Ev Taşırken Kedinizin Travma Yaşamasını Önlemenin 10 Yolu
Kedi sahipleri iyi bilirler ki kediler aslında evin gerçek sahipleridir. Dolapların içinden evdeki en ücra yerlere kadar bir kedinin keşfetmediği ve hakimiyetini ilan etmediği bir alan yoktur. Kısacası, kediler yaşadıkları evi sizden daha iyi bilip daha çok sahiplenirler.
Bu sebeple de evden taşınma ve yeni bir eve geçme süreci kedinize sizden daha zor gelebileceği gibi, aynı zamanda minik dostunuzun travma yaşamasına da yol açabilir.
Bu gibi tatsız durumları önlemek ve kedinizin taşınma sürecinde yaşayacağı zorluğu minimuma indirmek için bazı önlemler almanız gerekebilir.
Gelin, oldukça basit olup kedinizin çok daha iyi hissetmesini sağlayacak bu önlemlere birlikte göz atalım.
1. Kedinizin taşıma çantasına alışmasını sağlayın
Kedinizin taşınması sırasında taşıma çantası kullanacağınız kesin. Bu sebeple minik dostunuzu bu çantaya ne kadar çabuk alıştırırsanız o kadar iyi olacaktır. Taşınmadan bir hafta kadar önce kedinizi taşıma çantasına yöneltecek taktikler kullanın. Taşıma çantasını bir odada kapısı açık bir şekilde bırakın. Tabiatı gereği meraklı olan kediniz muhakkak bu yeni objeye merak duyacaktır. İçine girmese bile yanına yaklaşacaktır. Kedinizin çantaya daha çok alışmasını sağlamak için taşıyıcının hemen önüne mama ve su koyabilir; birkaç gün sonra da mama ve ödül yiyeceklerini taşıyıcının en arka köşesine yerleştirerek kedinizin çantanın içine tam anlamıyla girmesini mümkün kılabilirsiniz.
2. Kutuları taşınma gününden daha önce ortaya çıkarın
Eşyaları kutulara koyma aşaması telaşlı ve kaotik bir süreç olabiliyor. Bu da kedinizi oldukça gerebiliyor. Bu durumu önlemek adına, eşyaları yerleştirme aşamasına geçmeden önce kutuları odada bırakmanız işinize yarayabilir. Kediniz böylelikle kutularla ve kutuların yarattığı kalabalıkla daha önce tanışacak, kutuları koklayacak, büyük ihtimalle içlerine saklanmak suretiyle kutularla çok daha yakın temas kuracaktır. Bu da kedinizin kutu kalabalığına alışmasına ve daha güvende hissetmesini sağlayacaktır.
3. Kedinizin normal rutinine sadık kalın
Takvimler taşınma haftasını gösterse de kedinizin normal beslenme ve oyun rutinine sadık kalmak oldukça önemli. Gergin bir süreç olan taşınma evresinde kendini tedirgin hissetmemesi için kedinizin bildiği ve alışık olduğu aktiviteleri, yine bilip alışık olduğu saatlerde yapmasına izin verin. Böylelikle bu stresli haftadan kedinizin minimum zararla ve gerginlikle ayrılmasını sağlamanız çok daha kolay olacaktır.
4. Sakinleştirici bir destek için veterinere danışın
Şayet taşınma süreci kedinizi oldukça stresli, gergin ve ürkek bir duruma soktuysa veterinerinize danışabilir ve onun önerdiği sakinleştirici bir ilacı minik dostunuza verebilirsiniz.
5. Kedinizi nakliyecilerden korkmayacağı bir odaya kapatın
İşinin en ehli nakliyeciler dahi taşınma esnasında ses çıkmasına engel olamaz. Bu gürültüye kedinizin ilk defa gördüğü, evin içine girip çıkan ve evdeki eşyaları oldukları yerden kaldırıp götüren birden fazla adamı da eklersek taşınma sürecinin kediniz için ne kadar travmatik olabileceğini çok net bir şekilde tahmin edebilirsiniz. Bu travmaya maruz kalmaması için nakliyeciler geldiğinde sevimli dostunuzu bir odaya kapatmanızda fayda var. İçinde mama, su ve tuvaletin muhakkak bulunması gereken bu oda sayesinde kedinizin korku düzeyi düşecektir. Bu sayede taşımacıların eve girip çıkma telaşı içerisinde kedinizin evden fırlayıp kaçması da önlenmiş olacaktır.
6. Kedinizi ağır bir şekilde beslemekten sakının
Taşınma günü geldiğinde kedinizin hafif bir kahvaltı yediğinden emin olun. Bu sayede dostunuz herhangi bir mide bozukluğu yaşamayacak ve bu stresli günü daha kolay geçirecektir.
7. Taşınma esnasında taşıyıcı çantanın kapağını açmayın
Her ne kadar masum ve korkmuş bir halde taşıma çantası içinde duran kedinizi sakinleştirmek için çantanın kapağını açma arzusu ile yanıp tutuşacak olsanız da bunu yapmamanız daha iyi olacaktır. Zira hali hazırda korkmuş olan kediniz kapağı açtığınız anda çantasından dışarı fırlayacak ya da fırlamaya yeltenecektir. Çantanın kapağını açmadan minik dostunuzla konuşmak ve ona yanında olduğunuzu hissettirmek çok daha yararlı olacaktır.
8. Taşındığınız evin kedi için güvenli olduğuna emin olun
Artık yeni evinize taşındınız. Burada unutmamanız gereken önemli bir detay sizi bekliyor. Bu ev sizin olduğu kadar minik dostunuzun da evi. Bu sebeple yeni mekanınızda yapmanız gereken en öncelikli işlerden biri de evi kedinizin güvenliğine ve rahatlığına hizmet edecek bir şekilde düzenlemeniz. Güvenli olmayan elektrik aksanları, zehirli bitkiler, önlem alınmamış pencere ve balkonlar evde kediniz için tehdit oluşturabilecek faktörlerden yalnızca birkaçı. Dostunuza yeni evinde zorluk çıkarmamak için evi bir an önce kedi açısından güvenli bir hale getirmeniz fazlasıyla yararlı olacaktır.
9. Kedinize yeni eve alışmasını sağlayacak bir oda verin
Kedinize içine mamasını, su ve tuvalet kabını koyduğunuz, görece daha sessiz bir oda verin ve dostunuzun yeni evdeki ilk gününü bu odada geçirmesini sağlayın. Zaman zaman sessizce girip odanın içine ödül mamaları koyun ve yine sessizce odadan ayrılın. Kimsenin gelmediği bu oda sayesinde kediniz kendini güvende hissedecek ve bir süre sonra saklandığı yerden çıkıp odayı keşfetmeye başlayacaktır. Bu da kedinizin ev ile bağ kurduğu ilk adım olacaktır. Ardından siz de odaya girebilir, kitap okuma gibi sakin aktivitelerle kedinize katılabilir, dostunuzun evin küçük bir parçası olan bu odada çok daha güvenle dolaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
10. Ve kedinizi evi keşfetmek için odadan dışarı çıkarın
Minik dostunuz artık yeni evini keşfetmeye hazır. Odanın kapısını açabilir ve kedinizin yeni evini merakla keşfetmesini izleyebilirsiniz. Kısa bir süre sonra dostunuz yeni mekanına alışacak, kendi favori alanlarını belirleyecek ve yeni evinin de sahibi ve hükümdarı olmayı başaracaktır.
0 Yorum