Evdekileri Kedi Veya Köpek Sahiplenmeye İkna Etmek İçin Atmanız Gereken 11 Sağlam Adım

Evdekileri Kedi Veya Köpek Sahiplenmeye İkna Etmek İçin Atmanız Gereken 11 Sağlam Adım

Hayvanları çok seviyorsunuz, görünce bile içiniz gidiyor. Hepsini eve almak istiyorsunuz ama evdekileri nasıl ikna edeceğinizi bilmiyorsunuz. Ya da soğukta üşüyen minik bir yavru hayvan gördünüz ve eve almak istediniz ama aileniz veya eşiniz istemiyor. Bu durumda başvurabileceğiniz birkaç faydalı ikna yöntemini sizin için içeriğimizde derledik. Evdekileri kedi veya köpek sahiplenmeye ikna etmek mi istiyorsunuz? Okumaya devam edin…

1. İyi düşünün, gerçekten buna hazır mısınız?

evdekileri-kedi-veya-kopek-sahiplenmeye-ikna-etmek-1

Bir başkasını ikna edebilmek için önce kendiniz emin olmalısınız. Bir hayvanın sorumluluğunu almak kolay bir iş değildir. Evet çok sevimliler, ama bu bakımlarının kolay olduğu anlamına gelmiyor. Yiyecek, sağlık, bakım, oyun, gezdirme gibi birçok maddi ve zaman ayırmanız gereken yükümlülükleri var. Asla büyümeyecek çocuklar olduklarını ve ömürleri boyunca her türlü ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Bir kedi ya da köpeğin ömrü ortalama 15 yıldır. 15 yıl boyunca hayatınızı ona adamaya hazır mısınız? Bu sorunun iki cevabı var unutmayın, ya evet ya da hayır. ‘Denemek istiyorum.’ bir seçenek değil, çünkü onlar denek değil. Siz nasıl alıştığınız, sevdiğiniz aile ve arkadaşlarınızdan koptuğunuzda derin bir üzüntü yaşarsanız onlar, kendilerinden vazgeçtiğinizde bunun 4-5 katını yaşarlar çünkü neden onları terk ettiğinizi anlamlandıramazlar. Lütfen etraflıca düşünerek karar verin.

2. Sahipleneceğiniz hayvan hakkında derinlemesine bir araştırma yapın

evdekileri-kedi-veya-kopek-sahiplenmeye-ikna-etmek-2 

Bir başkasını ikna edebilmek için öncelikle siz bilmelisiniz. Mesela diyelim, bir kedi istiyorsunuz; kedi ne yer ne içer, tuvalet ihtiyacını nasıl giderir, ne sever, kaç yaşında kızgınlığa girer, tüy bakımı nasıl olur, nelere ihtiyaç duyar, onun için neler zararlıdır gibi birçok şeyi önceden araştırın ve öğrenin. Araştırmanızdan elde ettiklerinizi mutlaka not alın. Hem belki bu araştırma sırasında aslında sahiplenmek istediğiniz evcil hayvanın size uygun olmadığını fark edebilir, bir başkasına yönelebilirsiniz. Sahipleneceğiniz hayvan hakkında bilgi edinmek, evde ikna etmeye çalıştığınız kişiden gelecek karşı argümanlara da doğru şekilde cevap verebilmenizi, anlatabilmenizi sağlar.

3. Bütçe ayırın

evdekileri-kedi-veya-kopek-sahiplenmeye-ikna-etmek-5

Sahipleneceğiniz hayvanın masrafları için bir kenara para ayırın. Bu masraflar içinde, onun maması, aşıları, bakım ürünleri, tasma gibi aksesuarları olacaktır. Önceden yapmış olduğunuz araştırma ile belirlediğiniz ihtiyaçlara göre bir bütçe ayırmanız, karşınızdaki kişi açısından bir güvencedir. Bu sayede sizin gerçekten istekli olduğunuzu ve buna hazır olduğunuzu ona göstermiş olursunuz. Aynı zamanda hazırlıksız olarak bütün bu masrafları bir anda karşılamak sizi maddi anlamda da zora sokabilir. Eğer sabit geliriniz yoksa ve öğrenci iseniz, harçlıklarınızdan bir kenara para biriktirin.

