Pet-Shop Gerçeğini Yüzünüze Tokat Gibi Vuracak Billy’nin Hüzünlü Hikayesi
Hep söylüyoruz satın almayın sahiplenin diye. Hiçbir bahane böylesi bir eziyeti meşrulaştıramaz çünkü. Özellikle internet üzerinden yurtdışından getirterek yavru köpek satın almayı düşünen tanıdıklarınız varsa onlara bir köpek üreticisinden kurtarılan minik chiuahua Billy’nin hikayesini mutlaka okutun…
Billy Amerika, North Carolina’da onların “puppy mill” dedikleri seri yavru köpek üretimi yapan bir çiftlikte yaşıyor ve damızlık olarak kullanılıyormuş.
Humane Society adlı kuruluş yurt dışında faaliyet gösteren, zor durumdaki hayvanları bulup gerekirse tedavilerini yaptırıp sahiplendiren bir hayvan kurtarma organizasyonu. Her sene Billy gibi bir çok hayvanı bu tarz üretim yerlerine yaptıkları baskınlar ile kurtarıyorlar. Bu baskınlar gelen şikayetler üzerine polis gözetiminde yapılıyor, yani yasa dışı bir durum değil.
Bu da Adam Parascandola, Billy’nin kurtarıcı meleği, organizasyonun kurtarma ekibinden biri
Genellikle kurtarma operasyonlarından sonra kurtarılan hayvanlar toplu bir şekilde veteriner kontrolünden geçip ve sahiplenilene kadar kalacakları geçici barınaklara yerleştiriliyor. Yani gördüğünüz bütün bu kafeslerdeki hayvanlar bu operasyonda kurtarılmış ve emin ellerdeler. Fakat Adam bu sefer Billy’i kendisi sahiplenmeye karar vermiş.
Burası Billy’nin kurtarılmadan önce yaşadığı üretim çiftliği, köpek üreticisinin damızlık olarak kullandığı köpekleri tuttuğu yer…
Gördüğünüz gibi burası o köpeklerin mutlu mesut çimlerde koşturduğu çiftliklerden değil. Bu baskınları senelerdir sürdüren kurtarma ekibi, bu durumu “tipik” olarak adlandırıyor çünkü bu tarz yerlerden yüzlerce var, bunun sebebi de insanların hala cins yavru köpek satın almak istemeleri ve bu işin kazancının yanında masrafının yok denecek kadar az olması.
Billy gibi damızlık olarak kullanılan ve acı çeken yüzlerce köpek var belki içeride
Bu köpeklerin hiçbiri muhtemelen hayatları boyunca hiç özgürce koşup oynamamış, hiçbiri ihtiyacı olan tıbbi bakımı almamış, hiçbirinin başı okşanmamış, şefkat görmemişler…
Hepsinin göz hastalıkları ve uyuz gibi problemleri var
İhtiyaçları ve sağlık durumları görmezden gelinerek hayatları boyunca yavru üretme makinesi olarak kullanılan, işleri bitince öylece kaderlerine terk edilen köpekler. İnternetten ya da evcil hayvan satıcısından bir köpek satın aldığınızda paranız ile neyi destekleme ihtimalinizin olduğunun farkında mısınız?
Küçücük kafeslerin içinde, temiz hava bile almadan yaşıyorlar
Bu kafeslerin bulunduğu yer, bir evin içi. Tabii köpeklerin temizliği yapılmadığı için içeride dayanılmaz bir koku olduğunu söylüyor kurtarma ekibi.
