Duyduk Duymadık Demeyin: Kedi ve Köpeklere Pasaport, Köpeklere de Çip Geliyor!

Duyduk Duymadık Demeyin: Kedi ve Köpeklere Pasaport, Köpeklere de Çip Geliyor!

Son gelen patisel haberlere göre bütün evcil köpeklere çip takılacağı, kedi ve köpeklere ise pasaport hazırlanacağı konuşuluyor.

Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı taslak düzenlemede başvuru üzerine bütün evcil kedi ve köpeklere yurt dışına çıkış için pasaport verilecek ve pasaportta ‘Türkiye Cumhuriyeti’ ibaresi ile Türk bayrağı bulunacak.

Türkçe ve İngilizce olacak pasaportta köpeğin kuduz aşıları gibi bilgiler yer alacak.

Düzenleme, bütün evcil köpeklere çip takılmasını da getiriyor. Taslak yönetmelikte, “Mikroçip uygulaması veteriner hekimler tarafından yapılır. Yeni doğan hayvanın sahibi doğum tarihinden itibaren en 3 ay içinde il/ilçe müdürlüğüne başvuru yapmakla yükümlüdür. Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içindeveri tabanına kaydedilir” denildi.

Veri tabanında ev hayvanlarına ait aşı uygulaması, sahip değişikliği gibi bilgilerin değişmesi halinde en geç 15 gün içinde yeni bilgilerin kayıt edilmesi gerekiyor. Taslak düzenlemeye göre tüm kedi, köpek ve gelinciklerin devri de artık evraka tabi olacak. Devir evrakında; “hayvanın adı”, “mikroçip no”, “doğum tarihi”, “cinsiyet”, “ırk”, “tür”, “renk”, “anne no” gibi bilgiler yer alacak ve “Yukarıda açıklaması yer alan ev hayvanını kendi istek ve rızamla; devrettim/hibe ettim/sattım” ifadesi bulunacak. Evet, yanlış okumadınız “sattım” ifadesi yer alacak…

Peki ya siz bu yeni düzenleme ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Düzenlemede sokak hayvanlarına yönelik hiçbir şey yok. Yorumlarınızı hemen aşağıya yazabilirsiniz.

 

 

Haber-Görsel Kaynağı: Milliyet





Pinterest'de Paylaş