Yavru Köpeğinizin Aşırı Kilolu Olduğunu Fark Ettiğinizde Almanız Gereken 5 Önlem

Yavru Köpeğinizin Aşırı Kilolu Olduğunu Fark Ettiğinizde Almanız Gereken 5 Önlem

Tatlı yavru köpeğinizi “Tombişim” diye mi sevmeye başladınız? Sevimli dostunuz artık bırakın attığınız topu yakalamayı, yerinden bile doğrulmak için ekstra bir efor mu sarfediyor? Bu ne yazık ki iyi şeylerin habercisi değil. Tüm bu belirtiler, tatlı yavru patinizin büyük ihtimalle aşırı kilolarla karşı karşıya olduğunu ve obezite tehditi altında olduğunu gösteriyor.

Bu durum endişe verici olsa da alacağınız ufak önlemlerle tatlı dostunuzun ideal kilosuna düşmesini ve eski sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

yavru kopek sagligi

Önlem almadan önce, köpeğinizin gerçekten de aşırı kilo sınırında olduğundan emin olmanız önem taşıyor. Bunu anlamanın yolu, köpeğinizin cinsine ait normal kilo skalasına bakmaktan geçiyor.

Oldukça ufak cinslere mensup bir yavru köpeğiniz varsa, 1.3 – 5.4 kilonun; şayet küçük cins bir köpeğiniz varsa, 5.4 -13.6 kilonun; orta büyüklükte bir köpeğiniz varsa, 13.6 – 24,9 kilonun; büyük cinse mensup bir köpeğe sahipseniz, 24.9 – 36.2 kilonun; çok büyük bir cinse ait bir köpeğiniz varsa, 36.2 – 49.8 kilonun köpeğinizin ortalama kilosunu yansıttığını iyi bilmeniz gerekiyor. Şayet minik dostunuz cinsinin boyutuna ait ortalama kilo sınırından çıkmışsa, aşırı kilo tehlikesi ile karşı karşıya demektir.

Köpeğinizin obezite tehditi altında olup olmadığını bir diğer yöntemle de anlamanız mümkün. Eğer köpeğiniz aşırı zayıfsa, kaburga kemikleri belirli bir yağ olmaksızın belirgin halde olacaktır. Köpeğiniz normal ve ideal bir kilodaysa, elinizle kaburga kemiklerini yine rahatlıkla hissedebileceksiniz fakat kaburga kemiklerini belirgin bir şekilde görmek mümkün olmayacak. Normal kiloya sahip bir köpeğe yukarıdan baktığınızda belinin belirgin olduğunu, yandan baktığınızda ise karın kısmının sıkı olduğunu göreceksiniz. Şayet tatlı patiniz aşırı kiloluysa kaburgaları zorlukla seçilecek ve belirgin bir şekilde yağ ve kilo ile kaplı olacaktır. Eğer kilo sorunu yaşayan bir köpeğe sahipseniz, dostunuzun kaburga ve kuyruk kısmında yağdan oluşan şişkinlikler fark edeceksiniz.

Köpeğiniz hem ortalama kilo sınırının üstünde çıkıp hem de kaburga testinde çuvalladıysa, tatlı dostunuzun aşırı kilo sorunuyla karşı karşı olduğuna emin olabilirsiniz demektir. Bu aşamada endişelenmek ve panik yapmak yerine, minik önlemler alarak sevimli dostunuzu formuna kavuşturabilirsiniz.

Bunu sağlayacak 5 pratik önlemi şöyle sıralamak mümkün.

