Kedim Neden Kuru Mama Yemiyor?

Kedim Neden Kuru Mama Yemiyor?

Kedim neden kuru mama yemiyor? Kedimi kuru mamaya nasıl alıştırabilirim tüm sorularınızın cevabı bu içeriğimizde…

Kedilerin çoğu önlerine yaş mama ve kuru mama konulduğunda genellikle yaş mamayı yemeyi tercih etmektedir. Bunun en büyük nedeni yaş mamaların içerisinde et parçaları, sulu yemek, balık ya da süt gibi lezzetli gıdaların bulunuyor olmasıdır. Damak tadına düşkün olan kediler de hiç düşünmeden yağlı ve besleyici olan yaş mamaları afiyetle yerler. Ayrıca bu tür mamaların kokusu da onları kendisine çekmektedir.

Kedilerin açlık hissetme, tat alma ya da koku duyuları insanlardan çok farklı olduğu için hoşlarına gitmeyen şeyleri yemeyi tercih etmezler. Ayrıca çok fazla şımartılan kediler sahiplerinin elinde sonunda kendisine istediği mamayı vereceğini bildiği için bu durumdan faydalanabilmektedir. Ancak onun iyiliği isteniyorsa bazı şeyler göz ardı edilerek her iki tarafın da mutlu olacağı alternatiflerin üretilmesi gerekir.

kedi kuru mama

Kediler Neden Kuru Mama Yemez?

Kedilerin kuru mama yememesi durumu evinde kedisi bulunan herkesin yaşadığı klasik sorunlardan birisidir. Bazı kediler bunu keyfi olarak yapabildiği gibi bazıları da çeşitli etkenlerden dolayı kuru mama yememektedir. Bu nedenle olayı doğru bir şekilde çözebilmek adına öncelikle kedinin kuru mamayı tercih etmemesindeki faktörler sorgulanmalıdır.

Kediler hassas canlılar oldukları için özellikle viral enfeksiyonlar onların iştahı kapatarak mama yemesini engelleyebilir. Ayrıca ağız içi iltihapları, diş ve diş eti problemleri de kedinin kuru mama yiyememesinin altında yatan temel nedenlerdir. Mama yemeyen kedide bunun yanında salya, yorgunluk, ağız kokusu, yüksek ateş ya da tüylerde aşırı miktarda dökülme gibi belirtiler de varsa hiç vakit kaybedilmeden bir veterinere muayene olması gerekir.

Bunların dışında kedilerin kuru mama yememesinin nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

  • Mamanın bozuk olması
  • Yanlış mama seçimi
  • Karnının tok olması
  • Mamanın kokusunu beğenmemesi
  • Küçük yaştan beri hep yaş mamayla beslenmiş olması

Kedilerin Kuru Mama Yemesi İçin Neler Yapılabilir?

Kedilerin çoğu yaş mamayı tercih ediyor olsa da sürekli olarak bunlarla beslenmesi onun ileride bazı sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma ihtimalini arttırır. Bu nedenle veterinerler kedilerin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için kuru mama yemeleri gerektiğini belirtmektedir. Kedinin beslenme düzeninin sağlanabilmesi için ana öğünleri kuru mama ve gün içerisinde diğer atıştırmalıkları da yaş mama olmalıdır. Peki yaş mamadan vazgeçemeyen kedilerin kuru mama yemesi için neler yapılabilir?

kedi mamasi

Küçük Yaşlardan İtibaren Kuru Mamayla Besleyin

Eğer kedinizi yavruyken aldıysanız kesinlikle ilk besinlerinin kuru mama olmasına özen gösterin. Eğer ilk başlarda yaş mamaya alıştırırsanız ileride kuru mamayı hiçbir şekilde yemeyecektir. Küçük yaşlarda kuru mama verirken yavru kedilerin gelişimi için gerekli olan vitamin ve mineralleri içeren özel kedi mamalarını almalısınız. Bunun yanında yavru kediler bazen kuru mamayı yerken zorlanabilmektedir. Bu durum karşısında mamayı bir miktar ılık suyla nemlendirerek daha kolay yemesini sağlayabilirsiniz.

Mama Seçimine Özen Gösterin

Koku, tat ve besin değeri yönünden kedinin beklentisini karşılayabilmesi için aldığınız mamanın kalitesinin iyi olmasına özen gösterin. Doğru mama seçimi özellikle kuru mamayı ilk kez deneyecek olan kediler için önemli bir konudur.

gri kedi

Mamayı Yedirirken Onunla Oynayın

Kedinizle oyun oynarken ona bir yandan da tek tek kuru mamalardan vererek alışma sürecini hızlandırabilirsiniz.

Yaş Mamayı Bırakma Sürecini Uzatın

Yaş mamaya alışan kedilerin kuru mamaya geçişini sağlarken ani değişiklikler yapmaktan kaçının. Aksi taktirde kediniz hiçbir şey yemeyerek aç kalacağı için başlangıçta kuru mama ve yaş mamayı karışık şekilde verebilirsiniz. Bunu ilk yaptığınızda kuru mamaları ayırarak diğer kısımları yese de bir süre sonra kuru mamaları da yemeye başlayacaktır.





Pinterest'de Paylaş