Kedilerin Duygularını Nasıl Anlarız?

Kedilerin Duygularını Nasıl Anlarız?

Kedilerin duyguları var mıdır? Kedilerimizin duygularını nasıl anlarız? Yapılan bir araştırmada kedilerin sanılandan daha dikkatli oldukları ve kendilerini sahiplenen kişilerin mutlu olduğu zamanları anladıkları ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada sahipleri kızdığı zaman veya gülümsediği zaman kedilerin farklı davranışlar sergilediği anlaşılmıştır. Oysa bu kediler yabancı kişilerin bu gibi tepkilerine aldırış etmemişler. Yani kediler insanların yüz ifadelerini okuyabiliyorlar. Aslında köpeklerin bu özellikleri biliniyordu. Kedilerin de aynı şekilde davrandığının anlaşılması ilginçtir. Kediler, insanların ruh halini tam olarak anlmasalar da, mimiklerini fark ediyor ve duruma göre tepki verebiliyor. Yani kediler, sahiplerine karşı o kadar da kayıtsız değiller.

Kedilerimizin duyguları

Peki sahipleri kedilerin duygularını iyi anlayabiliyorlar mı? İşin doğrusu araştırmacılara göre kediler hala bir muammadır. Sahiplerinin bile kedilerini tam olarak tanıdıkları söylenemez. Bugüne kadar hep nankör, çıkarcı ve kibirli oldukları sanılan kedilerin, aslında uyumlu, sevecen ve sıcak kanlı hayvanlar oldukları söyleniyor.

Kediler oyun oynarken bile sahiplerini tırmalamaktan çekinmezler. Belki de bu yüzden nankör damgasını yemişlerdir. Ama belki de bu davranışları avcılık içgüdülerinin doğal bir sonucudur. Yani aslında sahiplerine zarar vermek istemiyorlar ama hareketlerini de tam olarak kontrol edemiyorlar. Aslında köpeklerin 30 bin yıldır evcil oldukları sanılıyor. Kedilerin ise 10 bin kadar yıldır. Buna rağmen evlerde bakılan kedilerin sayısı, köpeklerin sayısından üç mislidir. Kediler bu kadar sıcak kanlı olmasalardı bu kadar evlerde beslenmezdi herhalde.

Şimdi baştaki sorumuza dönelim. Yani insanların kedileri ne kadar anladıklarına. Kediler evcil olmalarına rağmen yabani özelliklerini her zaman korumuşlardır. Avcılık özelliklerini hiç bırakmamışlardır. Bu nedenle tam olarak evcil oldukları söylenemez. Bu yüzden kedilerin duygularını anlamak kolay değildir.

Genelde kediler mırıldanıyorsa hallerinden mutlu oldukları düşünülür. Ancak bir kedi endişeli olduğu zaman veya karnı aç olduğu zaman da mırıldanır. Hatta öfkeli anlarda da mırıldanırlar. Uzmanlara göre kedinin mırıldanması, sahiplerini yönlendirme yöntemidir.

Kedilerin duygularını anlamak…

Mırıldanma gibi kedinin yalanması da bir insanlara bir sinyaldir. Kedilerin birbirlerini yalaması veya sahiplerini yalaması, bir sevgi işaretidir. Kedilerin kuyruklarını kaldırması da sahibine duyduğu sevginin bir ifadesidir. Kuyruğunu kaldırarak sahibine sürtünen bir kedi, açıkça sevgi ve minnetini gösteriyor demektir.

Kediler çeşitli davranış şekilleri ile sahiplerine olan sevgilerini gösterebilirler. Örneğin iş dönüşlerinde sahibini kapıda karşılaması, evde sahibini sürekli takip etmesi, gözlerini sahibine dikerek bakması, miyavlayarak seslenmesi, sahibinin ayaklarına sürtünmesi, sabahleyin sahibini uyandırmaya gelmesi, okşanmak istemesi ya da sahibinin kucağına yerleşmesi hep sevgi ifadeleridir.





Pinterest'de Paylaş


1 Yorum


  • Patiliyo
    Cansu

    Şapşik 😻

    1.05.2020 16:19:56 Reply