Öğrenelim: Hamilelikte Kedi Beslemek Güvenli midir?

Öğrenelim: Hamilelikte Kedi Beslemek Güvenli midir?

Evcil kedi insanın en eski dostlarından birisidir. Antik Mısır’dan beri kedilerin insanlarla iç içe yaşadığı bilinmektedir. Apartman yaşamı evcil hayvan beslemek isteyenler için de kedileri en cazip hayvanlardan birisi haline getirmiştir. Bugün ülkemizde de pek çok evde kedi beslenmektedir.

İnsanlar ile bu derece içli dışlı olan kediler hamile kadınlarda her zaman korku yaratır. Bu korkunun nedeni kedilerden insanlara bulaşan ve düşük, ölü ya da sakat doğumlara neden olan bir enfeksiyondur.

Bu enfeksiyonun adı toksoplazmadır. Kediler toksoplazmaya neden olan Toxoplasma gondii adlı parazitin üremek için kullandığı tek canlıdır.

Kediler toksoplazma enfeksiyonu için ideal üreme yeri olmasına karşın hastalığın insanlara bulaşmasındaki tek yol değildir. Aslında toksoplazma insanlara kedilerden değil kedi dışkısı ile temas etmiş çiğ sebze ve meyveler ile bunları yiyip enfeksiyona yakalanmış hayvanların etlerinin iyice pişirilmeden yenmesi ile bulaşır.

Toksoplazma neredeyse tüm hamile bayanların kafasına takılan ilk hastalıklardan biridir.

Bazı doktorlar gebe kalan bayanların evin bir üyesi olan kedilerinin evden gitmesini istemeye kadar işi ileri götürürler. Fakat kedinin evden gitmesi toksoplazma için gereksiz bir önlemdir. Unutulmamalıdır ki toksoplazma etmenine maruz kalmak sadece kediler ile temas yolu ile geçmez.

Kedinizden alabileceğiniz toksoplazma riski ne kadar ciddi?

hamilelikte kedi beslemek guvenli midir

Bayanların gebe kalma çocuk yapacakları zaman akıllarına ilk takılan korku toksoplazma gerçeğidir. Birçok sitede, kitapta ya da direk doktorların ağzından ne kadar tehlikeli olduğu ile ilgili bilgiler verilir. Özellikle ilgili sitelerde bu hastalıkla ilgili korkunç hikayeler anlatılır. Amacım tabii ki de toksoplazmanın tehlikeli olmadığını anlatmak değil ama tehlikenin kedinizden gelip gelmeyeceğidir.

Toksoplazma nedir?

hamilelikte-kedi-beslemek-guvenli-midir-2

Toksoplazma, toksoplazma gondi adı verilen tek hücreli bir protozonun sebep olduğu bir paraziter hastalıktır. Hastalık direkt kedi kumundaki kedi dışkısı ile temas ile geçebileceği gibi çiğ sebze, et gibi materyellerle ve toprak ile temasla da etken alınabilir.

Sağlıklı bağışıklığa sahip yetişkinler toksoplazmaya yakalandıklarında sadece orta derece gribe benzer bir enfeksiyon geçirirler ya da herhangi bir belirti göstermeden atlatırlar. Fakat gebelikleri sırasında toksoplazma etkenini alan anneler doğmamış bebeklerini plasenta yoluyla enfekte ederler. Böylece doğmamış bebekler toksoplazma yüzünden doğuştan özürlülük ve hatta bu enfeksiyon ölüme bile sebep olabilir.

Gebelik öncesi toksoplazma ile enkfekte olan bayanlar doğmamış çocukları için herhangi bir tehdit oluşturmazlar. Sadece hamilelik sırasında toksplazma ile enfekte olan bayanların bebekleri risk altındadır.

Bir ev kedisinin toksoplazma enfeksiyonunu alması için sürekli dışarıya çıkması ya da avlanması gerekir

Pregnant young woman expanding the family with a cat in the background
Eğer kedinizin dışarı ile teması yoksa çiğ et ile beslenmiyorsa ve de avlanma ihtimali yoksa toksoplazma hastalığı ile enfekte olma şansı da yoktur.

Kediniz daha önceden dışarıda yaşayan bir kediyse endişeleniyor olabilirsiniz. Bu durumda bile çok fazla endişelenmeyin. Çünkü toksoplazma ile enfekte kediler , dışkılarıyla toksoplazma organizmalarını sadece kısa bir süre içerisinde dökerler. Eğer kediniz hastalığı taşıyorsa minimum 48 saat içerisinde hastalık yapan etmenleri taşır.

Her gün düzenli kum kabının temizlenmesi bunu önler. Kedinizin kum kabını temizledikten sonra ellerinizi yıkamak gibi basit bir hijyen kuralına uyarak bulaşma riskini de engellemiş olursunuz. Çünkü bu hastalık sadece dışkı ile direkt temas ile geçer. Hayvanınızı sevdiğiniz de ya da okşadığınız da tüylerinde alabileceğiniz bir etmen değildir.

Toksoplazma önlenebilen bir hastalıktır. Gebeliğiniz süresince doğru hijyen kurallarına uyduktan sonra ev kedinizden bu hastalığı kapma şansınız yoktur.

Gebe bayanların kedisiyle birlikte yaşarken toksoplazmadan korunması için alacakları önlemler nelerdir?

hamilelikte-kedi-beslemek-guvenli-midir-4

  • Kedinizin tuvalet kabını değiştirirken mutlaka eldiven takın ve ellerinizi yıkayın.
  • Herhangi bir yiyeceğe dokunmadan ya da yemeden önce ellerinizi yıkayın.
  • Tüm meyve ve sebzeleri yıkamadan yemeyin.
  • Bahçede veya dışarıda toprakla her temasınızdan sonra mutlaka elleriniz yıkayın.
  • Etleri iyice pişirmeden yemeyin.
  • Kedinizi dışarı çıkarmayın.

Unutmayın kedinizle mutlu bir birliktelik kurmak sizin elinizde… Tüm ön yargılarınızı atın, evcil hayvan sahibi olmanın vermiş olduğu merhamet duygusu ve sevgiyle çocuklarınızı büyütün…

hamilelikte kedi beslemek guvenli midir
Göreceksiniz ki aile bireylerinizin sosyal yaşantılarını ve hayata bakışlarını tamamen değiştirmiş olacaklardır. Unutmayın sokaktan, barınaktan sahipleneceğiniz ve yuvanızı açacağınız her bir can evinize sevgi, çocuklarınıza sorumluluk duygusu ve ailenize mutluluk getirecektir.

Kaynak: Vet. Hek. Gizem Taktak
PatiSev Veteriner Kliniği





Pinterest'de Paylaş