Kedilerde Sık Karşılaşılan 12 Cilt Hastalığı ve Alınması Gereken Önlemler
Evlerde sahiplenilen kediler, evin bir parçasıdır ve evde yaşayan canlı birer varlıktır. Acak her canlı gibi, her zaman neşeli ve sağlıklı olmaları mümkün değildir. Hiç istenmese de onlar da bazı sağlık problemleri yaşayabilir. Neticede bir canlı olarak zaman zaman vücut dirençleri düşebilir ve bir takım cilt problemleri ortaya çıkabilir. Kedilerin tüyleri ve cildi konusunda hassas oldukları unutulmamalıdır. Birden başlayan kaşıntılar, yaralar, bitmek bilmeyen yalanmalar, kedilerde cilt sorununun habercisi olabilir. Aşağıda kedilerde en fazla karşılaşılan 12 cilt hastalalığı açıklanmaya çalışılmıştır.
1. Tüy dökülmesi ve tüylerin azalması
Kedilerde aşırı tüy dökülmesi en fazla karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Bunun nedeni, yetersiz beslenme, başka bir bastalığın etkisi, pirelenme veya stres olabilir. Tuhaf ama kedilerde de stres olabiliyor.
2. Bakteri enfeksiyonları
Ciltte ortaya çıkan herhangi bir hastalık bakterilerin üremesine ve cildin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Genelde veterinerler tarafından antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
3. Kedi aknesi
Kötü beslenme şekilleri, kullanılan bir ilaca vücudun tepki vermesi, yaşadıkları ortamın temiz olmaması ve stres, kedilerde de akne oluşmasına neden olmaktadır. Genelde kedilerin çene bölgesinde oluşan akne tedavisinde, bir veterinerin önereceği özel bir şampuan veya akne yok eden jel kullanılabilir.
4. Kulak akarı (mayt)
Bunlar genelde kedilerin kulaklarına yerleşen mikroskobik parazitlerdir. Kulak bölgesinde ve ciltte enfeksiyona neden olan bu akarlar, kulak içinde beslenirler ve iltihaplanmalara neden olurlar. Genel olarak kaşıntı yaparlar. Kedi sürekli kulaklarını kaşıyarak veya kafasını titreterek tepki gösterir. Bazen koyu renkli ve kötü kokulu akıntı yapar. Veterinerin önereceği ilaçlar kullanılmalıdır.
5. Mantar enfeksiyonu
Genelde kedinin kulak bölgesinde oluşan mantar enfeksiyonu, kızarıklık ve kaşıntı ile kendini gösterir. Veterinerin önereceği mantar ilaçları kullanılmalıdır.
6. Pireler
Yine kedilerde en fazla görülen bir cilt hastalığıdır. Aşırı kaşıntı, deri dökülmesi ve tüy diplerinin incelmesi ile kendini belli eder. Pirelerin neden olduğu bu hastalık için veterinerin önereceği ilaçlar kullanılmalıdır.
7. Bitler
Bitler, kedinin tüy diplerinde, deride beslenen parazitlerdir. Bu parazitlere bakımsız kedilerde ve yavrularda daha çok rastlanır. Bitler, tüy dökülmesine, tüylerin zayıflamasına ve deride kaşıntılara neden olur. Veterinerin önereceği ilaçlar kullanılmalıdır.
8. Kuyruk bezi hücrelerinin artışı
Genelde kedilerin kuyruklarının üst kısmında bulunan bezler aşırı çalışır ve buradaki hücrelerin sayısında artış olur. Bu durumda cilt, tüy kaybına ve kabuklu yaralar oluşmasına neden olan bir salgı üretir. Veteriner kontrolünde özel ilaçlar kullanılmalıdır.
9. Ciltte tümör oluşması
Kedinin cildinde ortaya çıkan bir yumru mutlaka kanser olmayabilir. Bunu anlamak içik biyopsi yapılması gerekir. Veteriner kontrolünde bir tedavi uygulanmalıdır.
10. Cildin kuruması ve pullanması
Kedilerin cildinde özellikle kış mevsiminde kuruma ve pullanma olabilir. Bir hastalık belirtisi olmasa da veterinerin görmesinde yarar olabilir.
11. Alerji
Bazı kedilerde çevre faktörlerine bağlı olarak alerjik tepkiler ortaya çıkabilir. Bu tepkiler ciltte tüy dökülmesi, kaşıntı ve sürtünme ihtiyacı olarak ortaya çıkar. Ancak bir veteriner, alerjinin nedenine ve uygulanacak tedaviye karar verebilir.
12. Aşırı temizlenme
Kediler temizlik konusunda titizdir. Onları sürekli bir yalanma ve temizlenme halinde görmek mümkündür. Ancak bu davranışlar aşırıya kaçtığı zaman cillte tahrişe neden olabilir. En doğrusu bir veterinere danışmaktır.
0 Yorum