Kedilerde Üreme: Kedilerin Yıllık Üreme Sayısı

Kedilerde Üreme: Kedilerin Yıllık Üreme Sayısı

Kedilerin cinsel olgunluğa erişmeleri, ırklar arasında ufak farklılıklar gösterse de genellikle 7 ayla 9 ay arasında gerçekleşmektedir. Cinsel olgunluktaki dişi kediler bir yıl içerisinde ortalama 3 kere bazen 4 kere kızgınlık dönemine girmektedir.



Kızgınlık süreleri10 ile 15 gün arasında olabilir ve bu dönem içerisinde çiftleşmesi halinde, herhangi bir problem yoksa hamilelik başlar ve hamilelik dönemi içindeyken tekrar kızgınlığa girmez. Kedilerde hamilelik süresi 2 aydır ve iki ayın sonunda bir batında 2 ile 6 arasında yavru Dünya’ya getirebilir. Kediler doğal ortamlarında bir yıl içinde iki doğum yapabilirler ve yeniden aynı sayılarda yavrulayabilirler. Bu yavruların sağlık durumları ise annenin iyi beslenip beslenmemesi ve sık doğum yapıp yapmamasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.



Bu istatistiklere bakıldığında görülüyor ki kedilerin yıllık üreme sayıları yaşadıkları ortama göre büyük farklılıklar göstermektedir.
Sağlıklı ve gerekli bakımları yapılan bir kedi ortalama 1 yıl içinde 10 yavru yapması ve bu yavruların hepsinin yaşaması mümkünken, bu şartlara sahip olmayan sokak kedilerinin doğurduğu 10 yavrudan ancak 2 ya da 3 tanesi hayatta kalabilmektedir.



Kedilerde Üreme

Günümüz şartlarında yaşanan bu olsa da, dış faktörler göz önünde bulundurulmadan sadece kedilerin fiziksel üreme kapasitesini ele alacak olursak, doğal ortamında bir kedinin yıllık yavru yapma sayısı ortalama 6 ile 10 yavru arasında olabilir.



Bu yavrulardan ise ortalama sağlıklı bir şekilde ergenliğe ulaşabilir. Doğal ortamda yaşayan kediler üzerinde yapılan araştırmalar sonucu görülmüştür ki kedilerin yaşam alanları rahat ve yeterli yiyecek varsa, zor şartlardaki kedilere oranla daha çok sayıda yavru yapmaktalar.



Bu da gösteriyor ki yaşadıkları ortama ve beslenme şartlarına göre kedilerin yıllık üreme sayısı farklılıklar göstermektedir. İstisnai sayılan bazı ırklarda ise doğan yavru sayısı daha düşük olmakta ve yıllık olarak 2 ile 4 yavru yapmaktadırlar.
Sonuç itibari ile kedilerin yıllık kaç yavru yapacağı ile ilgili net bir rakam verilemese de, ortalamalara bakılarak 6 ile 8 yavru arasında yavru sahibi olur diyebiliriz.




Pinterest'de Paylaş


1 Yorum


  • Patiliyo
    Mine Turan

    yaa çok minikler🥰🐾

    2.05.2020 00:33:47 Reply