Kedinizin Hasta Olup Olmadığını Anlamanız İçin Dikkat Etmeniz Gereken Belirtiler

Kedinizin Hasta Olup Olmadığını Anlamanız İçin Dikkat Etmeniz Gereken Belirtiler

Kediler de diğer tüm canlılar gibi çeşitli hastalıklar yaşarlar ve bu hastalıkları öncesi çeşitli belirtilere sahiptirler. Bu belirtilerin birçoğu ortak bir hastalığa işaret edebileceği gibi bazı belirtiler farklı birden çok hastalığın işareti de olabilir. İşte kedilerde en sık görülen hastalık belirtileri.

Kedilerde en sık görülen hastalık belirtilerinin başında kusma ve ishal gelmektedir. Bunun sebebi ise yoğun rastlanan kedi hastalıklarının kedi nezlesi ve kedi zatürresi olmasından kaynaklanmaktadır. Bu hastalıkların yanında kötü veya yanlış beslenme gibi problemlerle de görülebilen kusma ve ishal görüntü olarak insanlarda gerçekleştiği gibi görünür.

Kediniz yediği herhangi bir yemeği aynen çıkarıyorsa, diyabet ve çeşitli bağışıklık sistemi hastalıklarının görülmesi bile olası olabilir. Dolayısıyla bu tür hastalık belirtileri gördüğünüzde çok geç olmadan veterinerinize danışmanız, ciddi bir hastalığın önüne geçilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Kedilerde yüksek sıklıkla görülen diğer hastalık belirtileri ise yemek yememe ve halsizliktir. Yine insanlardaki gibi çeşitli belirtilerle anlaşılabilen bu durumlar, kedinizin normal beslenme programının dışına çıkması ve sıklıkla tükettiği besinleri artık tüketmek istememesi şeklinde gerçekleşebilir.

Bununla birlikte halsizlik belirtisini de kedinizin günlük hareketlerini yapmaması veya herhangi bir komutunuza kayıtsız kalması şeklinde cereyan edebilir. Bu tür belirtiler, kedinizin psikolojik bir hastalığına işaret edebileceği gibi aynı zamanda soğuk algınlığı kapmış olması ihtimalini de doğurabilir. Veterinerler tarafından ateş ölçümü ve benzeri tekniklerle hastalıklar daha net olarak algılanmaktadır.

Kedinizde diğer canlı türlerine oranla daha sık görülebilen diğer hastalık belirtileri ise kaşıntı ve kulak akıntısıdır. Özellikle kaşıntı, kedilerde çok sık görülen ve sıklıkla da önemsenmeyen bir belirtidir. Kedilerdeki kaşıntının ana sebepleri arasında, çeşitli deri hastalıkları ve parazitlenme gibi problemler yatar.

Kediler normalde vücutlarını dilleri aracılığıyla temizlerler, ancak bu zaman zaman kedi temizliğinde yetersiz kalabilir. Gereğinden uzun süre temizlenmemiş kedilerde ise deri problemleri görülür, bunun en net belirtilerinden biri de kedilerin çok sık kaşınmasıdır. Kulak akıntısı da yine parazitlenmenin neden olduğu hastalık belirtilerindendir, ancak daha ziyade iç hastalık olarak kendini gösterir ve bu nedenle çok daha erken bir şekilde veteriner müdahalesine ihtiyaç duyulur.

Kedilerle ilgili yaygın son hastalık belirtisi ise topallamadır. Tahmin edebileceğiniz şekilde genelde dört ayaklarından birinde oluşabilecek herhangi bir fiziksel problem nedeniyle oluşan bu topallamalar, aynı zamanda kedinizin boşaltım organlarında olması muhtemel sorunlara da gebedir. Kendiniz fark edebileceğiniz gibi veteriner eşliğinde yapılacak detaylı bir kontrol ile kedinizin problemi rahatlıkla çözülebilir.





Pinterest'de Paylaş