Onlara su ve yemek sağlanıyor ama…
Sizce yeşil renkteki bu su içilebilir mi? Kısacası temiz hava ve temiz sudan mahrumlar. Sokakta olsalar daha az eziyet çekerlerdi denilebilecek kadar berbat koşullarda tutuluyorlar. Bu köpekleri istismar eden insanlar ise sattıkları her bir yavrudan yüzlerce dolar kazanıyor, vergi de yok. Yani para vererek aldığınız bir köpek yavrusunun böyle bir yerden geliyor olma olasılığı varsa; ki doğumuna gözlerinizle şahit olmadıysanız her zaman var, size yavrunun annesi babası olarak özel baktıkları bir çift sağlıklı köpeği referans gösterip yanıltabiliyorlar, verdiğiniz para bu iğrençliği yapanların cebine gidiyor, başka köpeklerin de bu şekilde canını yakabilmeleri için…
Burası üretim çiftliğinin olduğu arsada bulunan küçük bir klübe
Kurtarma ekibi buranın depo olduğunu düşünüyor fakat içeri girdiklerinde dayanılmaz bir koku onları karşılıyor; anlıyorlar ki burada da kurtarılması gereken köpekler var.
İşte bu da o küçük kulübedeki kafeslerden birinde duran Billy…
Uzaktan bakıldığında dahi Billy’nin iyi bir durumda olmadığı anlaşılıyor.
Adam, Billy’i hemen fark ediyor ve gidip kafesin kapısını açmaya çalışıyor
Fakat kafesin kapısı o kadar uzun zamandır açılmamış ki oldukça paslı ve sıkışmış. Adam bunun Billy’nin bütün yaşamı olduğunu söylüyor, muhtemelen senelerdir o kafesten dışarı çıkarılmadığını da ekliyor. Önüne konulan az bir yemek de muhtemelen kafesin parmaklıkları arasından verilmiş.
Sonunda kafesin kapısı açılıyor ve Billy oradan çıkıyor
Adam Billy’e dokunduğunda tüylerinin altında tıpkı bir iskelet gibi olduğunu fark ediyor. Billy yıllarca o kafeste damızlık olarak istismar ve ihmal edilmiş. Sonuç, vücut ağırlığı olması gerekenin tehlikeli bir biçimde altında.
Billy’nin alt çenesinin büyük bir bölümü yokmuş
Tabii bunca kötü koşul varken vücut durumunun kötü olmasını sadece bununla açıklayamayız fakat ihtiyacı olan besini alamamış olmasının sebeplerinden biri de bu belki.
“Bütün bu operasyonlarda kurtardığımız hayvanların ilgi ve sevgiye ihtiyaçları var. Fakat bu küçük adamı oradan çıkardığım anda kafasını omzuma yasladı ve o an kendimi ona karşı sorumlu hissettim”
“Bir daha asla bu şekilde acı çekmeyeceğinden emin olmam gerektiğine dair sorumluluk hissettim.”
Böylelikle Adam, Billy’i sahipleniyor…
Onu tanıdıkça harika bir karakterinin olduğunu fark ediyor, yaşadığı onca şeye rağmen bu kadar çabuk bir şekilde bunu yansıtabilmesini inanılmaz buluyor
“Onu çok seviyorum, beni her gün güldürüyor.”
Fakat Billy kısa süre sonra, geçmişte fazlaca ihmal edilmesinden kaynaklı sağlık sorunlarından ötürü aramızdan ayrılıyor
Küçük bedeni gördüğü kötü muameleyi kaldıramamış olacak ki Billy kurtarıldıktan bir süre sonra melek olmuş. Yine de son zamanlarını, Adam’ın himayesinde güvende ve mutlu geçirmiş. Yani hem Adam Billy’nin hayatına dokunuyor, hem de…
Billy ve Adam’ın hikayesi ile bizlerin hayatına dokunuyor
Billy gibi köpeklerin istismara uğramasına ve acı çekmesine dur demek için yapmamız gereken basit: “satın alma sahiplen” bilincini edinmek ve etrafımızdaki insanları da bilinçlendirerek buna teşvik etmek. Satıcı size yavrunun anne ve babasının sağlıklı olduğunu, yavrunun iyi koşullarda bakım yapan bir yerden geldiğini söylese, hatta buna kanıt dahi gösterse aksinin olma ihtimali de her zaman var. İnanın kurtarmak amaçlı dahi petshoptan bir köpek aldığınızda aslında onu kurtarmış değil, bu kötülüğü yapan insanları başka köpeklere daha fazla eziyet edebilsinler diye desteklemiş oluyorsunuz.
İçerik kaynağı: Humane Society of United States
0 Yorum