Kedilerde Yaşlanmanın 8 Önemli ve Ciddi Belirtisi

Kedilerde Yaşlanmanın 8 Önemli ve Ciddi Belirtisi

Kedilerin ortalama yaşam süreleri, yaşadıkları ortama, beslenme alışkanlıklarına, genetik veya bulaşıcı hastalıklara ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Bugüne kadar en uzun yaşamış kedinin Amerika’nın Teksas eyaletinde olduğu bilinmektedir. Bu kedi 1967 yılında doğmuş 2005 yılında ölmüştür. 28 yıl yaşamıştır. Dünyanın ikinci en yaşlı kedisi de yine bir Amerikalıdır. California eyaletinde yaşayan bu kedi 27 yaşında, uyudayken ölmüştür.

Bu istisnaların dışında kedilerin ortalama yaşam süreleri, 12-15 yıl arasında değişmektedir. Ancak çok iyi bakılan ve çok iyi yaşam koşullarına sahip olan kedilerin bu ortalamanın üzerinde yaşamaları da mümkündür. İnsan yaşı ile karşılaştırmak için kedinin yaşını 5 ile çarpmak gerekiyor. Yani 12 yaşında bir kedi yaklaşık 60 yaşında bir insanın yaş özelliklerine sahiptir.
Kediler de zamanla yaşlanıyor. Aşağıda kedilerdeki bu yaşlanmanın sekiz önemli belirtisi açıklanmıştır.

1. Hareketlerin yavaşlaması

Kediler aslında çok hareketli hayvanlardır. Sürekli oyun arayışı içindedir. Bir oyuncak ile dakikalarca uğraşabilirler. Ancak yaşlanma başladığı zaman bu hareketlerde azalma başlar. Önüne uzatılan bir ipe isteksizce patisini uzatır ama yerinden kımıldamaz bile.

2. Uyku sürelerinin artması

Kediler uykuyu da çok sever ama yaşlanma ile birlikte uyku süreleri de uzamaya başlar. Gerçekten kediler, dünyanın en uykucu hayvanlarıdır. Bir günün ortalama 16 saatini uyuyararak geçirirler. Zaten ortalama 12-15 yıl arası yaşarlar ve bunun yüzde 60’ı uykuda geçer. Yaşlanma ile hareketler azaldığı için uykuya daha fazla zaman ayırırlar.

3. Görme yeteneğinin düşmesi

Bunu kediler belli davranış şekilleri ile ortaya koyarlar. Örneğin fazla göz kırpmaya veya patileri ile gözlerini daha fazla ovmaya başlarlar. Göz bebekleri fazla ışıklı ortamlarda bile büyümeye başlar. Gözün canlılığı kaybolmaya başlar ve göz akı bulanıklaşır. Gözün ön yüzeyinde döküntüler olabilir. Göz akında kanlamalar artabilir. Bu durumlarda kedinin bir veterinere götürülmesi gerekmektedir. Çünkü gözdeki bu belirtiler, aslında kedinin yaşadığı başka sağlık problemlerinin bir habercisi de olabilir.

4. Böbrek rahatsızlıkları çekmesi

Kediler yaşlandığı zaman en fazla rastlanan hastalık böbrek yetmezliğidir. Kedilerde sıvı tüketimi artmaya başlarsa ve daha sık idrara çıkmaya başlamışsa böbrek rahatsızlığından şüphe edilir. Erken teşhis edilirse önlem alınır, ancak geç kalındığında kedilerde böbrek tedavisi yapılamamaktadır.

5. Kilo değişimi görülmesi

Kedi birden zayıflamaya başlar ve iştahsızlık gösterirse, bu süreçte kanda toksinler birikmeye ve böbrekler işlevini yapmamaya başlar. Ayrıca bu durum kedide şeker hastalığının da belirtisi olabilir. Ani kilo kayıpları kedide hipertirod veya kanser hastalıklarının da habercisidir.

6. Dişlerin çürümesi ve diş etlerinin çekilmesi

Kedinin dişlerinde tartar oluşmaya başlaması, dişlerin çürümesinin ve diş eti iltihaplarının başlıca nedenidir. Kedilerin yarısından fazlasında bu problem bulunmaktadır. Diş kayıpları önemli bir yaşlanma belirtisidir.

7. Kireçlenme olması

Kediler de ne yazık ki kireçlenmeden şikayetçi. Yaşlanma ile birlikte eklemlerde bozulmalar başlıyor. Eskisi gibi artık zıplayamayan ve bunda isteksizlik gösteren kediler bir yerde problemini belli etmiş olmaktadır. Kalıcı olmaması ve çabuk yaşlanmaması için tedavi ettirilmesi gerekmektedir.

8. Kanser

Çağımızın hastalığı olan kanser, kedileri de tehdit ediyor. Yaşlanma ile kanser riski yükseliyor, çünkü vücut direnci düşüyor. Kedinin vücudunda olmaması gereken bir kitle hissedilirse mutlaka veterinere gidilmelidir.

Kısaca kediler, insanlarda oluduğu gibi yaşlanmakta ve bunun belirtilerini göstermektedir. İyi bakıldığı ve özen gösterildiği oranda yaşlanmayı geciktirmek mümkündür.





Pinterest'de Paylaş