Kedi Alerjisi Nasıl Geçer Kedi Alerjisi Belirtileri

Kedi Alerjisi Nasıl Geçer Kedi Alerjisi Belirtileri

Kedi alerjisi dünya genelinin yaklaşık yüzde 45’inde rastlanabiliyor. Eğer kedilerin yaşadığı bir eve ya da ortama girdiğinizde kaşınma, öksürme, hapşırma, burunda ve genizde akıntı, bazen buna eşlik eden nefes darlığı gibi sıkıntılar yaşıyorsanız, muhtemelen sizde kedi alerjisi var diyebiliriz. Genel kanı kedilerin tüylerinin alerji yaptığı yönünde olsa da, aslen kedilerin salgı bezleri yolu ile üretilen, idrarlarında bulunan proteinler ve enzimler, özelliklede FEL-D1 proteini buna sebep olmaktadır.

Hormonel olarak kısırlaştırılmamış kedilerde daha çok bulunan bu enzimler, tüylere yapışır ve kedilerin temas ettiği her yere kolaylıkla bulaşabilirler. Kedilerin girmediği ortamlarda bile olabilen bu alerjenler, kedi besleyen kişilerin kıyafetleri ile birlikte kolaylıkla değişik ortamlara taşınabilmektedir.

Erkek ve yaşı büyük kedilerde daha fazla salgılandığı bilinen alerjenler, yavru kedilerde minimum seviyededir. Yapılan araştırmalar sonucunda ise Değişik bünyelerde değişik semptomları olabilen kedi alerjisi, kedi alerjeni ile temastan, bazen hemen bazense bir süre sonra ortaya çıkabilmektedir.

Alerji Belirtileri Nelerdir

Kedilere ait alerjenler, alerjik nezle, anjioödem, ürtiker ve astım krizlerine kadar pek çok reaksiyona sebep olmakla birlikte, genellikle kaşıntı, hapşırma ve geniz akıntısı gibi hafif semptomlar göstermektedir. Ayrıca belirtileri, astım sorunu yaşayan çocuklarda çok daha şiddetli şekilde gözlemlenebilmektedir.

Göz akıntılarının da yaşanabileceği kedi alerjisi belirtileri, eğer kişi zaten bir hastalık geçiriyorsa daha ağır şekilde seyredebilir. Alerjisi olan kişi, uzun süre boyunca kedi alerjenlerine maruz kalırsa, deri lezyonları da görülebilmektedir.

Kedi Alerjisi Nasıl Geçer

Kedi alerjisi semptomlarının azalması için bazı antihistaminik ilaçlar bulunsa da, kedilerin bulunduğu ortamlarda yaşamak ve kedi alerjenlerine sürekli maruz kalınması halinde, belirtilerin tamamen ortadan kalkması gibi bir olasılık yoktur.

Kedi alerjisi aslında bir bağışıklık sistemi tepkimesidir ve bu alerjinin tedavisi de, diğer alerjilerde olduğu gibi neredeyse mümkün değildir.

Tek çaresi kedi alerjenlerinden olabildiğince uzak durmaktır. Ancak kedi sahibi olan ve kedisinden vazgeçmek istemeyen kişilerin yaşadığı bu soruna, bir çözüm bulabilmek için bazı önlemler alınabilir. Bu önlemlerin başında, kedi tüylerindeki kimyasalların en aza indirgenmesinin sağlanması gelmektedir.

Bunu piyasada satılan ve kedilerinizin tüylerine sürerek alerjenlerin etkisini yok etmeye yönelik ürünler kullanarak, evi sık sık havalandırarak ve mümkünse kediyi uyuduğunuz alana sokmayarak sağlayabilirsiniz. Özellikle alerjenlerin yapışabileceği ve çok bulunduğu, halı, perde ve kumaşlı mobilyaları sık sık temizlemeli, mümkünse azaltmalıyız. Bu sayede hem sevdiğimiz kedimizden ayrılmamış, hem de yaşadığımız sıkıntıları en aza indirgemiş olabiliriz.





Pinterest'de Paylaş