Cevaplıyoruz: Kediniz Kakasını Yaptıktan Sonra Neden Çılgına Döner?

Cevaplıyoruz: Kediniz Kakasını Yaptıktan Sonra Neden Çılgına Döner?

kediler-kaka-yaparken-neden-miyavlar-patiliyo-1

Hayatını kedilerle paylaşan herkes bilir. Dostlarımızın tuvalet alışkanlıkları biraz tuhaftır.

Kum kabından genellikle fırlayarak çıkan ve sonrasında ortalıkta koşturan kedi dostlarımızın bu tuhaf davranışını açıklayan birkaç teori var. Peki acaba nedir bu kaka çılgınlığının olası nedenleri?

1.Bir görüş, bu davranışın kedilerin hayatta kalma içgüdüsü ile tetiklendiğini savunuyor. Buna göre kediler, dışkılarının kokusunun izini sürerek onları takip eden düşmanlarına yakalanmamak için kaka yaptıkları yerden hızla uzaklaşıyor ve sonrasında da fazla hareketli oluyorlar.

2.Bazı veteriner hekimlere göre ise bu davranış, besin alerjisi ya da enfeksiyon habercisi olabiliyor.

3.Bazı davranış bilimcilerine göre ise tıpkı insanlarda olduğu gibi boşaltım sırasında gerçekleşen bir tür sinirsel iletim kedileri mutlu ediyor ve enerji seviyelerini arttırıyor.

4.Başka bir görüş ise kedilerin titiz canlılar olduğunu ve bu nedenle dışkılarına yakın olmaktan hiç hoşlanmadıkları için hızla uzaklaşıp koşturduklarını savunuyor.

5.Son görüş ise çoğumuzun aklına ilk gelen fikri savunuyor: Kaka yapmanın verdiği sonsuz hafiflik ve rahatlama duygusu 🙂

kediler-kaka-yaparken-neden-miyavlar-patiliyo-2

Gastroenterolog doktor Anish Sheth’in açıklamasına göre insanlarda bulunan vagus siniri, boşaltım esnasında beyin sapından kalın bağırsaklara sinyal ileten bir sinirdir. Bu iletim mutluluk, neşe gibi pozitif duygu ve reaksiyonları arttırır.

Oklahoma Üniversitesi’nden hayvan davranış bilimcisi Erin Willis “Buna benzer bir durum kedilerde de yaşanıyor olabilir.” diyor ve kedilerin kaka yaptıktan sonra çıldırmasının bu türden bir sinirsel iletime bağlı olduğunu düşündüğünü belirtiyor.

Sebep ne olursa olsun, kum kabındaki kakaları ve kum kabından fırlayan kedilerimizin etrafa dağıttığı kum tanelerini temizlemenin bizim işimiz olduğu gerçeği değişmeyecek





Pinterest'de Paylaş