Kedilerin Kum Kapları Yerine Eve Tuvaletlerini Yapmasının 5 Nedeni

Kedilerin Kum Kapları Yerine Eve Tuvaletlerini Yapmasının 5 Nedeni

Kediniz kum kabı yerine, tuvalet ihtiyacını çoğunlukla koltuk yahut yatakta mı gideriyor? Evin belirli bölgelerine tuvaletini yapıp evin kokmasına ve sizin oldukça zor durumda kalmanıza mı yol açıyor?

Şayet bu iki soruya cevabınız, “Evet!” ise endişelenmeyin. Her ne kadar bu durum sizin için oldukça zor olsa da, yaşanan problem düzeltilemeyecek türden bir problem değil.

Bu sorunu çözmeniz için öncelikle kedinizin neden kum kabı yerine başka yerleri tercih ettiğini bilmeniz gerekiyor.

Kedinizin bu davranışının 5 adet nedeni olabilir:

1. Kedinizin acilen müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemi olabilir.

kedim eve tuvaletini yapiyor

Kedinizin kum kabını kullanmamasının nedeni olası bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Kediniz tuvaletini kabına gidecek kadar uzun tutamıyor ve bu sebeple en yakın yeri tercih ediyor olabilir. Bunun dışında; idrar yolu iltihabı, diabet ve arterit gibi bazı sağlık problemleri, kedinizin tuvalet deneyimini acılı bir hale getirdiği için tatlı dostunuzun tuvalet kabında işini görmesini zorlaştırabilir. Bu sebeple, eğer kediniz bu alışkanlığına devam ediyorsa onu bir veterinere götürmeniz oldukça yerinde bir karar olacaktır.

2. Kum kabının boyutu, konumu ve temizlenmesi konusunda bir sorun olabilir.

kedim-eve-tuvaletini-yapiyor-patiliyo-2

Kedinizin tuvaletini kum kabına yapmaması sizin suçunuz olabilir. Şayet kum kabını kedinizin evdeki diğer kediler tarafından kolayca sıkıştırılıp saldırıya uğrayabileceği bir alana koyduysanız, minik dostunuz kendini kum kabını kullanırken güvende hissetmeyecektir. Bunu önlemek için kum kabını diğer kedilerin sıkıştırmasını zorlaştıracak bir alana koymanız; dolap ve küçük odalar gibi dar alanları tercih etmemeniz gerekiyor.

Kedilerin seçenekleri sevdiğinin bilincinde olmanız ve tüm kedilerinize aynı kum kabını koymaktansa, her birine kendilerine ait bir kum kabı tesis etmeniz de mantıklı bir karar olacaktır.

Kapalı olan, üstünde kapağı bulunan kum kaplarından da sakınmalısınız. Bu tip kum kapları kedinizin diğer kediler tarafından kolaylıkla kapana kısılmasına yol açacaktır.

Ayrıca kum kabını düzenli olarak temizlememek ve kabı kirli bırakmak da kedinizin kum kabını kullanmayı tercih etmemesinin nedenlerinden biri olabilir. Bu sebeple kum kaplarını düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin.

3. Kediniz kendini yüksek yerlerde daha güvende hissediyor olabilir.

kedim-eve-tuvaletini-yapiyor-patiliyo-3

Koltuk ve yatakların ortak yanı, yer mesafesinden daha yüksekte olmalarıdır. Kediler avcılarından saklanmak ve avlarını gözlemlemek için doğada ağaç gibi yüksek yerleri seçerler. Kedilerin bu içgüdüsel korunma hissi, yüksek yerleri benimsenmelerine ve yüksek alanlarda kendilerini daha güvende hissetmelerine neden oluyor. Kediniz evdeki diğer kediler tarafından sıkıştırılmamak için yerdeki kum kabına tuvaletini yapmak yerine, daha yüksekte olan ve kendisine avantaj sağlayan koltuk ve yatakları tercih edebiliyor.

4. Evdeki diğer kedi yahut köpeklerle sorun yaşıyor olabilir.

kedim-eve-tuvaletini-yapiyor-patiliyo-4

Kedinizin eve tuvaletini yapmasının bir diğer olası nedeni de evdeki diğer kediler ve köpeklerdir. Kediler kendi bölgelerini korumak ve evdeki statülerini devam ettirmek isterler. Eve gelen bir kedi diğer kedinizin / kedilerinizin hırçınlaşmasına ve huzursuzlanmasına neden olacaktır.

Bunun yanında bazı köpekler de saldırgan tavırları yahut sert oyun anlayışları sebebiyle kedinizin büyük bir stres altına girmesine neden olabilir.

Tüm bunların sonucunda; kedinizin çabucak ihtiyacını gidereceği ve evdeki diğer kediler ile köpeklerle karşı karşıya kalmayacağı, iyi konumdaki yerlere (çabuk kaçılabileceği yahut diğerlerini kolayca gözlemleyebileceği) tuvaletini yapmak istemesi normal bir durumdur.

Bunu önlemek için eve yeni getirdiğiniz kediyi, evdeki kedi ve kedilerinize aşamalı olarak tanıtmak önem taşıyor. Önce iki tarafı farklı odalarda tutmanız, eski ve yenileri kokusal anlamda birbirlerine alıştırmanız gerekiyor.

Kedinizin gerginliğini azaltmak için ona dikey bir yaşam alanı sağlayabilirsiniz. Yüksek yerlere yerleştirilmiş kedi rafları ve tırmalama tahtaları tatlı dostunuza ihtiyaç duyduğu yükseklik hissini sağlayacaktır.

5. Sizden uzun süre ayrı kalmanın buhranını yaşıyor olabilir.

THE SADDEST, MOST ADORBALE CATS EVER! THIS COLLECTION OF MISERABLE MOGGIES WILL TUG AT THE HEART STRINGS. **MANDATORY CREDIT SAD AND USELESS** ©Sad and Useless *** Local Caption *** ALL MATERIAL MUST BE CREDITED "SAD AND USELESS". 100% SURCHARGE IF NOT CREDITED

Kedinizin eve tuvaletini yapmasının sebebi sizden uzun süre ayrı kalması da olabilir. Şayet bir tatile yahut iş gezisine gitmişseniz, kediniz kendini yalnız hissedip sizin kokunuzu duyumsadığı yerlere idrarını bırakmak suretiyle ikinizin kokusunun karışmasını isteyebilir. Bu ona sizin yokluğunuzda güven duygusu veren bir eylemdir.

Bunu önlemek için bir arkadaşınızdan ya da komşunuzdan tatlı dostunuzun yanında kalmasını ya da günde iki defa onu ziyaret etmesini isteyebilirsiniz. Kedinizin sizin kokunuzu özlemesini önlemek için kendi kokunuzun sindiği giysileri bir torbaya koyabilir ve arkadaşınız / komşunuzdan her gün bir giysinizi çıkarmasını rica edebilirsiniz. Böylelikle kediniz kendini yalnız hissetmeyecek, sizin kokunuzu duyumsayarak kendisini güvende hissedecektir.





Pinterest'de Paylaş