Cevaplıyoruz: Kediler Neden Kıskanır ve Trip Atarlar?

Cevaplıyoruz: Kediler Neden Kıskanır ve Trip Atarlar?

Kedi besleyen herkesin merak ettiği bir sorudur bu, kediler neden kıskanır? Kediler, köpekler kadar sadık veya sahiplerine düşkün görünmezler. Ancak buna rağmen sahiplerini asla kimse ile paylaşmak istemezler. Bazı durumlarda aşırı derecede kıskanç olabilir ve hatta kıskandıklarını belli etmek için sahiplerine trip atarlar.

Evinizde beslediğiniz bir kedi varken ikinci bir kedi sahiplenince, onu eve ilk getirdiğinizde evdeki kedinizin huyları değişecektir. Böyle durumlarda bazı kediler sahiplerinden tamamen uzaklaşarak trip atarken, bazı kediler ise sahiplerine daha da çok yakınlaşarak, adeta diğer kediye bu ev benim ve bu da benim sahibim demek ister gibi davranırlar.

Kedilerde kıskançlık belirtileri nelerdir?

kediler-neden-kiskanir-patiliyo-1
Kediler kıskançlıklarını çok açık şekilde belli ederler. Normalin dışında davrnışlar sergileyerek adeta size durumu anlatmak için uğraş verirler. En belirgin kıskançlık huyları şunlardır;

  • Sinirlilik.
  • Diğer kedi ile kavga etmek ve yeni kediyi istememek.
  • Evdeki eşyalar üzerine kasıtlı olarak idrar yapmak.
  • Daha fazla sevgi bekleme. Sürekli ayaklarınızın arasında dolaşmak.
  • Gürültücülük.

Peki ya kediler neden kıskanır? Bu gibi durumlarda neler yapılmalıdır?

kediler-neden-kiskanir-patiliyo-2
Kedilerin kıskanç evciller olduğunu biliyoruz. Peki kedilerdeki bu duygusal durum neden kaynaklanır? Sahiplerini neden hiçbir canlı ile, hele hele başka bir kedi ile paylaşmak istemezler? Bunun birkaç nedeni olabilir.

  • Sevgi Paylaşımı
  • Bölge Paylaşımı
  • Yiyecek Paylaşımı
  • Hiyerarşik Rekabet

Sevgi paylaşımı

kediler-neden-kiskanir-patiliyo-3
Kedilerin sahiplerini kıskanmasının en büyük nedeni, sahiplerinin kendilerine olan sevgisini yitirecek olmak. Şimdiye kadar kendisine verdiğiniz sevginizi, artık diğer kediye vereceğenizi düşünür.

Bu durumu aşmak çok kolay olur. Kediniz onu ihmal etmediğinizi, yeni gelen kedinin sadece yeni bir arkadaş olduğunu ve kendisine olan ilginin devam edeceğini anlaması ortalama 1 hafta veya 10 gün sürer.

Bölge paylaşımı

kediler-neden-kiskanir-patiliyo-4
Kediler doğada veya evde her zaman kendi bölgelerini koruma eğilimindedir. Bölgeler kedilerin hayatlarında büyük öneme sahiptir. Her kedinin kendisine ait bir bölgesi olmalıdır. Evlerde de kedilerin sahiplendiği bazı bölgeler vardır. Evde birkaç kedi beslendiği takdirde bölge paylaşımı yapılmalıdır. Her kedi için ayrı bir pencere, her kedi için ayrı bir mama kabı, her kedi için ayrı tuvalet kabı gibi.

Bu süreyi kısaltmak için bazı yöntemler vardır. Ancak bu yöntemler, yeni gelen kediyi ikinci plana attığı için bu pek uygulanmaz. Bu yöntemler kısaca şöyledir;

Yeni gelen kediye ev içerisinde küçük bir alan belirlenir ve o alanın dışına çıkmasına izin verilmez. Böylece evin tamamını kendi bölgesi olarak kabul eden kediniz için bir tehdit oluşturmaz. Ara sıra evdeki kedinizin, yeni kedinin alanına girmesine izin verirsiniz. Böylece yeni kedinin geçici yaşam alanınında asıl sahibinin o olduğunu, yeni gelen kediye daha kolay anlatabilir. İlk birkaç gün bu şekilde bir ayrımın ardından yeni gelen kedinin yavaş yavaş evin diğer alanlarına girmesine izin verilir.

Yiyecek paylaşımı

kediler-neden-kiskanir-patiliyo-5
Kediler yiyeceklerine çok düşkündür ve asla paylaşmak istemezler. Bazı yiyeceklerin özel olduğunu düşünürler ve onları elde etmek için sahiplerine binbir şirinlik yaparlar. Bu tür özel yiyeceklerin kedilerin hayatında önemli bir yeri vardır. Keyiflerine düşkün olan ev kedilerinin keyif aldıkları az sayıda unsurdan biridir özel yiyecekler.

Yeni gelen kedi ile birlikte, bu özel yiyeceklerin azalacağını, paylaşmak zorunda olacağını veya hiç ulaşamayacağını düşünebilir. Keyif aldığı çok önemli bir şeyi kaybetmeyi göze alamaz.

Bu durumu aşmak kedilerin sahiplerine düşer. Kedinizin keyif aldığı özel yiyecekleri ona diğer kedinin görmeyeceği yerlerde gizli gizli vererek. O’nun hala 1 numara olduğunu ve keyif aldığı unsurlardan mahrum kalmayacağını hatırlatabilirsiniz.

Ve hiyerarşik rekabet

kediler-neden-kiskanir-patiliyo-6
Kediler vahşi hayatta sürüler halinde yaşarlar ve her sürüde hiyerarşik bir düzen vardır. Bu disiplin, ev kedilerinde de vardır. Sahiplerinin alfa olduğu ev sürüsünde kendilerine bir yer edinirler. Bu hiyerarşik konum, kedinin genlerinden gelen güçlü bir kavramdır. Eve yeni bir kedi geldiğinde, edindiği bu hiyerarşik konumun tehlikeye gireceğini hisseder ve konumunu korumak için diğer kediye karşı saldırgan tavırlar sergileyebilir. Ya da sürüde alfa olan sahibine daha da yakınlaşarak kendisini unutturmamaya çalışır.

Bu durumu atlatmak, kedilerin kendi arasındaki düzene bağlıdır. Kendi aralarındaki hiyerarşik konum belirlenene kadar geçecek olan sürede kıskançlık belirtileri devam eder.

İçerik Kaynağı: EvcilClub.com





Pinterest'de Paylaş