4. Hazırlık yapın

evdekileri-kedi-veya-kopek-sahiplenmeye-ikna-etmek-6

Ayırdığınız bütçe ile önceden gerekli hazırlığı tamamlayın. Bu hareketiniz yine sahiplenme konusunda ne kadar ciddi ve istekli olduğunuzun göstergesi olacaktır. Hem de sizin açınızdan çok büyük kolaylık olacaktır.

5. Evdekileri kedi veya köpek sahiplenmeye ikna etmek için onlara sorumluluk alabildiğinizi göstermeniz gerek

evdekileri-kedi-veya-kopek-sahiplenmeye-ikna-etmek-7

Özellikle yaşı küçük olup ailesini ikna etmeye çalışan genç takipçilerimiz bu adımı kesinlikle uygulamalılar. Ailenizin evcil hayvan edinmenize izin vermemesinin sebebi, henüz onun sorumluluğunu alacak olgunlukta olmadığınızı düşünmeleri olabilir. Dolayısıyla heves edip sahiplendiğiniz kedi veya köpeğin tüm bakımının onlara kalacağından endişe ederler. Aynı endişeyi pek tabii, partneriniz ya da ev arkadaşınız da hissediyor olabilir. Durumun böyle olmadığını onlara en güzel göstererek kanıtlarsınız. Evdeki sorumluluklar, ev ahalisi arasında paylaşılıyorsa ve iş bölümü zaten varsa bu çok güzel, işlerin kendinize düşen kısmını yerine getirmeye ekstra dikkat gösterin. Eğer ev işlerinin tüm sorumluluğu öbür taraftaysa, bir an önce işin ucundan tutmaya başlamalısınız; hemen bu gün sofradan kalkınca bulaşıkları siz kaldırın, size ait olan odayı toplayın ya da çöpleri dışarı siz çıkarın… Genç takipçilerimiz ise özellikle ödevlerini aksatmadan yapmalı, ‘Ne alakası var?’ demeyin! Aileniz sizin sorumluluk sahibi olduğunuzu görürse, daha kolay ikna olacaktır.

6. Evdekilerle bu konuyu konuşun, fakat konuşmak için doğru zamanı bekleyin

evdekileri-kedi-veya-kopek-sahiplenmeye-ikna-etmek-8

Konuşma aşamasına gelmeden önce üstteki adımları tamamlamış olun, en azından 4. adım dışındakileri… Konuşmak içinse evdeki herkesin müsait olduğu, sakin bir zamanı bekleyin. Yemek sofrasında ya da onlar başka işlerle meşgulken konuyu açmayın. En ideali yemekten sonra herkesin keyfinin yerinde olduğu sakin bir akşam olacaktır.

7. Evdekileri kedi veya köpek almaya ikna etmek için, önce onları dinleyin

evdekileri-kedi-veya-kopek-sahiplenmeye-ikna-etmek-9

En önemlisi de kendinizi anlatmaya çalışmaktan çok, karşınızdakini dinleyin. Çünkü ancak onları dinlediğinizde bu işe neden karşı çıktıklarını tam anlamıyla anlayıp, öne sürdükleri nedenlere ‘nokta atışı cevaplar’ verebilirsiniz. Yani bu durumda kendi nedenlerince size karşı tutumda olan birine, hayvanların ne kadar sevimli olduklarını, onları çok sevdiğinizi, neden bir tanesini sahiplenmek istediğinizi anlatmaya çalışmanız boşa kürek çekmektir. Onun öne sürdüğü nedenler, aklındaki muhtemel endişeler ve soru işaretlerini cevaplamalısınız. Tabii bunun için de 2. adımı tam olarak yerine getirmiş olmanız önemli.

