Öğrenelim: Kedilere Süt Vermek Yanlış Bir Hareket midir?

Öğrenelim: Kedilere Süt Vermek Yanlış Bir Hareket midir?

Hepimizin, filmlerde izlediği, reklamlarda ve dergilerdeki fotoğraflarda gördüğü, kedilerin sütü bayıla bayıla içtikleri kareler… Doğru olduğuna inandığımız, bu nedenle de her fırsatta özellikle de sokakta bulduğumuz yavru kedilere içirdiğimiz süt… Gerçek hayatta ise yanlış olan…

Ne yazık ki kediye süt vermek yarardan çok zarar getirmekte…

Süt, kedilerimiz için doğal bir besin olarak gözükse de inek sütü kedimiz için hiçbir besin değeri içermez, üstelik sindirim ile ilgili bir çok soruna (ishal gibi) neden olabilir.

kediler-sut-icmeli-midir-patiliyo-4

Bunun sebebi ise, birçok kedinin sütten kesildikten sonra laktoza karşı dayanıklığının düşmesi. Laktoza karşı dayanıklıklarının düşmesi, sütte doğal olarak bulunan şekeri sindiremedikleri anlamına gelmektedir. İşte bu durum, ishale ve istenmeyen sindirim problemlerine neden olur.

Bazı kediseverler, sütün de kedilerin alması gereken/ihtiyaç duyulan besinler içerisinde olduğunu düşünür.

kediler-sut-icmeli-midir-patiliyo-1
Fakat inek sütü kedinin besin ihtiyacını ne yazık ki karşılayamaz. Bu nedenle de, eğer bir kedi sadece süt ile beslenirse uzun süre yaşayamaz.

Kediniz, kaliteli mama yediği ve temiz su içtiği sürece tüm ihtiyaçlarını sağlamış olmaktadır.

kediler-sut-icmeli-midir-patiliyo-2
Süt, tek başına hiçbir kedi için yeterli bir besin değildir ve hiçbir zaman bir mamanın ya da suyun yerine verilmemelidir. Kedinizin mamasını ya da suyunu süt ile değiştirmek kedinizin yetersiz beslenmesine neden olur.

Birçok kedi, sütü sever gibi görünür ve bu durum kedilerine sevdiği yiyecekleri vermek isteyen kediciler için bir ikilem oluşturur. Bunun sebebi bazı kedilerin laktoza dayanıksızken bazılarının dayanıklı olmasıdır. Bu tür kediler için arada sırada süt vermek zararsızdır. Kedinizin bünyesinin nasıl bir tepki vereceğini görmek için yapmanız gereken ona biraz süt vermektir. Eğer ishal olmazsa laktoza karşı dayanıklı ve sindirebilir demektir.

Eğer kediniz süte karşı dayanıksız ama sütü çok seviyorsa onu üzmeden mutlu edebileceğiniz iki yöntem var.

kediler-sut-icmeli-midir-patiliyo-3
Birincisi, sütün yerine konabilen süt tozları bir çok pet shop’ta satılmaktadır. İkinci bir seçenek ise, marketlerde bulabileceğiniz, laktozsuz süt vermektir.

Yetişkinlerden farklı olarak, yavru kedilerin süte ihtiyacı vardır.

kediler-sut-icmeli-midir-patiliyo-5

Fakat ihtiyaçları olan inek değil annelerinin sütüdür. Anne kedinin sütünde yağ, protein ve antikor gibi kedinin ihtiyacı olabilecek besinlerin hepsi mevcuttur. Doğum sonrası 8 hafta boyunca yavru kedi sadece anne sütü ile beslenmelidir. Yavru bir kediyi kesinlikle inek sütü ile beslemeyin. Anne kedi bulunamıyorsa mutlaka bir pet shoptan süt yerine geçen süt tozlarından (cat-milk) alın ve bunu kullanın. Bu konuda veterinerinize de danışmayı sakın unutmayın.

Özetlersek, inek sütü bir kedi için gerekli bir besin değildir. Fakat kedinizin (yavru kedi olmaması koşulu ile) bünyesi kaldırıyor ise bir kase sütün büyük bir zararı olmayacaktır.

Kaynaklar: Kedi Sahibinin El Kitabı – Dr.Bruce Fogle -Alfa Yayınları & Evdekedivar.com





Pinterest'de Paylaş