Cevaplıyoruz: Kedinizin Aşırı Tüy Dökmesinin Önüne Nasıl Geçersiniz?
Kedilerde tüy dökülmesi, normal bir durumdur. Sağlıklı bir kedinin tüyleri dökülür. Dökülmenin miktarı ve dozajı; kedinizin türüne, tüy yapısına, yaşına, cinsiyetine, yaşadığı koşullara ve buna benzer bir çok parametreye göre değişiklik gösterebilir. Tüy dökülmesi mevsimsel geçişlerde, regl dönemlerinde ve bebeklik dönemlerinde artış göstermektedir.
Tüy dökümü normal bir durum olmasına karşın dikkatlice takip edilmesi gerekir. Anormal bir tüy dökülmesi, hastalığın veya psikolojik bir problemin habercisi olabilir. Kediniz her zamankinden daha fazla tüy döküyor ise; iyi bir gözlemci olup, bunun sebebini öğrenmeniz gerekir.
Kedinizin sağlığı ve mutluluğu için, kediler neden tüy döker sorusunun cevabını 5 maddede öğrenebilirsiniz. Kedinizin aşırı tüy dökmesini önlemek için bu belirtileri mutlaka önemseyin.
#1 Hastalıklar
Kedimiz her zamankinden daha fazla tüy döküyor ve dışarıdan herhangi bir sorun gözlemleyemiyorsak, sorun daha derinlerde olabilir! Kedilerde tüy dökümünün diğer bir sebebi ise hastalıklar (iç parazitler) olabilir. Eğer, tüy dökümü uzun süredir devam ediyor ise, acil bir veteriner hekim muayenesi, dostunuzun sağlığı açısından büyük önem taşıyacaktır.
#2 Stres Sorunları
Minik dostlarımızın da bizim gibi, duygu ve düşünce dünyasına sahiptirler. İstemedikleri bir durum olduğunda veya çevresel sebeplerle strese girebilirler. Stres durumunun tedavisi biraz çabayla, zamanla ve dikkatle mümkündür. Daha dikkatli olmanız gereken nokta ise, stresin kaynağını bilmek ve bunun için önlem almaktır. Stres kaynağını bilmek içinse, dikkatli bir gözlemci olmanız gerekir.
Stres, tüy dökümünün başlıca sebeplerinden bir tanesidir. Kedilerde tüy dökülmesine neden olan stres, evdeki diğer hayvanlardan, aile bireylerinden, çevresel faktörlerden, ortam değişikliklerinden ve iklim şartlarından kaynaklı olabilir. Bu gibi durumlarda sizin yapmanız gereken ilk adım stresin kaynağını bulmaktır. İkinci adım ise kaynağı ortadan kaldırmaktır. Kaynağı ortadan kaldıramıyorsanız, kaynağın kediniz tarafından görülmesini, dokunulmasını vb durumları ortadan kaldırmanız gerekir.
#3 Bakım Sorunları
Taranmayan tüylerde kir, toz ve düğümlenmeler ortaya çıkar. Çok düşünülmese de bu durum kedinizin sağlığını olumsuz etkiler. Bunlar ile birlikte, değerli dostunuzda tüy dökümü ve deri hastalıkları görülebilir.
Kedinizin hiç sıkılmayacağı, sonsuza kadar devam etmesini isteyeceği aktivitelerin en başında taranmak gelir. Kediniz o anın tadını çıkartırken, sizler de kediniz ile hem güzel vakit geçirecek hem de dostunuz için harika bir tüy bakımı yapmış olacaksınız.
#4 Hormonal Değişiklikler
Değerli dostlarımızın kızgınlık, çiftleşme ve hamilelik dönemlerinde oluşan hormon değişiklikleri tüy dökümüne neden olabilmektedir. Fakat bu periyotlar sona erdiğinde tüy dökülmesi devam ediyorsa veteriner hekiminize başvurmanızda fayda var.
#5 Ve Beslenme Sorunları…
Değerli dostlarımızın sindirim sistemleri oldukça hassastır. Mama seçimi, mama sıklığı ve kalitesi kedinizin sağlığı için çok önemlidir. Bilinçi bir kedi ailesi olarak beslenmeye dikkat etmeniz gerekir. Mama seçimi önemli bir karardır. Kediniz yavru, obez, hamile veya hasta olabilir. Her durum için kullanılacak mama türü farklıdır ve mama seçiminin veteriner hekimler tarafından yapılması gerekir.
Kedilere sofra yemeği, bozulmuş gıda ve bayat mama verilmesi çokça yapılan hatalar arasındadır. Bu durum kediniz için sağlık sorunlarına ve aşırı tüy dökülmesine neden olacaktır.
İçerik Kaynağı: BiPati.com
0 Yorum