8. Kendinizi etkili bir biçimde ifade edin

evdekileri-kedi-veya-kopek-sahiplenmeye-ikna-etmek-10

En iyisi sakin bir dille güzel güzel açıklama yapmanızdır. Kesinlikle kavgacı veya tartışmacı olmayın, kavga ederek ve sesinizi yükselterek bir yere varamayacağınız gibi karşınızdakini üzer ve zaten olumsuz baktığı bir konuyu onun için negatif anlamda iyice pekiştirirsiniz. Yine özellikle genç takipçilerimizin dikkat etmesi gereken bir nokta, durumu olgunlukla ele almaları gerektiği. Dayanağı olmadan boşa ısrar etmek, ailenize sizin hala sorumluluk alamayan küçük inatçı bir çocuk olduğunuz izlenimini verir. Bu yüzden genç takipçilerimiz bu konuda ailelerinin uyarı ve endişelerine kulak vermeli ve gerektiğinde bunları düzgünce cevaplayabilmeli, ailelerini ancak bu yolla sorumluluk almaya hazır olduklarına ikna edebilirler.

9. Onların doğru bildikleri yanlışlardan kaynaklanan endişelerini giderin

evdekileri-kedi-veya-kopek-sahiplenmeye-ikna-etmek-11

Mesela diyelim aileniz, sahipleneceğiniz kedi veya köpeğin pis olabileceğini veya tüylerinin sizi hasta edeceğini öne sürüyor. Bu noktada kedi ve köpeklerin tüylerinin hastalık yapmadığını, asıl hastalık yapanın tüylere yapışan parazitler olduğunu ve aşıların aksatılmadığı sürece parazit olmayacağını bilmeniz, bunu ailenize güzel bir dille anlatabilmeniz önemlidir. Bilgilerinizi kaynak göstererek desteklerseniz ciddiye alınma şansınız artar, bu sebeple 2. adımda toplayacağınız bilgiler sağdan soldan duyma edinimler olmamalı. “Evin yakınlarındaki veterinere gittim sordum, kediler kendi tüylerini temizlermiş.” şeklinde bir bilgi vermeniz daha sağlıklı olur. Tabii bu noktada, aşı konusu gibi maddi masraf yaratacak meseleler açıldığında aileniz size gereken parayı nereden sağlayacağınızı da sorabilir, veya kendilerinin böyle bir masrafı karşılayamayacaklarını söyleyebilir. Bu noktada maddi anlamda desteğe ihtiyacınız olmadığını, bu iş için çok öncesinden para biriktirdiğinizi söylerseniz, hem ne kadar istekli olduğunuzu anlarlar hem de onları etkilersiniz.

10. Birlikte barınak ziyareti yapın

evdekileri-kedi-veya-kopek-sahiplenmeye-ikna-etmek-13

Bu hem hayvanlar açısından hem de ailenizin durumu kavraması açısından faydalı bir girişim olacaktır. Evinize en yakın barınağı arayın ve ziyaret saatleri hakkında bilgi alın. Ailenizi partnerinizi veya ev arkadaşınızı oraya götürüp hayvanların durumunu gösterin, neden barınağın onlar için uygun olmadığını, nasıl aç hasta ve zor durumda olduklarını kendinizi onlara karşı sorumluluk altında hissettiğinizi anlatın. İşi duygu sömürüsüne çevirmeyin, karşınızdaki bunu hissederse ters tepebilir. Durumu gerçeklerle, abartmadan ama eksik de bırakmadan onlara aktarın.

11. Evinde hayvan besleyen bir dostunuz varsa hep birlikte onu ziyarete gidin

evdekileri kedi veya kopek sahiplenmeye ikna etmek

İkna etmeye çalıştığınız kişinin durumu ilk elden gözlemlemesini sağlayın. Hayvanlarla ilgili deneyimli birisi onun endişelerini ve sorularını daha net cevaplayabilir. Tabii bu kişi ile önceden konuşup, bu konuya pozitif baktığından ve size destek olacağından emin olun, özellikle de ailesi ile yaşayan bir gençseniz ve yetişkin bir aile dostunu ziyaret ediyorsanız. Çünkü daha önceden durumu ailenizden öğrenmiş, ve onların tarafında hayvan sahiplenmenize karşı tutum sergileyebilir. Ailenizi ikna etmeye çalışırken ikna edilmeye çalışılan konumuna düşmeyin. Öte yandan beraberce bir evcil hayvanla vakit geçirmeniz, ailenizin bu fikre alışması açısından faydalı olabilir.





Pinterest'de Paylaş