ise tost ekmeği, bazlama, yufka gibi ekmek çeşitlerini poşetiyle geri dönüştürüyoruz. Poşeti ayırıyoruz, ürünü hayvan yemi olarak kullanıma sunuyoruz. Çıkan poşetleri de tekrar kullanıma sunulacak şekilde değerlendiriyoruz. Böylece poşetli ekmeklerin yüzde 100’ünü geri dönüştürerek ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz.”

“Hedefimiz bunu çok daha büyük bir alana, ülke geneline yaymak ve özellikle ekmek israfını ortadan kaldıracak konuma getirmek.”

Kaynak





Pinterest'de Paylaş