5 Ölümcül Köpek Hastalığı

5 Ölümcül Köpek Hastalığı

İnsanların gerçek hayatta birbirleriyle olan ilişkileri dışında, sevimli can dostları ile ilgili bağları da bir hayli önem taşımaktadır. Çünkü sosyal çevrede bazen göremedikleri içtenliği köpekciklerinde gördüklerini düşünmektedirler. Üstelik köpeklerin karşılıksız sevgileri bunu daha da tetiklemektedir.

Ancak her ne kadar iyi ve özenli bakılsa da, köpeklerde hastalıklarının önüne geçilmezi imkansız hale gelmektedir. Gecenizi gündüzünüzü beraber getirdiğiniz en yakın arkadaşlarınızın beklemediğiniz bir anda başlarına gelen ölümcül hastalıklar, hayattan kopmalarına neden olmaktadır. İşte sizlere tedavi edilmesi zor olduğu için 5 ölümcül köpek hastalığı hakkında söz edeceğiz.

1. Gençlik Hastalığı

Gençlik hastalığı distemper virüsü nedeniyle meydana gelmektedir. Belirtileri arasında burun ve gözde akıntı, iştah kaybı ve kusma gibi durumlar yer alır. Yavru köpekciklerin ilk aşılarında uygulanan karma aşılar içerisinde gençlik aşısı da yer alır.

2. Kanlı İshal Hastalığı

Parvo virüs nedeniyle görülmektedir ve kötü kokulu ishal şeklinde kendisini göstermektedir. Yavru halde olan köpeklerin aşısı yapılmazsa ve bu rahatsızlığa yakalanırsa, sonu ölüm olacaktır. Bu hastalığın aşısı yaklaşık 1,5 aylık olduğunda yapılmalıdır ve bu sayede ölüm riskleri de yok edilmelidir.

3. Bulaşıcı Karaciğer Hastalığı

Her yaşta köpekte görülen bir hastalıktır ve mavi göz hastalığı olarak anılmaktadır. Bunun nedeni ise gözlerde bulanıklıkla beraber mavi rengin görülmesidir. Aşı yapıldığında ölümcül olma riski yok edilmektedir ancak, yavru köpeklerde bu uygulamanın yapılması gerekmektedir. Viral karaciğer hastalığı aşı sayesinde yenilmektedir.

4. Barınak hastalığı

Köpeklerinizde öksürük ile birlikte görülebilen ve etkeni Kennel Cough olan bir hastalıktır. Barınaklarda yaşamakta olan köpeklerde daha çok görülmektedir. Diğer ölümcül köpek hastalıklarından olan nezle ile birleştiğinde daha tehlikeli bir hal almaktadır. İnatçı öksürükle kendisini belli eder ve yavru köpeklerde aşılamanın önemli olduğunu gösteren bir hastalıktır. Çünkü zamanında yapılacak olan aşılarla bu hastalığın tedavisi yapılabilmektedir.

5. Köpek Nezlesi Hastalığı

Canine Paraingluenza virüsü nedeniyle görülmektedir ve tek başına ölümcül olmasa da, barınak hastalığı ile birleştiğinde, bu kötü sonucu göstermektedir. Köpeklerinizde öksürükle birlikte akıntılar ve soluma güçlüğü yaşanıyorsa, bu durumda uzman bir veterinere muayene ettirmeniz gerekmektedir.

Köpek hastalıklarında ölümcül sonuçlara varan kötü tabloların yaşanmasının en büyük etkenlerinin hatalı ve eksik aşılar olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle sizler de sevimli dostlarınızdan ayrılmak istemediğinizde, onları daha da koruyacak olan aşılarını yavru iken zamanında yaptırmanız ve bunun için uzman bir veterineri tercih etmeniz gerekmektedir.  Böylece ölüm risklerini yok etmeyi başaracağınızı fark edebileceksiniz.





Pinterest'de Paylaş