Kedilerde İlaç Kullanımı Hakkında 10 Bilgi

Kedilerde İlaç Kullanımı Hakkında 10 Bilgi

Tüm canlılarda olduğu gibi, kediler de çeşitli sebepler sonucunda rahatsızlanıp hastalanabilirler. Bu gibi durumlarda kedi sahipleri, kendi kullandıkları ilaçları minimize ederek kediye verme girişiminde bulunurlar. Bu eylem; kedi için oldukça zararlı bir yöntemdir. Çünkü; bizlere iyi gelen bir ilaç içerisinde kediler için ölümcül olan maddelerin olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Ayrıca ilaçlar her ne kadar tedavi amaçlı üretiliyor olsada sonuç itibari ile tamamen kimyasal ürünlerdir. Sonuç olarak; kedilerde ilaç kullanımı oldukça hassas bir konudur. Eğer evinizde bir kedi besliyorsanız, bu konu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Aksi takdirde, bu hastalık ve ilaç serüveninin, sizinde istemeyeceğiniz sonuçlarla bitmesi kaçınılmaz olabilir. Kedinin kullanması gereken ilaç kadar bu ilacı hangi yöntemlerle verebileceğinizde önemlidir.

Peki bizimde sizler için toparladığımız ve Kedilerde İlaç Kullanımı Hakkında 10 Bilgi nedir?

Öncelikle kedinize kesinlikle kendi kullandığınız ilaçlardan vermemelisiniz. Kedilerin çeşitli hatalıkları için özel olarak üretilmiş olan ilaçları kullanmanız gereklidir.

Başlangıçta da bahsettiğimiz gibi kedilerde ilaç kullanımı oldukça hassas bir konudur ve kesinlikle veteriner kontrolünde uygulanması gereklidir.

Kediye ilacı içirebilmenin ilk yolu; hap yutturmaktır. Kolay bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte; eğer direk olarak yutması gereken bir ilaç değil ise mamasının arasına da karıştırılarak verebilirsiniz.

Hap yutması gereken bir kedinin, hapı direk olarak alması gerekiyorsa işiniz biraz daha zor diyebiliriz. Bunun için; öncesinde kediyi güzelce sakinleştirmeniz gerekmektedir. Kucağınıza alıp okşamanız bunun için en etkili yöntemdir. Bu gibi durumlarda kediye sakin ve yavaş hareketlerle yaklaşılması gereklidir. Aksi takdirde yanınızdan uzaklaşacak ve ilaç verme süreniz uzayacaktır.

Kedilerde ilaç kullanımı sırasında, süreci kolaylaştırmak adına bir yakınınızdan yardım da isteyebilirsiniz.

Hap yutturma sırasında oldukça sabırlı olmalı ve kedinize sakin ve yumuşak bir ses tonuyla karşılık vermelisiniz.

Kediye ilaç içirebilmenin bir diğer yolu da şurup gibi sıvı ilaçların kullanılmasıdır. Bunun için yine veterinerin önermiş olduğu bir şurubu tercih etmelisiniz.

Kediye şurup içirmenin en kolay yolu, bir şırınga kullanmaktır. Şırınganın içerisine çekmiş olduğunuz, olması gereken miktardaki şurubu, kediyi sakinleştirdikten sonra ağız kısmını hafifçe aralayarak, ağzından içeriye enjekte etmektir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; şırınganın ucunu kedinin boğazı ile dudak kısmının ortasına konumlandırabilmektir. Aksi taktir de, uçta kalan şırınga ucu ilacı kedinin boğazına ulaştıramayacak ve kedinin şurubu ağzından dışarı atmasına sebep olabilecektir.

Kedilerde ilaç kullanımı, bazen kulak rahatsızlıkları gibi sorunlar nedeni ile de gerçekleştirilmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda, öncelikle kediyi sakinleştirmek ve damlalığı kedinin kulağına çok fazla dayamadan uygulamak gerekir.

Kedinizin bir göz rahatsızlığı var ise yine veterinerin önermiş olduğu bi göz damlası damlatmanız gerekecektir. Göz damlasını damlatmadan önce, kediyi her zaman ki gibi sevmeniz ve sakinleştirmeniz gerekecektir. Sonrasında kedinin çenesini avucunuzla kavrayarak göz damlasını diğer elinizle kolaylıkla damlatabilirsiniz.

Kedilerde ilaç kullanımı gerçek anlamda sabır ve itina gösterilmesi gereken bir konudur. Kedinin tepkileri karşısında; sabırsız ve asabi davranmanız süreci uzatacak ve ilaç zamanının geçmesine sebep olacaktır. Bunun için ilk olarak kediyi strese sokacak ve bunaltacak tüm davranışlardan kaçınmanız gerekmektedir. Ayrıca; kediniz, vermeye çalıştığınız ilacın kokusunu yada tadını sevmemiş olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise, veterinere danışarak ilacı mamasının içerisine karıştırarak içirmeniz en doğrusu olacaktır.

Kedi hastalıklarının tedavisinde, paresatemolün önemi oldukça fazladır. Ancak yanlış ilaç kullanımında kedi zehirlenmelerinin birçoğu paresetamolün yanlış kullanılmasından kaynaklanır.

Kedinizin rahatsızlığı her ne olursa olsun, kesinlikle veteriner gözetiminde tedavi edilmesi en doğrusudur.





Pinterest'de Paylaş