Kedi ve Köpeklerde Yangısal Bağırsak Hastalığı

Kedi ve Köpeklerde Yangısal Bağırsak Hastalığı

Kedi ve köpeklerde yangısal bağırsak hastalığını daha önce duymamış olabilirsiniz. Veteriner hekiminiz size bu hastalık hakkında bilgi vermiş olabilir. Sizler için bu hastalığı anlatıyoruz.

Kedi ve köpeklerde gastrointestinal sistem hastalıklarına sık rastlanılmaktadır. Yangısal bağırsak hastalığı yangı hücrelerinin ince ve kalın bağırsakta oluşmasına neden olan bir bozukluktur. Mukozada mikroapseler ve  ülserasyon şekillenmesiyle oluşur. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekte  bununla birlikte bireysel duyarlılık, genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın oluşmasında etkili olduğu düşünülmektedir.

YBH’de  kronik kusma ve ishal en sık görülen belirtilerdir. Hastalığın etkilendiği bölgeye göre; mide ve duodenum etkilenmişse kusma, jejenum, ileum yada kolon etkilenmişse ishal ilk belirtisidir. Tüm gastrointestinal kanalın etkilenmesi halindeyse hem kusma hem ishal bir arada olabilir.  Belirtiler devamlı ya da aralıklı olarak görülebilir.  Hastalığın günlerce, haftalarca sürdüğü durumlarda dehidrasyon gelişecektir. Bu nedenle Veteriner hekimin yapacağı detaylı tetkikler önem taşır.

Hastalığın tanısı netleştikten sonra kontrollü diyet, diyete lifli gıdaların ilavesi, immuno-supressif ilaçlar veteriner hekimiz tarafından önerilecektir. Bununla beraber yapılan deneysel ve klinik çalışmalar probiyotiklerin ağız yoluyla alındığında sindirim kanalında yaşayabilen patojenik etkenlere karşı koruyucu ve tedavi edici etkileri olduğunu göstermiştir.





Pinterest'de Paylaş