Kedilerin Bir Saklanma Uzmanı Olmalarına Yol Açan 5 Etken

Kedilerin Bir Saklanma Uzmanı Olmalarına Yol Açan 5 Etken

Saklanma tam da kedilere has bir özelliktir. Bazen patili dostunuz öyle yerlere, o kadar uzun süre saklanabilir ki bulana kadar akla karayı seçersiniz. Çoğu zaman ise bulamayarak pes eder ve onun çıkacağı anı heyecanla ve büyük bir stres içinde beklemeye başlarsınız.

Kediler birçok nedenle saklanırlar. Bazen bu onlar için eğlenceli bir eylem, bazen ise can sıkıcı bir ruh halinin sonucu doğan zorunlu bir korunma eylemidir. Kediniz sürekli ve uzun süreli saklanıyorsa ve olağan tavırlarının dışına çıkıyorsa bu önem verilmesi gereken bir nedenin olduğunu ortaya koyar.

Kedilerin bir saklanma uzmanı olmasına yol açan 5 etken şöyle sıralanabilir:

1. Korktukları için saklanma ihtiyacı duyuyorlar.

kediler-neden-saklanir-patiliyo-1
Kedilerin saklanmasının en büyük nedenlerinden biri korkudur. Patili dostlarımız yüksek sesten, gökgürültüsünden, başka bir hayvandan veya insandan ürküp saklanabilir. Elektrik süpürgesini açtığınız anda ortadan kaybolan, eve bir misafir geldiği anda sırra kalem basan, tamirciniz gelip matkabıyla bir yerleri onarırken aklı çıkıp Speedy Gonzales gibi kaçan ve o gidene kadar yüzünü bir daha göstermeyen kedinizi düşünün… Kedinizin bu gibi anlarda saklanmasının nedeni alışık olmadığı bir ses ve kişi sebebiyle duyduğu korkudur.
Böyle bir durumda en doğru hareket onları korkuları yatışana kadar kendi hallerine bırakmaktır. Aksi taktirde sivri tırnaklarından nasibinizi almanız kuvvetli bir ihtimaldir.

2. Sizinle ya da diğer kedi dostlarıyla oyun oynamak istiyorlar.

kediler-neden-saklanir-patiliyo-2
Kediler yapı gereği oyuncu varlıklardır. Oyun oynarken en çok yapmayı sevdikleri eylemlerden biri de şüphesiz saklanmaktır. Siz yürürken saklandıkları yerden birden çıkarak ayağınıza atlamaları, diğer kedi dostları habersizce yürürken, “Sobeee!” dercesine birden çıkıp onlara vurmaları çoğu zaman oyundandır. Onlar aniden oyun arkadaşlarının üzerine atlamayı ve onları şaşırtmayı severler.

3. Avlanma içgüdüleri sebebiyle pusuya yatıyorlar.

kediler-neden-saklanir-patiliyo-3
Kedilerin saklanmada bu kadar usta olmalarının bir diğer sebebi de fazlasıyla güçlü olan avlanma içgüdüleridir. Onlar doğadaki daha büyük abi ve ablaları gibi avlarına yavaş yavaş yaklaşmayı sevmektedirler. Avları ister bir kuş olsun isterse bir fare, saklandıkları yerde pusuya yatarak aniden avlarının üzerine atlamayı ve onları gafil avlamayı tercih ederler.

4. Stres sebebiyle kendi kabuklarına çekiliyorlar.

kediler-neden-saklanir-patiliyo-4
Kediler stresli olduklarında ya da rutin olmayan şeylerle karşılaştıklarında saklanma eğilimi gösterirler. Yeni bir eve taşınma, alışık olmadıkları bir ortamla karşı karşıya kalma; huyu, suyu, kokusu yabancı olan başka kedilerle aynı ortamda kendini bulma gibi durumlar onları son derece tedirgin edebilir. Bunun haricinde, ev içinde yaşanan kavgalar ve gergin durumlar da onları strese sokan diğer durumlardır.

Stres anlarında kediler kendilerini korumak, ortama alışmak için zaman kazanmak yahut yalnızca kendi başlarına kalmak amacıyla saklanma yöntemini seçebilir.

Şayet kediniz stres sebebiyle saklanmışsa, ona zaman tanımalı, stresine sebep olan etkenlere alışması için gerekli ortamı sağlamalı ve onun tedirginliğini azaltacak tedbirleri almalısınız.

5. Acı çekiyor olabilirler.

kediler neden saklanir
Kedilerin saklanmayı tercih etmelerinin bir diğer önemli nedeni de acı çekmeleri yahut hasta olmalarıdır. Kediler şayet kendilerini iyi hissetmiyorlarsa, evdeki başka kedilerin herhangi bir saldırısına uğramamak (Çünkü karşı koyacak halleri yoktur), sizin sevgi gösterilerinize maruz kalmamak (En ufak bir temas bile fiziksel olarak onlara acı veriyor olabilir) için bir köşeye çekilmeyi seçebilirler. Onlar acılarını kendi başlarına yaşamayı seven canlılardır. Şayet kedinizin bu sebeple saklandığından şüpheleniyorsanız, onu acilen veterinere götürmeli ve gerekli tedaviyi almasını mümkün kılmalısınız.





Pinterest'de Paylaş