Kediler için Sigara Zararlı mı?

Kediler için Sigara Zararlı mı?

Sigara, çeşitli kimyasal maddeler ile harmanlanmış bitki(tütün) yapraklarının yanmasıyla ortaya çıkan dumanın solunması;
kullanıcılarına sakinlik ve keyif verdiği iddia edilen, alışkanlık seviyesi bağımlılık boyutuna ulaşan bir ZEHİR’dir.
Tüm canlılar için zararlı olan sigara, evcil dostlarımızın da hayatlarını tehlikeye sokar.



Kediler için sigara zararlı mı, sorusuna en kısa ve etkili cevap evet! şeklinde verilse bile bazı insanlar;
kediler sigara içemez nasıl zarar görsünler gibi tuhaf sorular ile sigaranın zararsızlığını iddia etmeye devam etmektedirler.
Sigara tehdidi en fazla kullanıcısına yönelik olsa da özellikle evcil kediler sahipleri ya da ortamda sigara kullananlar kadar zarar görebilmektedirler.



Sigar kullanımında atlanan konu; Pasif İçicilik olarak adlandırılan, ortamdaki sigara dumanından görülen zararlardır.
Kedilerin köpekler kadar olmasa da etkili koku alma yetenekleri, ortamdaki her türlü kokunun farkındadır.
Sigara dumanının kokusunu da kolayca alabilirler. Ayrıca sigara içilen ortamlarda büyütülmüş kediler zamanla bir tür alışkanlık sahibi olurlar.



Sigara dumanından doğrudan etkilenmeseler de zaman içerisinde farklı hastalıkların ortaya çıkışında, ortamdaki sigara kokusu büyük rol oynar.
Sahipleri sigara kullandıklarında yanlarından ayrılırlar fakat odadaki kimyasal uçuculardan çok faza kaçamazlar.
Sigaranın neden olduğu bazı hastalıklar kedilerde özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Bu hastalıkların başında insanlarda olduğu gibi kanser ilk sırada yer alır.



En fazla görülen kedi kanserleri arasında Ağız Kanseri vakaları, sigara içen sahipleri olan kedilerde daha yaygındır. Sigaranın etkileri bakımından ikinci sırada ölümcül bir hastalık olan Lenfoma yer alır.
Göz ve burun tahrişleri, akıntılar, solunum yolları hastalıkları gibi yaygın sıkıntılar, kediler için sigara zararlı mı araştırmasında karşılaşılan diğer zararlar olarak bulunan hastalıklardır.
Sigara her türden; solunum sistemi olan canlılar için ölümcül bir sorundur. Kedilerin sigara gibi alkolünde zararlarından etkilendiği söylenebilir.



Alkol içeren yiyecek ve içecekler acıdır; insanlar kediler için alkol zararlı mı sorusunu sorarken acılık, asidite gibi konuları bahane ederek, kedilerin alkol almayacağını düşünebilirler.
Alkol konusunda en büyük istismar, yavruluk döneminde her şeyin tadına bakan yaramaz kedilerin, ilerleyen zamanlarda alkol ürünlerinden çekinmemeleridir.
Kekler, çikolatalar, su ve farklı çözeltiler ile seyreltilmiş alkollü içecekler, kediler için ölümcüldür.



Kasten alkole maruz bırakıldıklarında; zehirlenme belirtileri, nöbetler, koma ve ölüm gibi etkiler ile karşılaşırlar ve bu durumlar çok kısa sürede cereyan eder.
Maya içerikli alkolü içecekler, kedilerin bir anlık meraklarından nasibini almalarına yol açabilir.
Eğer kedi bulunan bir ortamda alkol tüketilecek ise kedilerin ulaşamayacağı bardak ve şişelerden tüketilmesi, sahiplerini kötü durumlardan kedileri ise alkolden koruyabilir.



Unutulmaması gereken hem alkol hem de sigara, insanlar için zararlı olduğu gibi kediler içinde zararlıdır.
İnsan olarak kendinizde acı, ağrı, yoksunluk, üzüntü gibi her türlü fiziksel ve mental sorunlarla karşılaşmamak için gösterdiğiniz çabayı kedileriniz içinde göstermeniz gerektiğidir.
Onlar, cansız oyuncaklar değil, canlı arkadaş ve yarenlerinizdir.




Pinterest'de Paylaş