Kedilerde Göz Akıntısı İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gereken 12 Şey

Kedilerde Göz Akıntısı İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gereken 12 Şey

Kedilerde göz akıntısı görme kaybına karşı önlem alınması gereken hastalıklar arasında yer almaktadır. Kediler sevimli oldukları kadar yaramaz hayvanlardır. Onları uyudukları süreler dışında hep hareketli halde görürsünüz. Yemek yerken dahi dikkatlidirler. Kulakları son derece iyi duyar, koku alma duyuları çok gelişmiştir. Ancak onlarında hassas oldukları tarafları gözleridir. Kedilerin gözleri öyle güzel görünür ki, bu da onlar için belki de bir nazarlık.

Kediler renk körü olmasalar bile sınırlı renk vizyonuna sahiptirler. Gözleri iyi görür, bunun nedeni gözlerinde yer alan ve ışığı yansıtan tapetum lucidum tabakasıdır.

Yine de onlar bile zifiri karanlıkta göremezler. Yakından da görseli ayırt etme özellikleri düşüktür. Burada devreye onların muhteşem bıyıkları devreye girer. Onlar adeta tabiat harikasıdır. Kedilerde göz akıntısı bir çok hastalığın da adeta belirticisidir.

Kedilerin Gözleri Hassas mı?

Kedilerde göz akıntısı

Kedilerin sağlıklı olup olmadığını genellikle gözlerini kontrol ederek anlarız. Göz akıntısı ya da sulanma, kızarıklık, bulanıklık, kabuk bağlaması, çapak gibi bir çok şey virüslerin onlara gözlerden başlayarak bulaştıklarını gösteren önemli belirtilerdir. Ayrıca gerekli bakım ve tedavi sağlanmazsa çok kısa sürede gözlerini kaybedebilirler de.

Kedilerde Göz Akıntısı İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gereken 12 Şey

  • Sık sık steril göz mendili ile gözleri silinmelidir.
  • Banyolardan önce ofalmik koruyucu özelliği olan bir merhem sürün.
  • Gözlerine yapışmış olan tüyleri temizleyin.
  • Gözyaşı lekesi onların koruyucu göz sıvısıdır. Bakterileri öldürmeye yarar. Bazen bu sıvı tüylerine akarak birikir. Mutlaka temizlenmelidir.
  • Gözlerini sürekli kısıyorsa bir problem var demektir.
  • Gözlerini ovuşturuyorsa yine bir sıkıntı yaşıyor demektir.
  • Sulanma, kızarma ve akıntı Konjoktivite rahatsızlığının belirtisidir.
  • Sulanmış ya da bulanık görünen gözler kornea iltihabını işaret eder.
  • Kedilerde göz akıntısı olduğu zaman, gözlerinin arkasında retinal bölgede hasar oluşmuş olabilir.
  • Vücutlarını dilleriyle temizlediklerinden, sık sık dökülen tüyleri midelerinde birikerek kusma yoluyla atılır. Bu olaydan önce gözleri kızarır ve sulanır.
  • Ya da çevresinde bulunan tüyler rahatsız ediyor olabilir.

Muayene ve Tedavi

Tüm bu sorunları aslında kediniz size hareketleriyle anlatmaya çalışıyordur. Kedi sahibiyseniz onu sürekli yakından gözlemelisiniz. Bakterilere karşı çok hassastırlar. Gözlerde donukluk ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilir. Katarakt sorunu yaşayabilirler. Yemek konusunda son derece hassastırlar.

Kedilerde göz akıntısı önemli bir hastalık olup, bazı hastalıklar sırasında bazı otları yerler. Aşılarını veteriner kontrolünde yaptırırsanız, arada sırada böyle göz problemleri için de bir veterinere uğrarsanız çok iyi olur. Bunun dışında bilmediğiniz göz damlaları yada göz merhemlerini kesinlikle kedinizin gözlerine uygulamayın. Temizliklerine dikkat edip onları takip etmeniz hastalıklarla mücadele için en önemli işlerdir.





Pinterest'de Paylaş