1. Etkili bir diyet yardımıyla kilosunu kontrol altına alın

yavru kopek sagligi
Tatlı köpek yavrunuzun aşırı kilolu olmasının sebebi onu besleme şekliniz ve miktarınız olabilir. Bu sebeple dostunuzun sağlıklı kilosuna inmesini sağlamak için ona verdiğiniz mama türünü ve mama verme sıklığını değiştirmek akıllıca bir adım olacaktır. Yüksek proteinli mama ve yiyeceklerin olduğu kadar, yüksek karbonhidrat değeri olan yiyeceklerin de tatlı dostunuzun kilo almasına yol açabileceğini unutmayın ve tatlı dostunuza dengeli beslenmenin kapılarını açacak, kontrollü ve aşırıya kaçmayan bir diyet listesi hazırlayın. Bu konuda veterinerinize danışabilir ve dostunuz için en uygun beslenme çizelgesini rahatlıkla planlayabilirsiniz.

2. Düzenli egzersiz ile kilo vermesine yardımcı olun

yavru-kopek-sagligi-patiliyo-2
Kilo vermede egzersiz gibi etkili bir yöntem var mıdır? Birlikte yaptığınız yürüyüş ritüellerinizi uzatarak ya da bu ritüellerin sıklığını artırarak kilo sorunu yaşayan dostunuza yardımcı olabilirsiniz. Bir köpek için ideal olan günlük yürüyüş limiti; 30’ar dakika olmak üzere, günde 2 defadır. Yürüyüşler haricindeki bedensel aktiviteler de kilo vermede son derece etkili olacaktır. Köpeğinizle daha sık oynamayı düşünebilir yahut tatlı dostunuzu köpek parkı gibi bol bol enerji harcayıp kalori yakacağı uygun ortamlara götürebilirsiniz. Tüm bunların haricinde köpeğinizin evde de kalori yakmasını arzu ederseniz, köpekler için özel olarak tasarlanan yürüyüş / koşu bantlarından edinebilir ve böylelikle tatlı dostunuzun hem vücudunda biriken enerjiyi atmasını hem de ideal kilosuna ulaşmaya bir adım daha yaklaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

3. Köpeğinizi kapsamlı bir check-up’tan geçirin

yavru-kopek-sagligi-patiliyo-3
Bazı sağlık sorunları köpeklerin çok yemeseler de hızla kilo almasına neden olabilir. Tatlı dostunuzun Hipotiroidzm ve Cushing Sendromu gibi bu tip bir rahatsızlığa sahip olmadığına emin olmak için onu muhakkak kapsamlı bir kontrolden geçirin.

4. Köpeğinizin türü kiloya meyilli ise veterinerinizden yardım alın

yavru-kopek-sagligi-patiliyo-4
İster saf kan olsun, ister karma bir cins; bazı köpek türleri diğerlerine göre kilo almaya çok daha büyük bir meyil gösterirler. İngiliz Bulldog, Pug, Dalmaçyalı ve Dakhund gibi cinsler, kilo almaya daha yatkın cinslerdir. Şayet tatlı dostunuz bu gibi bir türe mensup ise veterinerinize danışabilir ve ondan köpeğinizin cinsine uygun olan bir diyet ve egzersiz listesi talep edebilirsiniz.

5. Daha düşük kalorili ödül mamalara geçiş yapın

yavru kopek sagligi
Minik dostunuzun kurallara uyması ve iyi bir eğitim alması için ödüllendirmenin nedenli önemli olduğu ortada. Ödüllendirmeyi kesmeseniz de köpeğinize karbonhidrat bakımından daha düşük kalorili ödül mamaları vermeyi, hatta havuç ve kereviz gibi sebzeler vermeyi düşünebilirsiniz. Ya da yemekle ödüllendirmeyi tamamen keserek, sevme ve okşamaya dayanan bir ödüllendirme mekanizması aktif edebilirsiniz. Tercih size kalmış!

Yukarıdaki kolay teknikleri ve önlemleri düzenli olarak uygularsanız, köpeğiniz birkaç ay içinde gözle görünür oranda kilo verecek, ideal kilosuna ulaşacak ve fazla kilolarında kurtulduğu için çok daha hareketli bir hale gelecektir.





Pinterest'de Paylaş