Kedileri Eğiteceğim Derken Kalplerini Kırmamak İçin Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey
Kedilerin eğitilebilir olmadığını söylerler. Gerçekten de öyledir aslında, kediler kafalarına göre davranır sizin komutlarınıza köpekler gibi cevap vermezler. Aslında kedilerle uyum içinde yaşamanın anahtarı onları kendinize değil, kendinizi onlara adapte edebilmektir.
1. Kediniz yapmaması gereken bir şey yaptığında asla bağırmayın
Bağırdığınızda sizi anlamayacak ve sadece onu gereksiz yere korkutmuş olacaksınız.
2. Kedinizi fazla hareketli olduğu için bir yere kapatarak cezalandırmayın
Çalışmanıza ya da uyumanıza izin vermiyor diye onu evde bir yerlere kapatmayın. Kapatarak kalıcı bir çözüm elde edemezsiniz, gereksiz yere onu alıkoymuş olursunuz
3. Sizi tırmalamak ya da ısırmak gibi hatalı davranışları yüzünden ona sakın vurmayın
Ona vurmanız onu daha da çok sinirlendirebilir, ayrıca her açıdan yanlış.
4. Onu üzerine su sıkarak eğitmeye çalışmayın
Belki ilk anda su sıktığınız için tezgahın üstünden inecek ama bu tekrar çıkmasını engellemeyecek.
5. Kedinizin hatalı davranışlarını ödüllendirmeyin
Evet onu cezalandırmamalısınız. Fakat hatalı bir davranışının hemen ardından da sevip okşamamalısınız. Mesela o henüz küçükken ve dişleri canınızı acıtmıyorken onunla agresif bir şekilde oynamanız, sizi ısırmasına ya da tırmalamasına müsade edip bir de onu severek bu davranışı ödüllendirmeniz yanlış. Bunu yaparak aslında ona elinizin bir oyuncak olduğunu öğretmiş oluyorsunuz, o da elinize oyuncakmış gibi muamele ediyor…
6. Ama doğru davranışlarını da ödüllendirmeyi unutmayın
Kedinizi normal olarak, ufak ya da önemsiz de olsa olumlu her davranışında ödüllendirin. Onunla girdiğiniz bütün olumlu etkileşimleri ödülle pekiştirin. Mesela güzel geçen bir oyun seansının sonunda, kafasını okşarken ya da onu yanınıza çağırdıktan hemen sonra ödül maması verin, ve onunla ilgilenin. Böylelikle hatalı davranış gösterdiğinde bu ödül ve ilginin eksikliği ile onu doğruya yöneltebilirsiniz.
7. Aşırı hareketliliği kontrol altına almak için günün belirli zamanlarında mama verin
Kedinizin mama kabında istediği zaman serbestçe yiyebileceği şekilde mama bulundurmak her ne kadar kolay ve iyi birfikirmiş gibi görünse de aslında değil. Onu eğitmek, kendi saatlerinize uyum sağlaması ve aşırı hareketliliğin önüne geçmek açısından saatli besleme yapmak önemli. Onun günlük yemesi gereken miktarı kendi yaşam tarzınıza göre öğünlere bölün, ya da tek bir öğünü günün belirli saatinde vererek metabolizma düzenini destekleyin. Önüne gerekenden fazla mama koymayın.
8. Yemek zamanlarından hemen sonra onunla oynayarak enerjisini atın
Yemekleri saatli ayarlamanızın bir avantajı da onunla doğru zamanda oyun oynayarak enerjisini atmasını sağlamanıza olanak vermesi. Oyun onlar için egzersiz aslında Mesela ona akşamları bir öğün yemek verip yatmadan önce de onunla oynayarak gece siz uyurkenki aktifliğini azaltabilir, sizi rahatsız etmesini engelleybilirsiniz. Böylelikle onu bir yere kapatmanıza gerek kalmaz.
9. Evde mutlaka bir tırmalama tahtası bulundurun
Koltukların tırmık içinde kalmasının önüne geçmek istiyorsanız kedinize onların yerine bir alternatif sunun. Koltuk yerine bunu kullandığı her sefer onu ödüllendirin.
10. Kum kabını doğru yere koyun ve her daim temiz tutun
Eğer kediniz sürekli olarak kumu dışına tuvaletini yapıyorsa ya bir rahatsızlığı var ya da kum kabını kullanmasına engel olan bir durum var demektir. Genelde rahatsızlığı olan kediler idrarlarını yaparken yanma hissettikleri için bunu fayans gibi soğuk yüzeylerin üzerine oturarak yapmayı seçebilirler. Bunun yanında herhangi bir rahatsızlığı olmayan, kızgınlık döneminde olmayan ve kısırlaşmış bir kedi eğer halı, yatak, lavabo üstü gibi yerlere tuvaletini yapmaya başladıysa kum kabıyla ilgili bir sorundan kaynaklı olabilir. Kum kabını sessiz sakin ama temizlemeyi unutacağınız kadar da gözden ırak olmayan bir yere yerleştirin. Her gün kürek ile temizleyin, fazlaca kirlenen kumu da tazeleyin.
0 Yorum