Kedilerde Sağırlık Belirtisi ve Tedavisi

Kedilerde Sağırlık Belirtisi ve Tedavisi

En sevdiğimiz evcil dostlarımızdan birisi olan kedilerde zaman zaman farklı nedenlerle ortaya çıkabilen sağırlık sorunları ile karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle kedi sahiplerinin, kedilerde sağırlık belirtisi ve tedavisi gibi konularda bilinçli olmalıyız.

Bu sorunun ilerleyerek minik dostlarımızın hayatlarını zorlaştırmaması adına oldukça önemlidir.

Kedilerde sağırlık problemi, doğuştan olan ya da sonradan meydana gelen sağırlık olarak iki farklı şekilde incelenebilir.

Kedilerde Sağırlık Belirtisi ve Tedavisi

Pek çok kedi için en tehlikeli hayvan hastalıklarından birisi olan kedilerde sağırlıktır. Kalıtsal bir rahatsızlık olarak yavru ya da yetişkin kedilerde görülebileceği gibi farklı etkenler yüzünden ilerleyen yaşlarda da meydana gelebilir.

Buna göre bir kedinin sağır olup olmadığını anlayabilmek için kedilerde sağırlık belirtilerine dikkat etmek gereklidir. Bu belirtiler genel hatları ile

  • Sahiplerinin seslenmelerine karşı tepki vermeme
  • Çevresinde meydana gelen olaylara karşı tepkisizlik
  • Sürekli olarak tedbir halinde hareket etme
  • Yüksek ve ani seslere karşı dahi duyarsız kalabilme

Şeklinde açıklanabilmektedir. Bahsedilen bu belirtilerin bir ya da birkaçının kedilerde gözlemlenmesi, büyük ihtimalle sağır oldukları anlamına geleceği için sağır olduklarından şüphe edilen kedilerin vakit kaybedilmeden uzman bir veterinere götürülmeli.

Kedilerde Sağırlık Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde sağırlık, tedavisini merak edenlere ilk olarak bu hastalığın farklı şekillere göre farklı yollarla tedavi edilebileceği söylenebilir. Kulak bakımlarının düzenli olarak yapılması halinde sağırlığın tedavi edilmesi ve hayvanın yeniden duymaya başlaması sağlanabilir.

Kulak bakımları

Bu tür bir sağırlık şeklinde ilk olarak rahatsızlığın asıl nedeni klinik ortamda kediler üzerinde gerçekleştirilen bazı muayeneler sonucunda tespit edilir. Kedilerde sağırlık sorununu ortadan kaldırma üzerine gerekli ilaç tedavileri uygulanabilir.

Genetik kaynaklı sağır olan ve sağır olarak dünyaya gelen kedilerde ise sağırlığın tedavisi ne yazık ki mümkün değildir.

Genetik sorunlar…

Bu bağlamda doğuştan sağır olan kedilere takılabilecek olan çıngıraklı ziller sayesinde kedilerin hareket halindeyken nerede oldukları tespit edilebilir. Bu sayede çevreden gelebilecek tehlikelere karşı kedilerin sürekli olarak gözetim altında tutulmaları mümkün hale gelebilir.

Bunun dışında yine sağır kedilerin güvenliklerinin tam anlamıyla sağlanabilmesi adına ev gibi güvenilir ortamlar haricinde dışarı salınmamalı. Dışarı çıkarılacaklarsa da mutlaka bir tasma ile gezdirilmeleri tavsiye edilir.





Pinterest'de Paylaş