Kedilerin Koku Duyularına Dair 4 İlginç ve Aşırı Miyavsal Bilgi

Kedilerin Koku Duyularına Dair 4 İlginç ve Aşırı Miyavsal Bilgi

Kediler gibi yetileri ile göz kamaştıran çok az canlı vardır. Kaçıncı kattan düşerlerse düşsünler ayaklarının üstüne iniş yapmayı başarmaları, en hızlı koşucudan dahi hızlı koşabilmeleri, usta bir Kung Fu’cu gibi çevik reflekslere sahip oluşları ve daha birçok özellikleri kedilerin gizli süper kahramanlar olabileceği şüphesini güçlendiriyor. Sevimli ve havalı dostlarımızın göze çarpan bir diğer süper özellikleri ise elbette aşırı derecede gelişmiş koku duyuları.

Kedilerin koku alma yeteneklerine dair 4 ilginç bilgiyi şöyle sıralamak mümkün.

1. Birçok yerlerinde koku bezleri bulunuyor

kedilerin koku duyulari
Kedilerin vücutlarının pek çok farklı yerinde koku bezleri bulunuyor. Ağızları, kafalarının iki yanı, ön patilerinin tabanı ve kuyrukları bu alanlar arasında yer alıyor. Tatlı dostlarımızın kafalarını size sürterek geçmesinde, çamaşırların üstünde adeta yuvarlanarak yatmasında da koku bezleri oldukça aktif bir rol oynuyor. Bu gibi eylemler sayesinde kedi dostunuz sizi kokusal anlamda işaretliyor ve sizi tanıdık kokular listesine dahil ediyor.

Kedilerin kokusal anlamda alan işaretleme taktiklerinden biri de tırmalamak (belki de en sinir bozucusu). Yeni alınmasına rağmen parça pinçik olan koltuklar, kanepeler genellikle kedi dostunuzun bu işaretleme içgüdüsünün kurbanı oluyor. Şayet koltuklarınızın azat edilmesini istiyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey kedinizin tırnaklarından kurtulmak değil; ona tırmalayacağı başka bir alternatif sunmak. Koltuğun yakınına bir tırmala tahtası koyarsanız hem kedinizin tırmalama arzusunu giderip hem de koltuklarınızı hain darbelerden kurtarmanız mümkün olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken şey, kedinizin tırmalama tahtasını evin kullanılmayan, köhne bir köşesine değil; yaşamsal eylemlerin sıkça görüldüğü popüler alanlara koymak. Yoksa kedinizin tırmalama tahtasına olan ilgisi azalacak ve sevimli dostunuz yine yepyeni koltuk ve kanepelerinize yönelecektir.

2. Kendi alanlarını işaretlemek için idrarlarını kullanıyorlar

kedilerin-koku-duyulari-patiliyo-2
Kısırlaştırılmamış erkek kedi dostlarımızın idrarlarını püskürterek alanlarını işaretlediğini çoğumuz gayet iyi biliyoruz. Kedi severler olarak ayakkabılarımıza, çanta ve kıyafetlerimize nüfus eden o yoğun, o bayıltıcı kokuyu nasıl unutabiliriz ki? Yalnızca erkek kedilerde değil, oranı daha az olsa da dişi kedilerde de görülen bu püskürtme eylemi minik dostlarımızın, “Hey ahbap, geri çekil! Burası benim alanım!” demesinin asi bir göstergesi.
Kedinizi yetişkinliğe geçmeden kısırlaştırmak bu tatsız işaretleme eylemini genellikle kesecektir fakat yine de minik dostunuzun kendini güvensiz ya da tehdit altında hissettiği bir anda püskürtme eylemine başvurması mümkün. Buna engel olmak istiyorsanız, kedinizin ortamda kendini güvende hissetmesine özen gösterin. Kısacası, onu bol bol sevin ve ona “Sen benim bir numaramsın!” mesajını verin. Kaç kediniz olursa olsun, hepsine bir numara olduklarını düşünecekleri oranda ilgi gösterin. Aksi halde kediniz Roma’yı da yakar, sizi de!

3. Kokuların tadını alabiliyorlar

kedilerin-koku-duyulari-patiliyo-3
Kedi dostlarımızda feromonlara karşı aşırı duyarlı olan Jacobson organının bulunduğunu biliyor muydunuz? İnsanlarda körelen bu organ, minik dostlarımızda tüm gücüyle işlev görmeye devam ediyor. Kediler Jacobson organı sayesinde feromanları analiz edebiliyor ve kokuların tadını alabiliyor.

Şayet kedinizi bir köşede ağzı komik bir şekilde açık halde buluyorsanız, büyük ihtimalle minik dostunuz duyumsadığı belirli bir kokuyu alabileceği en iyi yeri belirlemeye çalışıyordur.

4. Kokulardan yararlanarak iletişim kuruyorlar

kedilerin-koku-duyulari-patiliyo-4
Kedilerin iletişim kurmadaki en belirgin yöntemleri kokulardır. Eğer yabancı bir kedinin size yaklaşmasını istiyorsanız onun önce sizi koklamasına ve kokunuza alışmasına izin verin. Elinizi ona doğru uzatın ve ilk adımı onun atmasını bekleyin. Şayet tatlı pati sizin kokunuzu severse hemen yanınızda bitecek ve bol sevgi gösterili anlara da start verilmiş olacaktır. Unutmayın; kediler koklayarak bir diğerini tanımaya çalışıyor ve dominant olan kedi bu tanışma faslının ilk nefesi çekeni oluyor. Batının en hızlı silah çekeni değil; ilk nefesi alan kazansın!





Pinterest'de Paylaş