Öğrenelim: Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Bakım

Öğrenelim: Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Bakım

Kedilerde kısırlaştırma işlemi, ameliyatlar yoluyla gerçekleştirilir. Bu nedenle ameliyatın kediler üzerindeki etkisi, insanlar üzerindeki etkisine benzerdir. Özellikle narkozun etkisiyle birlikte ameliyat sonrası dönemde kısırlaştırılmış kedinin bakımı hayati bir önem taşımaktadır.

Kısırlaştırma işleminden sonra kediniz için yapmanız gereken ilk işlem, ona dinlenmek için uygun bir ortam yaratmaktır. Konforlu bir yatak, bu doğrultuda atılacak ilk adım olmalıdır. Kediniz gününün büyük bir kısmını yatarak geçireceğinden, bu yatağın rahat olması da dinlenme ve iyileşme sürecine katkıda bulunacaktır. Bununla birlikte kedinizin istirahat edeceği ortamın mümkünse sakin olması da önemlidir, zira bu dönemde kediniz dinlenmek isteyeceğinden kendisini rahatsız edecek ve enerji harcamasını gerektirecek kalabalık bir ortam kedinizi rahatsız edebilir.

Kısırlaştırılmış bir kedinin bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken bir başka önemli detay ise kedinizin beslenmesidir. Ameliyat sonrası dönemde kediniz fazla hareket edemeyeceğinden, yemeğini ve suyunu yatağının baş ucuna koymanız kediniz için çok daha iyi olacaktır. Bu şekilde dilediği zaman ve dilediği gibi yemek yiyebileceği gibi aynı zamanda yerinden çok fazla uzaklaşmamasını da sağlayabilirsiniz.

Kediniz elinizden yemek yemeye alışıksa kendi elinizle de kedinizi beslemeniz mümkündür, ancak eğer böyle bir alışkanlığı yoksa bu şekilde beslenmesi pek tavsiye edilen bir durum değildir.

Kedilerin beslenme dışında bir de tuvalet ihtiyaçları olduğu malum. Diğer tüm ihtiyaçları gibi tuvalet ihtiyaçlarını karşılayacakları ortam da yataklarına mümkün olduğu derece yakın olmalıdır. Tuvaletini yaptıktan sonra ilgili bölgelerinin temiz olması ise olası enfeksiyon tehlikesini önlemek amacıyla önemlidir. Aynı zamanda ameliyat sonrası dönemde kedinizin dinlendiği alanın temizliği de dikkat etmeniz gereken bir husustur.

Kedi vücudu ameliyat sonrası dinlenme sürecinde enfeksiyon kapmaya meyilli olacağından, dinlendiği ortamı her gün temizlemeli ve havalandırmalısınız. Yine bu dönemde kedinizin dışarı çıkmasına izin vermeyin, zira dışarıda kapabileceği bir enfeksiyon, kedinizi çok zor bir duruma sokabilir.

Hepimizin bildiği gibi ameliyat sonrası dönemde en çok dikkat edilmesi gereken detay ilaç takviyeleridir. Eğer veterinerinizden bu dönem için herhangi bir ilaç tavsiyesi aldıysanız, bu ilaçları kedinize verirken hijyen kurallarına uyduğunuzdan emin olun. Özellikle eldivenle gerekli pansumanları ve ilaçları kedinize uygulamanız, bu tür enfeksiyonlardan kedinizi korumak için en doğru yoldur.

Bununla birlikte günde 1-2 kez kedinizi çok rahatsız etmeyecek şekilde ameliyatlı alanın temizliğini kontrol etmeniz de bu bağlamda önemlidir. Veterineriniz tarafından öncesinde uyarılmadığınız olası bir sorunla karşılaştığınızda veterinerinize danışmadan bir müdahalede bulunmanız ise kesinlikle önerilmemektedir.





Pinterest'de Paylaş