Kedinizin Yaşlandığını Nasıl Anlarsınız ve Neler Yapabiliriz?
Kedilerin ömürleri ortalama 12-15 yıl arasındadır. Ancak insan ömrü ile kıyaslanmak istenirse kedinin yaşını 5 ile çarpmak yeterlidir. Bir yaşındaki bir kedi 5 yaşındaki bir çocuk gibidir. Üç yaşındaki bir kedi 15 yaşında bir genç gibidir. 10 yaşında bir kedi 50’li yaşlarını süren bir insan gibidir. Bir kedi 15 yaşını görmüşse, 75 yaşına gelmiş bir ihtiyar gibidir. Kedilerin gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemleri de insanlar gibidir.
Kedi 12 yaşını geçtikten sonra artık bir takım yaşlanma belirtileri kendini göstermeye başlar. Bunların başında da kilo alma gelir. İnsanlarda olduğu gibi krdilerde de yaşlanmaya bağlı olarak metabolizma yavaşlar, hareketler azalır ve bunun sonucunda kilo fazlalıkları kendini gösterir. Yaşlı bir kedide, yavru bir kedinin hareketlerini ve oyun isteklerini görmek mümkün değildir. Zaten uyumasını çok seven kediler, yaşlandıkları zaman daha fazla uyumaya başlarlar. Kilolar da bu uyku ve hareketsizlikten gelir zaten.
Kedilerde bir başka yaşlılık belirtisi bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Doğal olarak bu durum hastalıklara davetiye çıkarır. Yine insanlarda olduğu gibi kedilerin bağışıklık sistemi zayıflayınca olası hastalıklara karşı mücadele edemez ve kolay hastalanırlar. Böbrek yetmezlikleri ve eklem ağrıları başlar, mide ve bağırsak sistemlerinde bazı problemler yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Kabızlık problemleri görülebilir.
Tipik bir yaşlılık belirtisi de kedinin dişlerinin dökülmeye başlamasıdır. Bütün kedilerde olmasa bile bazıları birkaç dişini kaybedebilir.
Kediler de birer canlı olarak belli bir ömre sahiptir ve zamanı gelince yaşlılık belirtileri göstermeye başlayacaktır. Ancak evlerinde kedi besleyenler yavru kedilere nasıl sevecenlik ve ilgi gösteriyorlarda, yaşlı kedilere de aynı sevecenliği ve ilgiyi göstermek zorundadır.
Kedilerin yaşlılık dönemlerinde çok sık aralıklarla vücudunun kontrol edilmesi, vücudunun bir yerinde bir şişlik veya deformasyon olup olmadığının, tüylerinde dökülme olup olmadığının, hareketlerinde bir anormallik olup olmadığının gözlenmesi gerekmektedir. Kedinin düzenli aralıklarla idrar ve dışkı yapıp yapmadığının ve iştah düzensizliklerinin izlenmesi gerekmektedir.
Bu konularda herhangi bir şüphe duyulması durumunda kedi mutlaka bir veterinere götürülmeli ve muayene ettirilmelidir. Zamanında yapılacak müdahaleler kedinin sağlığı için yararlı olacaktır.
Bu arada yaşlı kedilerin beslenmesinde kaliteli gıdaların verilmesi önemlidir. Hatta haftada bir yaş konserve verilmesi gereklidir. Yaşlı kedilerin kalp, karaciğer, böbrek ve idrar yolları enfeksiyonları yanında beyninde de bazı değişimler olmaktadır.
Son bir nokta, bugüne kadar dengeli beslenmişse pek gerekmeyebilir ama yaşlı kedilere, veteriner önerileri doğrultusunda kalsiyum, iyot, çinko, sodyum, potasyum ve fosfor gibi mineral madde ilavesi yapılabilir. Bundan amaçlanan yaşlı kedilere biraz yaşam enerjisi sağlamaktır.
0 Yorum