Ev Ortamına ve Yaşam Standartlarına Uygun Bakımı Kolay 14 Evcil Hayvan

Ev Ortamına ve Yaşam Standartlarına Uygun Bakımı Kolay 14 Evcil Hayvan

Dışarıdan bakıldığı zaman kolay bir iş gibi gözükse bile evcil hayvan beslemek büyük sorumlulukları da beraberinde getirmektedir. Pek çok evcil hayvan sahibi, evcil hayvanlarını sahiplendikten sonra genellikle günlük işlerinden fırsat bulamayarak hayvanları ile yeterince ilgilenememekte ve bunun neticesinde büyük bir hevesle alınan evcil hayvanlar da bir yerden sonra adeta bir ev eşyası haline gelebilmektedir.

Bu nedenle evcil hayvan almadan önce hayvan dostu kişilerin iyi bir araştırma gerçekleştirmeleri ve evcil hayvan tercihlerini de bu yönde yapmaları oldukça önemlidir. Zira ev ortamının yanı sıra kişilerin yaşam standartlarına uygun evcil hayvanların sahiplenilmesi hem hayvan dostlarının hem de sahiplenecekleri evcil hayvanların adına daha yerinde bir karar olabilmektedir. Buna göre evde besleyebileceği evcil hayvanlarla ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyenlere ev ortamına ve yaşam standartlarına uygun bakımı kolay 14 evcil hayvandan söz edilebilir.

Ev Ortamına ve Yaşam Standartlarına Uygun Bakımı Kolay 14 Evcil Hayvan

Köpek

köpek fotoğrafları

Evcil hayvanlar arasında belki de en çok tercih edilenlerinden birisi olan köpekler, insanların en değerli dostları ve hatta yeri geldiğinde hayat arkadaşı olmaları ile bilinmektedir. Birçok çeşidi bulunan köpek türleri arasında doğru seçimi yapabilmek içinse köpeğin nerede yaşayacağı konusuna dikkat edilmelidir. Zira büyük boyutlardaki köpekleri apartman dairelerine ya da odalara sokarak bu alanlarda yaşamaya zorlamak, söz konusu evcil hayvanların psikolojilerinin bozulmasına ve hatta hastalanarak ölmelerine de sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle apartman dairesi gibi ufak alanlarda küçük ve orta boy köpek cinsleri idealken bahçeli ya da teraslı daha büyük evlerde büyük ırk köpeklerin tercih edilmesi en doğru seçim olarak nitelendirilebilir.

Kedi

En az köpekler kadar sevilen başka bir evcil hayvan türü de kedilerdir. Köpeklerin aksine tuvalet eğitimi gerektirmeyen kediler, evin bir köşesine bir kap içerisine kum koyulması ve bunun kendilerine gösterilmesi halinde içgüdüsel olarak tuvaletlerini kuma yapma eğilimindedir. Bu da onları ev ortamında rahatlıkla bakılabilen evcil hayvanlar haline getirmektedir.

Balık

Balık Bakımı

Ev ortamında bakımı en kolay hayvan türlerinden birisi olan balıklar, boyutlarına ve sayılarına göre bir fanus ya da akvaryum içerisinde rahatlıkla muhafaza edilebilmektedir. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere yem verilmesi çoğu zaman yeterli olan balıklar, belirli aralıklarla sularının temizlenmesi ile uzun yıllar boyunca sorunsuz şekilde yaşayabilme olanaklarına da sahiptir.

Kuş

Evcil kuşlar, evde bakılabilecek hayvan türleri arasında yer almaktadır. Bir kafes içerisinde rahatlıkla büyütülebilecek olan kuşlar, düzenli olarak su ve yem verilmesi ile sağlıklı bir hayat sürebilmektedir. Ancak onların da birer canlı oldukları unutulmayarak arada sırada da olsa kafeslerinden dışarı çıkarılarak uçmalarına izin verilmesi ve bu süreçte kafeslerinin de temizlenmesi gereklidir.

