Kedilerde İştahsızlık Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde İştahsızlık Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde iştahsızlık belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktaları sizler için hazırladık.

Kedilerde en sık görülen hastalıkların oluşma nedenlerinden biri de iştahsızlık olmaktadır. Bu durumunda başlangıcında olarak halsizlik olarak başlamaktadır. Fiziksel sorunlar olarak da bilinen kedilerde iştahsızlık genel anlamda uzun süreli devam edebilen bir rahatsızlık olmaktadır.

Özellikle ev hayvanları olarak bakılan kedilerin psikolojik sorunlar ile de iştahsızlık yaşamaları söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda bu durumun ciddiyet alınmaması sonucunda daha da ilerlemesi de mümkün olabilmektedir. İştahsız bir kedi ilerlemiş olarak beraberinde;

  • Halsizlik
  • Mutsuz davranma
  • Olası durumlarda ilerlemiş olarak ishal olarak devam edebilmektedir.

Kedilerde İştahsızlık Nedenleri

Geniş konulu ve seçenekli olarak bilinen kedilerde iştahsızlık için birçok sebep bulunabilmektedir. Bu sebepler;

  • Beslenme konusunda sürekli olarak değişiklik yapma; hassas mide yapılarından ötürü sürekli değişen mamaların kedilerde iştahsızlık yaptığı görülmektedir.
  • Kızgınlık dönemi olarak da bilinen çiftleşme dönemi; dişi kediler içinde daha çok görülen iştahsızlık kızgınlık döneminde ön plana çıkmaktadır.
  • Parazitler; yavru kediler içinde yoğunluk olarak görülen iştahsızlık düzenli kontrolsüzlük ile başlayabilmektedir.
  • Ağız ve diş sağlığı; daha çok kedilerde halsizlik de yapabilen bu durum kedi ağzında bulunan mukozasındaki lezyonlardan etkilenmektedir. Böyle ağız içi ve dil kısmında yara oluşturarak iştahsızlıkla beraber halsizlik de yapabilmektedir.
  • Sindirim sisteminden kaynaklı durumlar; iştahsızlığın yanı sıra farklı belirtilerde gösterebilen durumlarda mide ve bağırsak rahatsızlıkları olarak sindirim bozuklukları meydana gelebilmektedir.
  • Enfeksiyon hastalıkları; temiz hayvanlar olarak bilenen ve vücut temizliğinde dillerini kullanan kedilerin enfeksiyon kapma olasılıkları yüksek olmaktadır. Daha çok yavru kedilerde görülebilen bu durum acil müdahale edilmesi geren konulardan biri olmaktadır.
  • Doku hastalıkları şeklinde nedenler bulunmaktadır.

Bu gibi nedenlerin oluşumunda ve belirtilerinde direkt olarak kedileri veterinerlere götürmek gerekmektedir

Kedilerde İştah Kaybı İçin Neler Yapılmalıdır?

Tedavi süresinin hızlı olması kedilerin hastalıklarının ilerlemesini de önlemektedir. Bu nedenle kedilerde iştah kaybı gibi durumların gözlemlenmesi ile direkt olarak tedaviye götürmek gerekmektedir. Aksi durumlarda kediler hayati tehlike olarak da zor duruma düşebilmektedir. Bu nedenle hem hastalığın oluşumuna sebep verecek durumlardan kaçınılmalı hem de bu gibi durumlarda hemen müdahale edilmelidir.

Kedilerde en sık görülen hastalıklar olarak bilinen kedilerde iştahsızlık yukarıda da belirtildiği gibi ilerlemesi durumlarında kedi sağlığı da etkilenebilmektedir. Ayrıca bu duruma ek olarak hatta önlem olarak kedi aşılarının da yan etkileri olabilmektedir.

Tedavi sonrasında hala iştahsızlık devam ediyor ise kedi sahibinin yemek yemeye teşvik için kedi ile oyunlar oynayarak ve ilgi göstererek de sorunu çözebilmesi mümkün olabilmektedir.





Pinterest'de Paylaş