Kedilerin Gizemini Çözmenize Yardım Edebilecek 8 İlginç Kedili Bilgi

Kedilerin Gizemini Çözmenize Yardım Edebilecek 8 İlginç Kedili Bilgi

Bütün dünyada kediler, insanoğlu tarafından en fazla dikkat çeken ev hayvanlarından birisidir. Tuhaf bakışları, garip halleri, uyuklamaları, söz dinlememeleri ile insan doğasının tuhaf bir versiyonu gibidirler. Eğer dedikleri doğruysa; bir kedi için insan, sadece büyük ve aptal bir kedidir. Kedilerin dünyayı algılayış şekilleri belirli özellikleri de içinde barındırır.

Kedilerin bazı özellikleri ve tarih içindeki yansımaları, insanı gerçekten şaşırtıyor. Bu şapşal tavırları ile kedilerin tarihte anıldıkları halleri görmek, onların tuhaf özelliklerine tanık olmak; onları yaşamlarımıza almak ve bu hayatın bir parçasını paylaşmak gerçekten önemli. Kedi seven dostlarımızın, bazı bilgilere ilk elden tanık olduklarına eminim. Bazı özellikler ise sizi gerçekten düşündürecek.

1. Kediler memeliler arasında tatlıyı algılamayan tek türdür

kediler hakkinda bilgiler
Şeker, baharat ve başka güzel tatlar kediler için pek bir şey ifade etmez. Ortalığı dağıtmak, enerji toplamak için uyumak dışında, sadık arkadaşlarımız için en önemli olan şey ettir. Bunun sebebi ise; evcil yırtıcımızın kuş avlamak ya da fare yakalamaktan ziyade, tatlıyı algılamalarındaki eksiklikten kaynaklanmaktadır.

Birçok memelide tat reseptörleri bulunur. Tas1r2 and Tas1r3 genleri sayesinde memeliler tatlıyı algılarlar. Kediler gibi etçillerde, bu reseptörler mutasyona uğramıştır. Bu yüzden insanoğlunun ve diğer memelilerin keyif aldığı şeker algısından yoksundurlar. En yakın kuzenleri olan çakallar ve firavun farelerinde bile tat reseptörleri bulunur. Kedi Maması üreticileri; ürünlerinin %20’sinde şeker bulundurmaktadır. Belkide kediler bu yoğunluğu kaldıramadığı için şeker hastası olmaktadırlar.

2. Kediler 100 farklı ses çıkarabilirler. Köpekler ise 10 farklı ses çıkarabilir

kediler-hakkinda-bilgiler-patiliyo-2
Kediler başka evcil hayvanlara göre daha geniş ses aralığına sahiptirler. Özellikle köpeklere göre 10 kat daha fazla ses çıkarma kabiliyetine sahiptirler. Bu durum; diğer dört ayaklı dostlarımıza göre kedilerin, 10 kat daha fazla çenesinin düşük olduğunun göstergesidir. Bu durum kedilerin daha fazla iletişimci olduğunu göstermez. Sadece daha fazla konuşkandırlar. Köpekler ise daha farklı iletişim metotlarına sahiptir.

3. Dünyada 500 milyonun üzerinde, yaklaşık 40 civarında tanımlanmış türüyle evcil kediler yaşamaktadır

kediler-hakkinda-bilgiler-patiliyo-3
İnsanoğlu çok eski zamanlardan beri kedilerle arkadaşlığını sürdürmektedir. Eski mısır ve ilk yerleşim yerleri dahil; bu sevimli arkadaşların varlığının izlerini görebilmekteyiz. İnsanoğlu bu sevimli canlıların hem arkadaşlığından, hem de koruyucu vazifelerinden faydalanmıştır. Bu sevimli canlıların insan dünyasına hatrı sayılır katkıları olmuştur. Orta çağ döneminde veba salgınlarından kurtulmanın en belirgin yolu evde kedi beslemektir. Bu sevimli canlılar varlıklarıyla ve vahşi doğanın getirdiği bilgiyle insanoğlu tarafından çok sevilmiştir. Bu sayede dünyada kendilerine farklı türleriyle birlikte yer bulabilmişlerdir.

4. Kedileri ilk evcilleştirenlerin Eski Mısırlılar olduğu düşünülmektedir. Bulunan en eski kedi mezarı 9.500 yıllık olup, Kıbrıs’ta eski bir mağarada bulunmuştur

kediler-hakkinda-bilgiler-patiliyo-4

İnsanoğlunun çok eski zamanlardan beri dostu olan kedilerle ilgili, ilginç bir keşif yapıldı. Kıbrıs’ta eski bir mağarada; 9500 yıl öncesinden kalma, gömülmüş kedi fosiline rastlandı. Eski mısır baz alındığında, çok daha erken bir tarih olarak belirlenen bu kedi mezarı; insanoğlunun kediler ile olan ilişkisinin, çok daha eskilere dayandığının bir kanıtı niteliğindedir.

5. Eski Mısırlılar; “Bastet” ismini verdikleri kedi tanrıçasına asırlarca tapınmıştır

kediler-hakkinda-bilgiler-patiliyo-5

Eski mısır tarihinde kedilerin ayrı bir yeri vardır. Kedi tanrıçası Bastet; bir güneş tanrıçası olarak kendine yer bulmuştur. İlk başlarda aslan olarak nitelenen tanrıça, daha sonra evcil kediler ile tanımlanmaya başlamıştır. Başlarda güneş tanrıçası olarak kendine yer bulurken, yunanlıların gelişiyle ay tanrıçası olarak tanımlanmıştır. Kedilerin tanrısı; neşe, dans, müzik, koruma, aile ve aşk konuları ile ilişkilendirilmiştir.

6. Uzaydaki ilk kedi bir Fransız kedisi olan Felicette’dir

kediler-hakkinda-bilgiler-patiliyo-6
Fransa uzay araştırmalarında a.k.a “Astrocat” Felicette’yi 1963 yılında uzaya göndermiştir. Beynindeki implantlar ile dünyaya nörolojik veriler göndermiştir. Bu yolculuğu başarıyla atlatmıştır.

7. Kediler Kuzey Amerika’nın en popüler hayvanlarıdır

kediler-hakkinda-bilgiler-patiliyo-7

Kuzey Amerika’da 73 milyon kedi nüfusu bulunmaktadır. Köpek nüfusu ise 63 milyon civarındadır. Kuzey Amerikalıların %30’ nun evlerinde kedi bulunmaktadır.

8. Ve dünyanın en büyük vahşi kedisi Sibirya Kaplanıdır

kediler-hakkinda-bilgiler-patiliyo-8
İri bir Sibirya kaplanının boyu; 1 metresi kuyruk olmak üzere, 3,7 metreye varabilir. Araştırmalar doğal ortamında yaşayan ortalama erkek Sibirya kaplanının, 570,3 kg ve dişi Sibirya kaplanının 337,5 kg olduğunu göstermiştir. Sibirya kaplanı, Sibirya’nın seyrek ormanlarında yaşar. Dev patileri ve uzun tüyleri, 1 metreyi geçen karda bile rahatça yol alabilmesini sağlar. Kar, ona her açıdan avantaj sağlar. 1900’lü yıllarda Sibirya kaplanı Kore’de, Çin’de, Doğu Türkistan’da ve Moğolistan’da da yaygınlık gösteriyordu. Fakat şu an sadece Rusya’nın güneydoğusunda ve Kuzey Kore’de yaşamını sürdürebiliyor.





Pinterest'de Paylaş