Hamster

Bir tür fare olan hamsterler, evde bakımı kolay evcil hayvanlardan başka bir tanesidir.  Aynı kuşlar gibi bir kafes içerisinde bakılabilecek olan bu sevimli canavarlar, günlük taze yem ve su desteği ile uzun yıllar mutlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmektedir. Yaşam süreleri 3-4 yıl kadar olan hamsterlerin ısırma eğilimleri olabileceğinden ötürü onları tam anlamıyla evcilleştirebilmek adına yavruluk dönemlerinden itibaren bol bol ilgi gösterilmesi önerilmektedir.

Kaplumbağa

su kaplumbağa bakımı

Tıpkı balıklar gibi bakıma en az ihtiyaç duyan hayvan türlerinden birisi olan kaplumbağalara gün içinde bir iki defa yem vermek ve dönem dönem sularını değiştirmek yeterlidir. Oldukça uzun ömürlü olan kaplumbağaların büyümelerinin sürekli devam edeceğinin göz önüne alınması ve buna uygun akvaryumlarda bakılmaları tavsiye edilir.

Tavşan

Havuç, ekmek kırıntıları, kereviz ve marul gibi besinler ile evlerde kolaylıkla beslenebilecek olan tavşanlar da yine ev ortamında bakımı kolay hayvan türleri arasında gelmektedir. Kafeslerinin yeterli büyüklükte olması ve düzenli olarak temizlenmesi bu evcil hayvan türünün uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için yeterlidir.

Gine Domuzu

17. yüzyıldan bu yana evcil hayvan olarak tercih edilen Gine domuzları, ısırmaya meyilli olmamaları ve sıcakkanlı davranışları ile dünyanın pek çok ülkesinde oldukça popülerdir. Hamsterlere benzeyen bu türü onlardan ayıran en önemli özellikleri ise atlama, zıplama ya da havada ters durarak sallanma gibi alışkanlıklarının bulunmamasıdır. Minimal boyutlarda kafeslerde yaşayabilen Gine domuzlarının beslenme ve bakımları da oldukça zahmetsizdir.

Yılan

Ülkemizde beslenen ve ev ortamına uygun olan evcil hayvan türleri arasında yılanlar da bulunmaktadır. Türlerine göre 5 ila 14 günde bir beslenen bu canlıların iyi bakılmaları halinde 40 yıla kadar yaşayabildikleri bilinmektedir.

Kertenkele

Doğaları nedeniyle ürkek ve çekingen bir hayvan türü olan kertenkeleler, ev ortamında evcil hayvan beslemek isteyenlerin tercihlerinden birisidir. Zahmetsiz şekilde beslenmeleri ve kolay bakımları sayesinde kertenkeleler, ev için ideal birer evcil hayvan haline gelebilmektedir. Ortalama 20 yıl kadar yaşayan bu canlılar, genellikle solucan tarzı yemlerle beslenmektedir.

Çinçilla

Yaklaşık 22 yıllık bir ömrü olan Çinçilla kemirgeni, pek çok ülkede Güney Amerika Tavşanı olarak da bilinmektedir. Yumuşak ve kalın kürkleri ile tanınan bu canlılar, insanlara karşı sıcakkanlı tavırlarından ötürü ev ortamında rahatlıkla beslenebilir.

Yaban Kedisi

Kedigillerden olan ve 19 yıla kadar yaşayabilen yaban kedileri, özellikle Akdeniz Bölgesi’nin dağlarında sık sık görülmektedir. Günümüzde evcil hayvan olarak sık sık tercih edilen bu kedilerin bakımları normal bir kediden farklı değildir ve tuvalet eğitimi almaları sağlanabilir.

Şeker Planör

15 yıla kadar ömrü olan şeker planörler, özellikle Amerika’da pek çok evde beslenen popüler evcil hayvanlardan birisidir. Ataları Avusturalya’da yaşayan bu sevimli hayvanlar, meyve, yemiş ve tohumlarla beslenebilmektedir.

Çöl Tilkisi

Görünüm itibariyle çok sevimli oldukları tartışılmaz bir gerçek olan çöl tilkileri de yine ev ortamına uygun evcil hayvanlar arasında yer almaktadır. Sıcak bölgelerde yaşamayı seven çöl tilkileri, çıkardıkları garip seslerle biraz rahatsız edici olsalar da sempatik hareketleri ile bu açıklarını rahatlıkla kapatabilmekte ve sahiplerinin gönüllerine taht kurabilmektedir.





Pinterest'de Paylaş